Economia

El nombre d'habitatges nous acabats cau un 52% en un any

El 88% de la nova construcció del 2013 a la demarcació de Girona es concentra a les tres comarques costaneres i al Gironès

Per primera vegada l'habitatge unifamiliar supera les promocions de pisos

El nombre d'habitatges nous acabats durant el 2013 va caure un 52%, i va passar dels 1.906 del 2012 als 922 de l'any passat. Aquesta és una de les dades fetes públiques ahir a Girona pel Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de la Demarcació de Girona,que anualment presenta les dades d'edificació. La baixada en superfície construïda, però, és del 48%, segons va indicar el president del col·legi, Joaquim Romans, que va destacar que entre els motius que expliquen aquesta dada hi ha que el 2013, per primer cop en 28 anys, els habitatges unifamiliars –que inclouen tant cases aparellades com adossades– superen els plurifamiliars. Aquest últim tipus d'habitatge, que entre el 2006 i el 2011 representaven el 70% de la construcció, ha baixat al 42% el 2013, mentre que l'unifamiliar, que representava el 30%, ara suposa el 58% dels pocs habitatges que es construeixen.

Per Romans, per a l'economia i per al sector, “va molt bé” la construcció d'habitatges unifamiliars perquè implica més facturació. “L'habitatge plurifamiliar, el promou fonamentalment el promotor professional, que construeix per vendre. Si no té expectatives de recuperar la inversió, no el fa. No es mou si no es pot treure l'estoc”, va dir Romans, que, tot seguit, va indicar que, per contra, l'habitatge unifamiliar sobretot està fet per autopromocions.

L'estudi dels arquitectes també constata que l'acabament de nous habitatges durant el 2013 s'ha concentrat exclusivament a les tres comarques costaneres –l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva– i el Gironès, amb un percentatge del 88%. Tot i que aquestes quatre comarques sempre han estat “el motor de la construcció” a la demarcació, Romans hi va afegir que la diferència respecte als altres anys era “abismal” si es comparava amb la resta de comarques gironines –el Pla de l'Estany, la Cerdanya, la Garrotxa i el Ripollès–, on els habitatges nous acabats han superat lleugerament el 10% restant. En aquest sentit, el president del Col·legi d'Aparelladors va explicar que a la zona costanera hi ha una important demanda de persones estrangeres que es volen fer un habitatge.

Pel que fa a la contractació de nous habitatges, l'estudi constata que el 2013, amb 476 habitatges, ha estat un 20% menor que el 2012 i que la baixada en superfície contractada és d'un 12%. Això fa concloure a Joaquim Romans que el 2014 no es presenta optimista pel que fa a la previsió dels habitatges acabats.

Si a la demarcació en aquests moments construíssim 4.000 habitatges anuals, tornaríem a crear problemes
És inqüestionable que hi ha un excés d'habitatge que hem d'absorbir i l'única manera de fer-ho és construir-ne menys
Ens vàrem imaginar que l'habitatge era una inversió rendible, però l'habitatge és un bé
La nostra professió ha evolucionat bé, la gent ha buscat altres àrees de treball
Joaquim Romans
PRESIDENT DEL COL·LEGI D'APARELLADORS DE GIRONA
Euroconstruct

Baixades més moderades en la rehabilitació

La rehabilitació d'habitatges, segons les mateixes dades, suposa un 36% de la contractació del 2013 i un 29% de la superfície acabada. Aquestes són unes baixes més moderades que les de la resta, ja que, pel que fa a contractació, la xifra baixa un 7%, cosa que representa un 9% dels metres quadrats contractats. Pel que fa al nombre d'habitatges acabats, la rehabilitació baixa un 41% i la superfície, un 14%. En xifres absolutes, l'any 2013 els habitatges per rehabilitar contractats van ser 354 –379 el 2012– i el nombre d'habitatges rehabilitats contractats va ser de 410 –693 el 2012–. En l'àmbit comarcal, l'Alt Empordà és on hi va haver el major nombre d'habitatges rehabilitats acabats (106), seguit del Baix Empordà (77), la Selva (74), el Gironès (56), la Garrotxa (38), el Ripollès (19), la Cerdanya (17) i el Pla de l'Estany (14). A més, a la demarcació, col·legiats d'altres comarques també han fet un total de nou habitatges; el col·legi gironí, però, no disposa de dades sobre les poblacions.

Estabilitat pel 2015 i creixement pel 2016

El president del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona, Joaquim Romans, donava ahir el seu suport a l'informe d'Euroconstruct, un organisme format per dinou instituts europeus que analitza el sector de la construcció i que pronostica estabilitat pel 2015 i un creixement moderat pel 2016. Romans sosté que, amb dos anys més de baixa producció d'habitatges, es podria començar a recuperar l'activitat normal. En aquest sentit, considera que les comarques gironines poden absorbir d'uns 5.000 a 6.000 habitatges l'any i que, per tant, s'ha de “pair” l'excés dels 20.000 fets entre els anys 2000 i 2009. Segons Romans, actualment se n'han “absorbit” 11.000. “Ens vàrem imaginar que l'habitatge era una inversió rendible, però l'habitatge és un bé. Si el compres per anar-hi a viure, està bé, però el problema és que la gent es pensava que n'obtindria una rendibilitat d'un 10, 20 o 30% anual; també, els mateixos promotors”, va dir Romans.

Rehabilitació

Els professionals busquen noves àrees

A banda de la crisi del sector residencial, el Col·legi d'Aparelladors també destaca la crítica situació que hi ha en el sector de l'obra pública. Si en el primer cas s'hi afegeix l'excés d'habitatges i també la manca de creixement de la població, en el segon destaca la falta de recursos, ja que aquests professionals insisteixen que hi ha obres que es podrien fer, com per exemple l'N-II. Ja l'any passat, aquest col·lectiu posava de manifest que pel 2013 no hi havia prevista la construcció de cap obra nova de l'administració a la demarcació. En aquest sentit, explicaven que els professionals han hagut de buscar altres àrees de treball per poder subsistir i així, per exemple, si l'any 2012 s'havien fet 6.000 certificats d'habitabilitat, l'any següent la xifra havia estat de 8.000; també destaca l'augment del nombre de certificats d'eficiència energètica i les tasques d'assessorament en comunitats de propietaris. El Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona agrupa 950 col·legiats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia