Economia

Un jutjat de Barcelona accepta el concurs de la cadena hotelera Husa

El jutge admet a tràmit la demanda d'un proveïdor per un deute de més de 100.000 euros

L'autoritat judicial haurà ara de pilotar la reestructuració

El jutjat mercantil número 3 de Barcelona va acceptar ahir el concurs de creditors d'Hostelería Unida (Husa), la cadena hotelera propietat de la família Gaspart. L'acceptació del concurs necessari per part del jutge arriba a instància del proveïdor Alterna Solutions, que denuncia que l'empresa li deu més de 100.000 euros.

“A mitjan gener passat vam demanar el concurs d'Husa per defensar els interessos dels nostres clients i avui al matí [ahir per al lector] el jutge ens ha comunicat que acceptava la sol·licitud”, va declarar ahir a El Punt Avui Eugenio Martínez-Echevarría, del Bufete Martínez-Echevarría, que representa els interessos d'Alterna Solutions. Fonts properes al grup hoteler van declarar ahir a Efe que ha estat la mateixa societat, el passiu de la qual no va saber precisar, la que ha instat el concurs de creditors per facilitar la continuïtat de la seva activitat i dels treballadors.

A partir d'ara, i un cop acceptat el concurs, serà una autoritat concursal designada pel jutge la que piloti la reestructuració financera de l'empresa. Aquesta autoritat haurà d'analitzar la viabilitat de l'empresa i, arribat el cas, negociar quitances amb els creditors para garantir el seu futur. Com a últim recurs podria arribar-se a una liquidació.

La banca creditora

Segons recollia ahir el portal web El Confidencial, Hoteles Husa arrossega un passiu de 150 milions d'euros, exigibles entre administracions públiques i proveïdors. Entre els seus creditors es troben, en major o menor mesura, bona part dels grups financers de l'Estat –Santander, Caixa Bank, Catalunya Banc, Popular, Sabadell–, a més de l'Institut Català de Finances.

En els últims mesos han aparegut insistents rumors de la delicada situació financera del grup, colpejat per l'escanyament del crèdit i per una crisi que ha afectat fortament l'hostaleria.

Un gran grup nascut el 1930

Fundat el 1930 per José Gaspart Bulbena, Husa és un dels principals grups d'hostaleria de Catalunya. El seu negoci es divideix en dues branques: una línia orientada a la gestió i explotació d'establiments hotelers i una altra de més centrada en la restauració. En els últims anys, i com a conseqüència de la recrudescència de la crisi, la companyia s'ha desprès d'una sèrie d'establiments no rendibles per limitar el seu portfolio a una seixantena d'establiments al mercat espanyol, Andorra, Bèlgica, Cuba i el Marroc. Dintre d'aquest redimensionament al qual s'ha vist obligat, Husa ha traspassat la gestió en les últimes setmanes del seu complex més emblemàtic: l'hotel Juan Carlos I de Barcelona. El president d'Husa, Joan Gaspart, ostenta una vicepresidència de la patronal espanyola CEOE, a més de la presidència del consorci de promoció Turisme de Barcelona, entre altres càrrecs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia