Economia

FRANCESC XAVIER CASTELLS

DIRECTOR REGIONAL CATALUNYA DE BANCA PRIVADA DEL BANC SABADELL URQUIJO

“El gironí de banca privada és molt conservador”

El patrimoni mitjà del gironí de banca privada del Banc Sabadell Urquijo és d'1,1 milions d'euros per client, un patrimoni lleugerament superior a la mitjana de la resta de Catalunya

Les últimes fusions del banc, primer amb Urquijo i després amb Caixa Penedès, han provocat un increment del nombre de clients de rendes altes al banc

A les comarques gironines, Banc Sabadell disposa de 74 oficines, un 25% de les quals estan situades a Girona ciutat. El nombre de treballadors de banca privada és de 63 persones a tot Catalunya, de les quals tres són a les comarques gironines. El departament a Girona està dirigit per Olga Oliveras.
La banca privada del Sabadell a Girona té uns 450 clients amb un volum de negoci de 500 milions

Castells va ser a Girona fa un parell de setmanes amb motiu d'una sessió per a clients de banca privada del Banc Sabadell Urquijo, en què els van presentar les perspectives de mercat econòmiques per aquest 2014. Explica, juntament amb la directora de centre de banca privada a Girona del Banc Sabadell Urquijo, Olga Oliveras, que el banc disposa de 450 clients de banca privada amb un volum de negoci de 500 milions d'euros. El patrimoni mitjà del gironí de banca privada és d'1,1 milions d'euros per client, aproximadament. Destaca que el client de Girona de banca privada és moderat i no vol gaires estridències, més gran de 50 anys i que, fins al 2012, un 70% dels patrimonis d'aquests 450 estalviadors gironins s'estimaven més el termini fix abans d'altres opcions amb més risc.

Què és la banca privada del Banc Sabadell Urquijo?
És la unitat del banc que es dedica a gestionar clients amb alts patrimonis i que, per tant, tenen necessitats financeres i sobretot fiscals més complexes que els clients amb patrimonis més baixos. Bàsicament, el que fem és recomanar on poden assolir una millor rendibilitat financera o fiscal per a les seves inversions; sempre, però, amb un perfil ajustat a les seves característiques personals i professionals. M'agradaria ressaltar que per a nosaltres el més important és la preservació del capital del nostre client. Els nostres clients són milionaris, i la nostra feina és que d'aquí a vint anys aquests clients ho continuïn sent.
De quants clients parlem?
A la demarcació gironina, banca privada de Sabadell Urquijo tenim al voltant de 450 clients amb un volum de negoci de 500 milions d'euros. Estem parlant d'un patrimoni mitjà d'1,1 milions d'euros per client, aproximadament, i això vol dir que és un patrimoni que està lleugerament per sobre de la mitjana de Catalunya, que se situa al voltant d'un milió d'euros.
Quin és el perfil del client gironí de banca privada?
Molts són empresaris. No són famílies que tinguessin abans grans fortunes, sinó que és gent que ha anat treballant, que ha fet créixer la seva empresa i el seu negoci a poc a poc, i que ha anat estalviant com formiguetes i que tenen els seus estalvis molt distribuïts. Com que Girona és la demarcació catalana amb més pimes, l'empresari gironí ha aconseguit fer els diners estalviant molt i, per tant, és gent bastant conservadora.
La crisi ha afectat el gran estalviador gironí o s'ha mantingut bé?
Hi ha hagut empresaris que han estirat dels estalvis particulars per mantenir els seus patrimonis industrials i que aquests últims anys han vist com han davallat els seus saldos, perquè per al gironí l'empresa és la seva prioritat. Per sort aquestes empeses no estaven excessivament endeutades. El Banc Sabadell ha estat al costat de l'empresa i no hem deixat de donar crèdits.
I creixement del nombre d'impositors de rendes altes?
Sí. Principalment per les fusions que ha anat fent l'entitat. El 2012, quan Banc Sabadell es va fusionar amb Urquijo, vam fer un salt en el model de banca privada molt important, perquè vam incorporar una entitat amb 130 anys de tradició en aquest model. Però a Girona no va influir gaire la incorporació d'Urquijo; en canvi, sí que s'ha notat la incorporació de Caixa Penedès, que ens ha donat una gran empenta. El segment de banca privada de Banc Sabadell ha tingut un creixement sostingut, del voltant d'un 10% o un 12% en dos anys –uns 35 clients cada any– i amb Caixa Penedès el creixement ha estat del voltant d'un 20%. El banc també s'ha beneficiat de la fuga de clients d'altres entitats bancàries.
Ha dit que el gironí és un client moderat. Ho és més que la resta de clients catalans?
Sí, i la prova és que el gironí se sent més còmode amb productes més conservadors. Fins al 2012, un 70% dels patrimonis d'aquests 450 estalviadors eren a termini fix. La tendència ha canviat aquest últim any perquè el termini fix ara dóna poc, i l'estalviador de banca privada s'està decantant pel fons d'inversió. Aquest últim any, el fons d'inversió s'ha incrementat un 40% a Girona.
Quin és el missatge que donen ara a l'estalviador?
Per aconseguir rendibilitat s'ha d'assumir una mica més de risc. Evidentment, el risc que cadascú estigui preparat per assumir. Però sí que és veritat que la rendibilitat la trobem més fàcilment en el mercat de la renda variable i en particular en mercats madurs respecte de mercats més emergents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia