Economia

La Unió reclama el dret a vendre i intercanviar les llavors del camp

El sindicat manifesta que no es poden perdre varietats autòctones ni biodiversitat agrícola

La Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià reclama que la nova normativa que vol impulsar la Comissió Europea sobre llavors, no limite els drets dels llauradors per a vendre o intercanviar-les.

La Comissió Europea ha presentat una proposta davant el Parlament, perquè l'elaboració de la nova llei europea de llavors, contemple la producció i comercialització del material reproductiu vegetal.

La CE pretén seguir amb les llavors, les directrius que ha implantat en la producció i comercialització de material de reproducció vegetal, mitjançant el control, la certificació, la sanitat i el registre vinculat a una producció industrial, totalment burocratitzada i deslocalitzada, gens favorable a un sistema agroecològic de producció, a la biodiversitat agrícola, les varietats autòctones, els drets del llaurador a vendre les seues pròpies llavors i a la posta en marxa de xicotetes empreses de llavors de varietats tradicionals.

Segons la Unió, els llauradors i els consumidors, han de tenir la possibilitat de triar els aliments que volen consumir i les plantes que prefereixen conrear i és per això que sol·licita transparència en els mètodes de selecció utilitzats i la propietat intel·lectual que gestiona el seu ús.

Per això la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià aposta pel manteniment d'un sistema públic de control i certificació de les llavors.

Les produccions i els mercats alimentaris són cada vegada més uniformes i no es troben varietats antigues i les existents passen per un procés d'oblit. Per aquesta raó la Unió treballa en la recerca, conservació, promoció i recopilació de tota la informació relacionada amb les varietats tradicionals per tal que tornen a ocupar el lloc que els hi correspon.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia