Economia

Competència invalida la subhasta elèctrica que feia incrementar un 11% el rebut de la llum

L'organisme considera que “no procedeix validar-la” per “circumstàncies atípiques”

Remarca que hi ha hagut “preus elevats en el mercat diari” durant les últimes setmanes

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha decidit aquest divendres que “no procedeix validar” la subhasta elèctrica feta aquest dijous davant “la concurrència de circumstàncies atípiques i en un context de preus elevats en el mercat diari durant les setmanes prèvies”.

Segons han explicat fonts de l'organisme, la CNMC no té potestat per anul·lar la subhasta, però considera que, després d'analitzar les dades, no va reunir les condicions necessàries per considerar-la vàlida.

La subhasta energètica per determinar el preu de la llum a partir de l'1 de gener per als consumidors domèstics va reflectir un encariment energètic del 25,6%, que combinat amb l'increment del preu dels peatges que determina el govern espanyol i que ja va avançar que seria del 2% marcaven un increment final de la factura de més de l'11%. Aquest increment va provocar la indignacióentre consumidors i els partits de l'oposició.

En un comunicat, Competència explica que ha comunicat aquesta decisió a les 4.15h de la matinada a la Secretaria d'Estat de l'Energia i a l'Operador del Mercat Ibèric Espanyol (OMIE), organisme encarregat de traslladar als agents participants en la subhasta.

La CNMC ha assegurat que farà públic un informe detallat dels motius que justifiquen la seva decisió.

El 10 de desembre passat, la Sala de Supervisió Reguladora de Competència va iniciar un procés d'informació prèvia per analitzar els moviments inusuals que s'estaven produint en la fixació de preus del mercat majorista.

La CNMC recorda que des de fa quatre anys realitza propostes de millora de l'esquema de la subhasta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia