Economia

Mesura de pressió a Figueres perquè els bancs cedeixin pisos

Convoquen per carta els màxims responsables de vuit entitats perquè compareguin en la comissió d'atenció als desnonats

Volen que expliquin per què cap banc ha cedit pisos per a lloguer social

Mesura de pressió als bancs a Figueres. La regidora d'Habitatge de l'Ajuntament, Sònia Trilla, ha enviat una carta als màxims responsables de les principals entitats bancàries perquè compareguin en la Comissió d'Atenció als Desnonats el pròxim 19 de desembre. L'objectiu és que expliquin per què fins ara no han cedit cap pis perquè pugui entrar a la borsa de lloguer social, tot i les diverses peticions que han tingut de l'Ajuntament de la ciutat. “Hem tingut diverses reunions i només ens han dit que s'ho miraran. Però han passat sis mesos i res”, diu la regidora. La missiva s'ha enviat a vuit bancs: Bankia, Caixa Banc, Cajamar, Catalunya Caixa, Grup Banc Sabadell, Grupo Banco Popular, Grup Santander i Grupo BBVA.

La mesura es va decidir dins la Comissió d'Atenció als Desnonaments, creada fa un any, i en què estan representats el govern municipal, els grups polítics, la Plataforma d'Afectats per la Pobresa i les Hipoteques, a més d'entitats socials de la ciutat. Els membres de la comissió volen que els bancs escoltin “la situació d'alarma social” que viuen les famílies que són víctimes d'execucions hipotecàries i que s'estan quedant sense habitatge. També traslladaran als banquers les propostes que s'han gestat en la comissió i es demanarà, de nou, als bancs que cedeixin pisos per a lloguer social. “Estem parlant de solucions factibles per a famílies de Figueres. Des de la comissió; és a dir, des de l'àmbit local, no tenim competències directes en aquesta matèria, però tenim l'obligació d'explorar tots els camins possibles per ajudar a pal·liar aquesta situació”, explica la regidora d'Habitatge.

Sònia Trilla ho entén com una “mesura de pressió”, tot i que no confia convèncer les entitats bancàries. “No confio gens en els bancs, el que volen és vendre aquests pisos a l'estranger. Si en cedeixen algun serà una sorpresa en positiu”, deia Trilla.

Els pisos socials, a punt

En canvi, la regidora Trilla sí que avança que estan a punt de poder entregar les claus dels primers pisos socials, dels 40 que el govern de CiU va prometre que entregaria aquest any. Segons la regidora d'Habitatge, abans que acabi l'any es podran entregar en lloguer deu pisos de l'Agència d'Habitatge de Catalunya i s'haurà firmat el conveni amb els agents immobiliaris per fer el mateix amb vint pisos més. “Seran trenta, dels 40 que vam dir. S'hi està treballant”, deia Trilla. La regidora responia a la PAPH, que ha acusat el govern de no haver fet res en un any des de la creació de la Comissió d'Ajuda als Desnonats, i ha amenaçat de sortir-ne. La regidora també ha dit que el plec de clàusules per al concurs que ha de permetre a l'Ajuntament comprar pisos per posar-los a lloguer social també estarà a final d'any o a principi del 2014.

LES FRASES

No confio en els bancs, que volen vendre a l'estranger. Si ens cedeixen algun pis serà una sorpresa en positiu
No hem aconseguit cap pis. Només Bankia ens en va oferir de lloguer i encara a 400 euros, per sobre del preu de mercat
És
Una mesura de pressió als bancs. Així es va acordar en la comissió d'ajuda als desnonats
Sònia Trilla
regidora d'habitatge

LES XIFRES

1.000
pisos buits
hi ha a Figueres, segons els càlculs fets per l'Ajuntament a través dels comptadors d'aigua.
400
habitatges
nous encara no han entrat ni tan sols al mercat immobiliari, segons calcula el consistori figuerenc.

Les cartes ja s'han enviat i la comissió serà el dia 19

M.Vicente

Les cartes als directius de les entitats bancàries es van enviar dijous passat 28 de novembre, segons el registre de sortida de l'Ajuntament de Figueres. El consistori encara no té resposta. La missiva està signada per la regidora d'Habitatge, Sònia Trilla, com a representant de la Comissió Tecnicopolítica i Social d'afectats pels desnonaments. En aquesta carta, la comissió demana als màxims responsables de les entitats que escoltin “la situació a la nostra ciutat i les propostes que des de la comissió els volem fer arribar”.A la carta s'explica que “el municipi de Figueres, com la majoria de poblacions catalanes i de l'Estat espanyol estem contemplant com la nostra ciutadania es va encaminant cap a situacions de pobresa”. Per exemplificar-ho, la regidora Trilla els posa d'exemple les execucions hipotecàries que s'estan duent a terme, i que recorda que afecten “moltes famílies”.

En la missiva es fa un toc d'atenció als vuit bancs: “La seva entitat bancària és una de les involucrades en aquesta situació de manera directa a la nostra ciutat.” La comissió es farà el dia 19

Continuen les negociacions a Salt

La PAH de Girona va afirmar ahir que continua negociant amb la Generalitat el futur de les famílies que viuen al bloc ocupat a Salt, i va avançar que tres de les primeres cinc famílies a les quals la Generalitat havia ofert un pis ja havien signat “les cessions d'ús”, va afirmar la portaveu de la PAH a Girona, Marta Afuera, que insisteix que no es tracta de lloguers socials com sosté el govern, sinó de cessions d'ús. En aquest mateix sentit, s'espera que entre avui i demà unes quatre famílies més puguin signar els contractes. La portaveu de la PAH recorda que les quinze famílies que viuen al bloc no marxaran fins que no es resolgui “dignament” el futur de totes. De totes maneres, i com que el desallotjament podria fer-se en qualsevol moment, han començat a treure alguns mobles del pis per si es dóna el cas que s'executa l'ordre del jutge i evitar així que tots els objectes quedin tapiats dins l'immoble. Mentrestant, la PAH està pendent de la proposició que arribarà dijous que ve al Parlament.

u.c.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia