Economia

Apujar els preus, una tradició més

El canvi d'any porta, un cop més, augments de tarifes a tort i a dret

Són molt pocs els que anuncien congelacions i, quan ho fan, s'obren a revisions al llarg de l'exercici

El salari mínim interprofessional, tal com va anunciar el govern espanyol dijous passat, es congela en 645,3 euros mensuals, però no passa el mateix amb la majoria de les tarifes dels serveis públics, que aprofiten el canvi d'any, com una tradició més de les festes nadalenques, per incrementar preus. És cert que aquest any s'anuncien algunes congelacions de tarifes, però són casos comptats. A més, els que ho anuncien no asseguren que la congelació sigui per a tot el 2014. Així, a tocar del dia 1 de gener, com cada any, els consumidors han de preparar les butxaques per a més encariments.

L'aigua és un dels béns que experimenten un augment més notable. S'apujarà un 5% de mitjana a l'àrea metropolitana de Barcelona, un percentatge al qual s'haurà de sumar un 2% més quan entri en vigor el pressupost de la Generalitat –entre finals de gener i febrer–, ara vetat pel Partit Popular. En resum, el rebut de l'aigua s'apuja a partir del dia 1 una mitjana del 7% per al 80% dels ciutadans que reben aquest servei essencial per a la supervivència a través de les empreses del grup Aigües de Barcelona (Agbar). Tan sols al voltant de 15.000 famílies es podran acollir a la nova tarifa social d'Agbar, aprovada pel consell de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, i que suposarà una rebaixa d'un 14% en el rebut.

Un altre servei que s'apuja és la llum, que a partir de l'1 de gener passa a costar un 2,3% més, un augment que es prolongarà durant el primer trimestre de l'any vinent, mentre el govern espanyol decideix quina serà la fórmula definitiva que s'utilitzarà per fer el càlcul del cost de l'energia a partir d'aleshores i per a la resta de l'exercici.

En canvi, la bombona de butà congela el preu, que ara és de 17,5 euros, i també ho fa el gas durant el primer semestre, tot i que aquesta congelació és, en realitat, fruit d'una mitjana entre la tarifa TUR 1, del subministrament de gas per a aigua calenta, i la TUR 2, que inclou també la calefacció. Si bé la primera augmenta un 0,2%, la segona baixa un 0,1%.

La benzina i el gasoil també s'apugen, segons fonts del sector dels carburants, tant com l'increment de l'IPC interanual, que es coneixerà divendres vinent i que al novembre va ser del 0,2%.

Taxis i autopistes

Les tarifes del taxi a l'àrea metropolitana de Barcelona s'incrementen un 2,9% de mitjana. Per tarifes, la T-1 s'augmenta un 3,2% i la T-2, un 3,1%. La T-3 s'apuja més moderadament, un 1,4%. A canvi, se n'ha ampliat l'horari d'aplicació: de divendres a la mitjanit fins a les sis del matí de dissabte, i els dies festius, de les vuit del vespre fins a la mitjanit. La baixada de bandera passa a valer cinc cèntims més (2,10 euros) en la T-1 i la T-2, i 25 cèntims més en la T-3 (2,30 euros). Això sí, els preus dels suplements s'han congelat.

Els peatges de les autopistes també en porten una de freda i una de calenta. D'una banda, les vies que depenen del Ministeri de Foment (AP-7 i AP-2) s'incrementen un 1,8%, mentre que les de la Generalitat (C-32, al Maresme i al Garraf; C-33, al Vallès Oriental; i C-16, que inclou l'autopista Sant Cugat-Terrassa-Manresa) s'apugen una mitjana del 0,09%. Els túnels de Vallvidrera i el túnel del Cadí han reduït les tarifes un 0,1% o les han congelat, segons horaris i tipus de vehicle.

I una altra bona notícia per als usuaris és que a partir del mateix dia 1, a la C-32, entren en vigor les bonificacions anunciades per a vehicles lleugers, de dilluns a divendres, sempre que l'usuari disposi de Teletac. Aquestes bonificacions són del 10% al peatge del Maresme sud, entre Montgat i Mataró; del 26,5% al tram Sitges-el Vendrell, de l'autopista del Garraf, i del 30% al tram Castelldefels-Sitges, de la mateixa autopista. Pel que fa a la C-16, la Generalitat continua negociant una rebaixa amb la concessionària Autema.

El transport públic

Renfe ha anunciat que no apujarà els bitllets de l'AVE i el llarg recorregut, que han utilitzat aquest any 25 milions de viatgers. En canvi, els serveis de rodalies i mitjana distància, que l'any passat van arribar als 409,8 milions el primer i a 25,4 milions el segon, incrementen tarifes de mitjana un 3,5%. D'altra banda, cap demarcació catalana s'escapa dels increments dels transports públics (vegeu gràfic adjunt a la informació). Només els títols T-Mes –i T-Trimestre, a Barcelona– es congelen. La resta de modalitats s'encareixen, i no pas poc. El que resulta un xic sorprenent és que s'hagin aplicat increments fins i tot als títols de transport bonificats per a persones aturades: un 3,15% a Lleida, un 5,1% a Barcelona, un 5,26% a Tarragona i un 12,6% a Girona.

Allau de taxes i impostos sobre els ciutadans

Les noves taxes i impostos que cauen a sobre dels catalans a partir de l'1 de gener faran que Catalunya sigui un dels territoris de l'Estat amb més càrrega fiscal. Les mesures entraran en vigor així que s'aprovi el pressupost de la Generalitat –entre finals de gener i febrer–, i una de les mesures estel·lars és la reforma de l'impost de successions, que farà que els fills, néts i ascendents deixin d'estar exempts al 99% com passa ara i paguin de manera progressiva en funció de l'import de l'herència.

Entre la trentena de taxes previstes, s'implanta un nou peatge –l'eurovinyeta– per a camions a l'eix transversal en funció del grau de contaminació i de l'ús de la infraestructura. A més, la Generalitat cobrarà 300 euros per exercir com a mediadora en conflictes laborals, 800 euros per emetre laudes arbitrals i entre 15 i 250 euros a qui sol·liciti una subvenció en matèria cultural. També es pagaran 7 euros per demanar una nova targeta sanitària individual per pèrdua, robatori o deteriorament, i 35 euros pels informes d'estrangeria. Els serveis de la policia autonòmica en activitats extraordinàries –escortar un transport especial, vigilar un rodatge o organitzar un esdeveniment esportiu que requereixi “recursos extraordinaris”– valdran 35 euros per agent i hora. També hi haurà nous impostos de caràcter ambiental.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia