Economia

La Caixa es desprèn d'un 7,5% de Caixa Bank a canvi de liquiditat i solvència

La presència de l'entitat en el banc passarà d'un 63,5% a un 56% en una operació en dues fases

El grup obtindrà líquid per valor de 1.500 milions

La Caixa té previst vendre's un 7,5% de la seva participació a Caixa Bank i obtenir a canvi líquid per valor d'uns 1.500 milions d'euros. Així ho va comunicar ahir a la CNMV l'entitat presidida per Isidre Fainé, que va aclarir que l'operació s'articularà en un doble vessant. D'una banda, La Caixa té previst col·locar al mercat un paquet d'accions de Caixa Bank equivalent a un 4,8% del capital. Aquesta participació anirà destinada a inversors institucionals internacionals i es farà pel mètode anomenat “col·locació accelerada”, pel qual, en poques hores, s'analitzen les ofertes dels possibles compradors i es venen els títols, prorratejant en cas que la demanda ho faci necessari.

Després d'aquesta primera fase, en la qual l'entitat pretén obtenir 900 milions d'euros aproximadament, n'hi haurà una segona, que consistirà en la col·locació de bons bescanviables per accions de Caixa Bank, que representaran al voltant d'un 2,7%, que, sumat al paquet anterior, donaria el 7,5% global d'accions. Aquests bons, valorats en aproximadament 600 milions, acabaran convertint-se en accions de ple dret de Caixa Bank al cap de quatre anys. Mentrestant, tindran una rendibilitat anual d'entre un 0,625% i un 1,375%.

D'aquesta manera, al final d'aquests quatre anys la participació actual de La Caixa a Caixa Bank s'haurà reduït d'un 63,5% a un 56%. La Caixa ha elegit com a col·locadors tres bancs internacionals: Goldman Sachs, Morgan Stanley i UBS, que ja han sondejat el mercat per calibrar l'acollida que podria tenir aquesta oferta, malgrat que en cap moment s'han fet públics els noms d'eventuals inversors institucionals que podrien acudir a l'oferta. L'entitat confia que l'operació li aportarà, d'una banda, una forta liquiditat, un augment de la solvència i una més bona valoració del seu core capital, una ràtio que actualment és de l'11,9% i que podria augmentar en 50 punts bàsics o fins i tot més.

Paral·lelament, La Caixa s'avança als termes que el sector considera que inclourà la nova llei de fundacions bancàries, que tendirà a exigir una reducció de les participacions d'aquestes a les entitats financeres.

Aquesta mateixa setmana, Caixa Bank ja va col·locar 594 milions d'euros en bons canviables pel 2,5% de l'accionariat de Repsol.

“La unitat de mercat és necessària per a l'ocupació”

El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, va ser ahir a Barcelona i va participar en una tertúlia amb els socis del Cercle d'Economia. En el seu repàs de la crisi econòmica, Linde va lloar els esforços fets pels ciutadans de l'Estat, que permetran que “a meitat de l'any que ve l'economia hagi recuperat tota la competitivitat perduda entre el 2000 i el 2008”. Ara bé, en aquest marc empresarial, Linde no va deixar escapar l'oportunitat de participar en el gran debat que en els últims mesos centra l'actualitat a l'Estat. “La unitat de mercat i la seguretat jurídica són absolutament necessàries per a la creació d'ocupació, que hauria de ser la prioritat de totes les administracions”, va afirmar Linde en el seu discurs analític de la situació econòmica. El governador va aprofitar també per una continuïtat en les reformes estructurals, tant en l'àmbit europeu com l'estatal, per facilitar la consolidació dels incipients senyals de recuperació econòmica: “Cal evitar la fatiga reformadora, perquè els efectes positius dels canvis fets fins ara haurien de ser un esperó per continuar per aquest camí”, va dir. Finalment, va lloar el paper del BCE en aquesta crisi: “Ha expandit el seu balanç a un ritme similar a la Reserva Federal.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia