Economia

turisme

L'Ajuntament de Lloret vol gestionar la taxa turística

Ha presentat al·legacions contra la proposta d'haver de cedir a la Diputació la promoció de la ciutat a l'Estat i a l'estranger

Considera que la recaptació “no quadra” amb les dades que tenen

L'Ajuntament de Lloret de Mar ha decidit plantar cara per aconseguir gestionar la totalitat de la part de la taxa turística que reverteix al municipi. I ha presentat al·legacions contra la regulació de la Generalitat sobre la gestió d'aquest tribut.

Dels diners recaptats per la taxa turística, el govern se'n queda un 70%, mentre que el 30% va als ajuntaments. Els consistoris, però, si volen destinar una part d'aquests diners a la promoció turística a l'Estat o a l'estranger ho hauran de fer a través de les diputacions, segons les directrius que la Generalitat està pactant amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM). En el cas gironí, es faria a través del Patronat de Turisme Costa Brava. I L'Ajuntament de Lloret de Mar s'hi oposa de ple. “No són iguals les necessitats turístiques de Ripoll que les de Lloret”, va exemplificar Jordi Orobitg, tinent d'alcalde de Turisme.

L'Ajuntament de Lloret de Mar reconeix la tasca feta pel Patronat i, de fet, les dues administracions tenen diversos projectes en comú. Segons el tinent d'alcalde, però, aquest cas és diferent: “Una cosa és que ens entenguem d'igual a igual amb el Patronat i una altra que ens hagin de tutelar.”

Orobitg va reconèixer que centralitzar la tasca de promoció pot ser útil en alguns casos, per exemple en municipis petits, però no compliria els objectius de Lloret de Mar: “Tenim 30.000 llits per omplir”, va exclamar, i va afegir: “No ens quedarem de braços plegats.” L'Ajuntament de Lloret ja va fer arribar el seu malestar directament a Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació, en una trobada informal al Fitur. I després ha presentat al·legacions a les directrius que volen aprovar la Generalitat i l'ACM.

Suport del gremi

El Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar dóna ple suport a l'Ajuntament en la voluntat de poder gestionar la totalitat de la seva part de la taxa turística. És per això que han adreçat una carta a l'alcalde en què mostren tot el seu suport: “Ens adherim plenament al vostre text d'al·legacions”, diu el text.

Les dades no quadren

L'Ajuntament de Lloret també reclama més controls en la recaptació de la taxa turística, perquè els números no els quadren. Rebran 700.000 euros, corresponents al 30% del total recaptat als hotels, apartaments i càmpings de Lloret. “Amb les dades d'ocupació no quadra res”, va indicar Orobitg, i va avançar: “El 30% de Lloret hauria de suposar 1,2 milions d'euros.” El tinent d'alcalde es va mostrar comprensiu, però va reclamar mesures: “Entenem que és el primer any i si es posen els mecanismes que cal es recaptarà més: els 500.000 euros o no s'han recaptat o s'han recaptat i no s'han ingressat.”

LA FRASE

Municipis com Lloret necessitem una promoció específica, i no som nens petits
Jordi Orobitg
tinent d'alcalde de turisme de lloret de mar

LA XIFRA

700.000
euros
rebrà Lloret en concepte de taxa turística –el 30% del total recaptat–: mig milió menys del que s'havia calculat.
Les claus

La promoció de Lloret de Mar, en mans de la Diputació

jordi gonzalo

L'Ajuntament de Lloret de Mar està preparant una campanya de reposició d'imatge en l'àmbit de tot l'Estat i el sud de França. Si tiren endavant les directrius que estan pactant la Generalitat i l'Associació Catalana de Municipis, el consistori no podrà fer aquesta campanya pel seu compte amb els diners de la taxa turística. Haurà de traspassar els diners a la Diputació i que sigui aquest ens el que es posi en contacte amb els autors, la tanqui i els pagui. “No té cap sentit”, va lamentar el tinent d'alcalde de Turisme.

Lloret de Mar apel·la a les necessitats específiques que té respecte a la resta de la demarcació i a la magnitud: 30.000 llits. No és el mateix vendre Pirineus que la Costa Brava. I, dins la Costa Brava, no és el mateix Cadaqués que Lloret de Mar.

L'Ajuntament lloretenc, però, tindrà recursos per eludir la directriu: dir que els diners destinats a fer promoció a l'Estat i a l'estranger provenen de recursos propis i que els que parteixen de la taxa turística van a causes alienes a la promoció. Sigui com sigui, Lloret de Mar és una de les principals destinacions turístiques del país. I, per tant, la Generalitat n'ha d'escoltar les reivindicacions. Encara més si, com és el cas, l'objectiu final és potenciar el turisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia