Economia

Lloret, pendent de l'Imserso

Deu hotels continuen oberts en temporada baixa gràcies a les vacances de la gent gran

El sector qualifica de “desastre” la possibilitat que desaparegui

La temporada baixa se sustenta amb l'Imserso

Lloret de Mar subsisteix en temporada baixa gràcies, en gran mesura, als visitants que hi arriben a través de l'Imserso. Entre 50.000 i 60.000 persones grans visiten Lloret en els mesos d'hivern, en estades de deu dies de mitjana i, sobretot, concentrades en els mesos de febrer i març. Un pla, però, que s'ha vist afectat per la crisi i que comença a veure amenaçada la seva subsistència.

De la quinzena d'hotels que estan oberts aquest hivern a Lloret, deu treballen amb l'Imserso. Ofereixen 7.165 llits. És menys que altres temporades baixes, quan podien arribar a obrir una dotzena d'establiments, amb un total de 8.011 llits. Hi ha menys hotels oberts i hi arriben menys avis. No tant per la situació econòmica directa d'aquests avis, sinó pel fet que han de recórrer a les pensions per sustentar l'economia familiar. “Molts pensionistes mantenen les famílies i no es poden estar tantes nits o repetixen menys”, va explicar Antonio Casals, director de l'hotel Helios, un establiment amb Imserso.

Els hotels que treballen amb aquest pla es garanteixen l'obertura en temporada baixa. I això vol dir mantenir els llocs de treball. “A l'hivern perdem, però es perdria més si estiguéssim tancats”, explica Casals, que conclou: “Si no tinguéssim Imserso, Lloret estaria morta.”

L'Helios, com la resta d'hotels, haurien de tancar si s'eliminés l'Imserso. I el cop, per a Lloret, seria molt dur. “Seria un desastre: els pocs hotels que a l'hivern treballen amb l'Imserso es veurien abocats a tancar, amb la consegüent pèrdua de llocs de treball”, va explicar Josep Franch, gerent del Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar, perquè “gairebé tota la plantilla està treballant gràcies al client d'Imserso”. Franch va justificar la necessitat d'aquest pla de vacances per a la gent gran: “Ara més que mai, ens ajuda a allargar la temporada.”

Amb la davallada del nombre d'usuaris de l'Imserso pel context socioeconòmic, també augmenta la competència, i els hotelers lamenten que Lloret ha de competir amb destinacions com ara Canàries, Benidorm i Andalusia. “Catalunya, pel seu clima, costa de vendre en comparació d'aquestes altres destinacions”, va assenyalar Franch.

Problema de ciutat

L'obertura dels hotels a l'hivern té efectes més enllà del mateix establiment. I, en conseqüència, el seu possible tancament afectaria també tot el sector. Es destruirien llocs de treball directes, però també molts d'indirectes. És per això que Romà Codina, alcalde de Lloret de Mar, va admetre que “l'Imserso és importantíssim per al municipi”, perquè “se'n beneficia tota la ciutat”. L'alcalde va destacar que, amb les vacances dels avis, durant l'hivern a Lloret “hi ha activitat econòmica i no es veu la imatge típica de ciutat turística on no hi ha ningú”.

Codina va recordar “l'aposta important” que es fa des de l'Ajuntament pel turisme accessible: “No va dirigit només a les persones amb discapacitat, sinó també a la gent gran que pot tenir dificultat per moure's per la ciutat.”

LA FRASE

Preguem perquè no desaparegui l'Imserso. Ara més que mai, ens ajuda a allargar la temporada
Josep Franch
Gerent gremi hostaleria lloret
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia