Empreses

Matalàs de llana cent per cent català

La marca Descans Natural, de la Matalasseria Fornells, aposta per un producte tradicional i artesanal per créixer en els pròxims anys

“Quines són les bondats del matalàs de llana? Totes.” Xavier Solé, la tercera generació de matalassers del grup de botigues Matalasseria Fornells, defensa amb calma però amb seguretat Descans Natural, la marca registrada per la família per apostar per una producte tradicional i un ofici que ells coneixen molt bé. “El meu avi, Pere Fornells, que l'any 1910 es va fer càrrec de la primera botiga a Sant Fost de Campsentelles, ja feia matalassos de llana”, explica Solé abans de reconèixer la feina dels seus pares, Josep Maria Solé i Maria Rosa Fornells, en el manteniment de la tradició. Actualment, la família té tres botigues de matalassos (Sant Fost, Mollet i Montornès), on treballen quatre persones.

“Es tarden unes vuit o nou hores a fer un matalàs de matrimoni. Seguim en tot moment un procés artesanal”, comenta Solé abans d'explicar que l'any 2012 va decidir crear Descans Natural després de veure que les grans marques buscaven donar més valor, i també preu, als seus productes utilitzant matèries primeres naturals. “Si nosaltres ja teníem a les mans un bon producte, per què no fer-ho?”, hi afegeix. Solé té al darrere l'experiència d'una empresa familiar centenària –“mai hem deixat d'oferir aquest producte”– i per davant molt camí a recórrer: “És un mercat reduït però que anirà per bé, perquè és molt fàcil defensar el nostre producte: Oferim un matalàs cent per cent català, natural i ecològic.”

L'artesà matalasser s'enfronta a una veta de mercat prou ampla i diversa per poder dir que “només en resta créixer”. Un dels camins per aconseguir aquest creixement és la pàgina web de Descans Natural (www.descansnatural.com), ara en ple procés de transformació per ser operativa a principis d'aquest 2014. És i serà l'eina que vol utilitzar el matalasser per donar-se a conèixer a escala catalana i internacional i traspassar la barrera de la venda en l'àmbit més local que s'aconsegueix amb les botigues pròpies i d'altres d'especialitzades de Barcelona i l'àrea de Tarragona. Al llarg del 2014, Solé vol mostrar la marca Descans Natural al sector perquè hi hagi més punts de venda. Un matalàs de matrimoni estàndard de la marca catalana pot costar uns 800 euros.

La família Solé Fornells s'encarrega de fer artesanalment el matalàs per encàrrec. Utilitzen teixit de cotó cent per cent d'Igualada per fer la funda que s'omplirà de llana natural de l'Obrador Xisqueta, una associació sense ànim de lucre del Pallars Sobirà que treballa per obtenir un preu just per la llana dels ramats de raça xisqueta. En el procés de creació de Descans Natural, Solé va contactar amb els promotors de l'Obrador Xisqueta quan buscava un producte de qualitat i proper que oferís un plus al producte tant qualitativament com ecològicament. Només hi ha un element que no és català en una de les referències de la marca, però que sí que compleix el requisit d'ecològic; és l'escuma que s'utilitza en el matalàs Pur Llana Plus: “La comprem a Itàlia, tocant a Suïssa, perquè és l'únic lloc que hem trobat on fan escuma de soia.”

La posada en marxa de la nova web també servirà per augmentar les referències del catàleg actual de Descans Natural. A banda de matalassos –que van des dels de bressol fins als de matrimoni–, tenen previst oferir complements, com ara coixins fets amb llana o miraguano i edredons de llana. Des de la creació de la marca, la família ha anat rebent tant peticions d'informació com encàrrecs d'arreu de Catalunya i Europa. Segons Solé, aquest tipus de producte és habitual a països com ara França i Suïssa, on la recuperació de la tradició té una bona acollida per part de la població. A Catalunya, però, és bastant desconegut. “Queden pocs matalassers. Quan vaig engegar el projecte vaig demanar el carnet d'artesà i em van dir que era l'únic que hi havia, o almenys que l'havia demanat, que fes aquesta tasca artesanal”, comenta.

“Sabem on dormim? Crec que molta gent, no”, diu el matalasser abans de defugir els qualificatius primitiu i antic a l'hora de definir els productes que ofereix: “Pot competir perfectament amb un d'alta gamma d'altres materials perquè és còmode, ecològic, natural i fet a mà.”

Refer-lo cada deu anys

“Un matalàs per a tota la vida? Sí, però s'ha de refer cada deu anys”, respon Xavier Solé. Després d'una dècada, la llana perd elasticitat i s'ha de netejar i tornar a tractar per renovar-la. Segons explica Solé, el que sempre han fet i pretenen continuar fent com a política d'empresa és anar a buscar el matalàs a casa de bon matí i tornar-lo a la nit totalment net amb una funda nova de cotó i tot el procés de neteja fet. La neteja costa uns 200 euros. Per demostrar amb un exemple la durabilitat del producte, explica que les seves nenes han dormit al mateix matalàs de bressol que ell ja havia utilitzat. A banda de les tres botigues, la família té un taller a Sant Fost de Campsentelles, on treballen i fan artesanalment tots els productes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Matalàs de llana cent per cent català

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia