Economia

opinió

Això es pot salvar

Tot i els missatges, la realitat és que continua sense fluir el crèdit

Avui he escoltat a la ràdio aquella vella cançó de Sau, que diu que, si bé la reivindicació és dura i molt contundent envers el que estem fent malament amb el medi ambient, ens vol donar un missatge d'optimisme basat en el fet que la solució depèn només de la nostra voluntat de salvar el món.

El missatge de la cançó és totalment aplicable a la situació econòmica que estem vivint al nostre país, i el lligo amb el fet que aquesta setmana ha estat especialment satisfactòria per a mi. He tingut la signatura d'un crèdit aconseguit per un emprenedor de les Franqueses del Vallès. La seva situació és un bon exemple. Malgrat tenir una empresa amb 20 anys d'experiència en el sector industrial de productes de purificació de l'aigua, ara en fa un va haver de reinventar-se, tot creant una nova empresa, amb nous productes i un model de negoci innovador. Aquesta capacitat per reinventar-se ha esdevingut el seu gran problema: en no disposar d'històric, cap entitat financera creia en el seu projecte, i tothom li negava el crèdit necessari per finançar-se. La conclusió es què, malgrat el FROB i els diversos missatges i proclames de suport als emprenedors, emesos tant des de les entitats financeres com des dels àmbits polítics, la realitat és que continua sense fluir el crèdit. En conseqüència, molts petits empresaris i futurs emprenedors es veuen impossibilitats per engegar els seus projectes.

Aquest emprenedor va entrar en contacte amb nosaltres arran del projecte Cercle de l'Optimisme, que vam desenvolupar l'any passat 86 emprenedors i la Fundació Universitària Martí l'Humà, conjuntament amb els ajuntaments de la Garriga, les Franqueses del Vallès i la Roca del Vallès. Així, vam iniciar la capacitació per tal de definir l'estratègia de recerca de finançament. En el seu cas, va passar per estructurar una proposta i per la sol·licitud de 75.000 euros a la Línia Emprèn de l'ICF per a emprenedors, microempreses i comerços. Amb l'aval aconseguit del 70% del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, aquesta setmana la mateixa entitat financera que li havia negat el suport li ha concedit el crèdit en condicions avantatjoses. És a dir, a retornar a 5 anys, amb 2 de carència i el 6% TAE.

Aquest és un bon exemple de com la col·laboració de la universitat, l'administració pública (municipal o nacional) i el sector financer, ha de donar suport als emprenedors i microempreses per tal de fer viables els projectes empresarials. Aquest optimisme, tal com diu la cançó de Sau, em fa creure que realment això és pot salvar.

Jordi Salayet i Garcia és responsable de l'Aula d'Empreses de la Fundació Universitària Martí l'Humà

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia