Economia

Estrasburg dóna via lliure al desallotjament de Salt

El Tribunal valora que les dues famílies protagonistes del cas seran traslladades

L'organisme deixa que el jutjat d'instrucció de Girona decideixi si es fixa una data per desocupar el bloc

El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, que havia ordenat la paralització temporal del desallotjament del bloc de Salt ocupat per famílies sense recursos, no ha atès les demandes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). La PAH volia sis mesos més per negociar amb la Generalitat i el banc dolent –propietari dels pisos– solucions per als 21 adults i 22 nens que viuen a l'edifici gironí, però l'organisme comunitari ha aixecat la mesura cautelar que mantenia aturat el desallotjament i deixa a les mans del jutjat d'instrucció número 3 de Girona la decisió de si s'ha de fixar una altra data per desocupar l'edifici.

El Tribunal accepta les al·legacions presentades per l'Advocacia de l'Estat, que diu que s'ha ofert a les famílies afectades la possibilitat de traslladar-se a un pis de protecció oficial. A més, creu que “perpetuar una ocupació il·legal” perjudicaria “l'interès nacional” d'Espanya, ja que l'edifici pertany al banc dolent, una entitat amb capital públic. Malgrat que en una primera lectura sembla que Estrasburg doni l'esquena a la PAH, la plataforma va fer ahir una lectura positiva del dictamen, ja que considera provat que el tribunal paralitzarà tot procés on no es proporcionin garanties de reallotjament per a les famílies afectades.

Tal com explicava ahir el portaveu de la PAH Guillem Domingo, la resolució d'Estrasburg es basa en el cas de dues de les famílies que ocupen el bloc de Salt. Després d'estudiar les al·legacions rebudes tant per part de l'advocat de l'Estat –que inclouen els informes del departament d'Habitatge– com de l'advocat de la PAH, Benet Salellas, el tribunal certifica que aquestes dues famílies seran reallotjades, i és per això que aixeca la suspensió cautelar del procés.

Compromís públic

“Sí que el jutjat de Girona podria desallotjar ara la resta de famílies però sap que el Tribunal de Drets Humans vol que sempre tinguin una alternativa”, reflexiona Domingo. “A més –recorda– la Generalitat s'ha compromès públicament a oferir solucions a totes les famílies de l'edifici gironí.” Segons l'advocat de la PAH, Benet Salellas, ara els activistes “intentaran demanar al jutjat de Girona que respecti aquest procés de negociació i compromís amb l'Agència Catalana de l'Habitatge i que no acordi el desallotjament fins que aquests reallotjaments no s'hagin materialitzat”.

Una altra bona notícia per a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca és que Estrasburg ha anunciat que més endavant es pronunciarà sobre la demanda de fons presentada per la plataforma, on entre altres coses assenyalen la responsabilitat pública del banc dolent i la lenta i ineficient resposta de l'administració.

LA XIFRA

712
persones
viuen als 14 edificis ocupats per activistes de la PAH i famílies a les quals donen suport.

Pressionant la Generalitat

Al matí, prop de 200 persones, entre famílies desnonades i activistes de la PAH, es van manifestar a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir a la Generalitat solucions per a totes les famílies amb problemes d'habitatge. “Volem que en cas de reallotjament de les famílies, es faci en pisos rescatats de bancs, i encara millor si són de la Sareb, no volem pisos protegits”, explicava el portaveu de la PAH Pau Llonch. Aprofitant la sentència d'ahir, la plataforma està estudiant ara portar al Tribunal Europeu de Drets Humans tots els intents de desallotjament dels habitatges que té ocupats. Consideren que és una bona estratègia per obligar l'administració a oferir solucions a totes les persones amb problemes.

L'anomenada obra social de la plataforma té ocupats 14 edificis com el de Salt, 12 a Catalunya, un a València i un altre a Madrid. Hi viuen més de 700 persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia