Economia

Inflació de crisi

L'IPC se situa en termes negatius, un 0,1%, per primer cop des de fa quatre anys

El cabàs del mercat ha contribuït a la frenada general dels preus

S'espera que l'evolució sigui en positiu, però moderada

El BCE semblava insinuar-ho fa pocs dies amb la seva rebaixa de tipus, contravenint el desig dels membres europeus més al·lèrgics a la inflació. Ahir les dades de l'IPC ho van confirmar: els preus van a la baixa. Segons les dades fetes públiques ahir per l'INE, la pujada mensual de quatre dècimes registrada a Catalunya a l'octubre, molt inferior a la del mateix mes de l'any passat, ha deixat una taxa interanual negativa en l'índex de preus al consum, concretament, un 0,1%, que contrasta amb el 0,5% positiu del setembre. Al conjunt de l'Estat l'evolució ha estat calcada: una pujada mensual de quatre dècimes i un índex interanual del 0,1% negatiu.

La caiguda dels preus de productes d'alimentació com ara la fruita fresca, els llegums i les hortalisses, així com les begudes no alcohòliques, ha contribuït en bona part a aquesta nova anotació en les xifres oficials sobre el cost de la vida. Segons les dades, pràcticament un terç dels productes del cabàs del mercat s'han abaratit en l'últim any, per bé que altres productes d'ús corrent, com ara la roba i el calçat, han pujat força en l'últim mes (un 11,1%). Serveis com ara l'ensenyament també han frenat les pujades dels últims temps.

Finalment, una rúbrica que sovint determina l'evolució general de l'índex, els carburants, ha registrat a l'octubre una baixada intensa que ha contribuït també a l'abaratiment del transport.

Responent a algunes veus que, com és habitual davant una dada tan insòlita, preguntaven si hi ha perill de deflació, el secretari d'estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Fernando Jiménez Latorre, va descartar aquesta possibilitat. Tot i que el govern espanyol espera uns mesos de moderació de preus, Latorre va descartar un escenari de deflació, ja que els efectes “transitoris” que han influït en les dades d'octubre es desactivaran en els pròxims mesos. El secretari d'estat es va felicitar perquè, segons va dir, la contenció de preus beneficiarà el poder adquisitiu dels ciutadans i estimularà el consum.

Lectures diferents

Ben diferent era la lectura dels sindicats catalans: tant CCOO com la UGT van reclamar a la Generalitat que retiri l'augment de taxes programat en el pressupost de l'any que ve, en vista de la feblesa del consum a Catalunya, que els sindicats atribueixen al degoteig de mesures d'austeritat, retallades i atur i als efectes de la devaluació interna, que es tradueixen en fortes rebaixes de sous, amb la consegüent pèrdua de poder adquisitiu.

Les patronals, al seu torn, van fer una lectura en positiu de l'índex fet públic ahir, celebrant que el diferencial amb la mitjana de la UE permeti guanyar competitivitat entre els socis europeus. Foment, concretament, va indicar que la competitivitat de preus “se suma” als guanys que representa l'augment de competitivitat en els preus. Pimec, per la seva banda, també valorava la baixada en la pressió sobre els salaris que representarien les actualitzacions d'aquests amb un IPC més alt.

Lloguers: la LAU és clara

Funcas descarta risc de deflació

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) va descartar ahir que l'evolució recent de l'IPC sigui el preludi d'una situació de deflació en l'economia espanyola. En una nota, els analistes de la fundació coincidien amb altres veus, com ara l'institut Flores de Lemus, assegurant que la taxa ha estat “inferior a la prevista”, i que, tot i ser “molt generalitzada”, la majoria de productes presenten taxes positives.

Funcas creu, en definitiva, que es tracta d'una dada “puntual”, ja que els models de previsió diuen que es tornarà a les taxes positives a partir del mes de novembre per tancar l'any en un 0,2%.

Pensions: sense paga

Un altre dels ingressos més delicats que, almenys fins ara, han quedat afectats per l'evolució de l'índex de preus són les pensions. A partir de l'any que ve, però, l'IPC, negatiu o positiu, ja no serà el pal de paller al voltant del qual s'articularà l'actualització de les percepcions dels jubilats i dels pensionistes en general. Madrid ja ha desactivat l'obligatorietat d'abonar la tradicional paga compensatòria per la desviació de l'any previ i els vincles amb l'IPC, i ja ha fixat que, tot i que les pensions no es podran rebaixar ni congelar nominalment, s'atorga la potestat d'apujar-les tan sols un 0,25% en temps de crisi, i ha establert límits màxims, també d'un quart de punt per sobre de l'IPC, en èpoques de bonança. No obstant això, fonts sindicals consideraven ahir que tot plegat és interpretable, almenys pel que fa al moment de la seva aplicació, i que caldrà veure si la reforma de les pensions s'ha d'acatar fil per randa ja aquest mateix tombant de l'any o si el Pacte de Toledo encara hauria de ser vigent.

Salaris: depèn del conveni

El tancament de l'any porta a replantejar certes despeses i percepcions en funció de l'evolució dels preus, ja que la seva actualització hi està referenciada. I entre les percepcions, les més importants, els salaris. Un tancament de l'any amb l'IPC negatiu frenaria les pujades salarials, però no comportarà, en cap cas, reduccions de sou.

Ho aclareix Dolors Llobet, portaveu de CCOO, que recorda que cada conveni col·lectiu especifica com s'han d'actualitzar els sous a les empreses. Anualment, la redacció de cada nou conveni col·lectiu determina com serà l'actualització salarial dels treballadors a final de l'exercici, amb l'IPC com a paràmetre de referència per tal de preservar el poder adquisitiu dels treballadors. Amb tot, cada text és diferent i introdueix les peculiaritats de cada negociació. Per exemple, es pot establir que se sumaran uns determinats punts a l'IPC, o bé que s'aplicarà un o altre augment si els preus superen un determinat nivell: la varietat és tan àmplia com convenis hi ha.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia