Economia

Hi ha feina... de becari

Més de 10.000 joves participen en el JOBarcelona, el primer congrés d'ocupació

Els estudiants busquen el contacte amb un món laboral que veuen difícil

Les vacants són per a contractes en pràctiques per a joves llicenciats

Més de 80 empreses i miler i mig d'oportunitats laborals, però la majoria per cursar beques, pràctiques o trainings, com a les empreses els agrada batejar els típics contractes d'aprenentatge. El Palau de Congressos de Catalunya és el marc fins avui de la primera edició del JOBarcelona, el primer congrés internacional d'ocupació i orientació professional per a universitaris i joves menors de 30 anys, en què s'han inscrit més de 10.000 candidats i hi participen una vuitantena de multinacionals, amb noms tan coneguts com ara HP, Desigual, BBVA, Coca-cola, La Caixa, Unilever, Banc Sabadell, Enagás, Gas Natural Fenosa, Haribo, Gallina Blanca, Sanofi, Nestlé, RACC i Vichy Catalán. Marques atractives per a joves que volen posar un peu en el món laboral, al preu que sigui, encara que aquest sigui baix.

La majoria de vacants que ofereixen les empreses són per a contractes d'aprenentatge o pràctiques, d'entre sis mesos i un any, la majoria d'elles remunerades, encara que amb salaris inferiors als 1.000 euros per a candidats molt formats, alguns estudiants de tercer cicle. A més, però, els joves han pogut contactar amb responsables de recursos humans que els han orientat en l'elaboració i presentació dels seus currículums.

“A més d'oferir programes d'aprenentatge, també estem molt pendents de tots els currículums, ja que busquem perfils júniors en comptabilitat i finances, amb idiomes, per a departaments concrets de la casa”, explicava ahir en una pausa forçada Ariadna Bullich, recluter de la marca de moda Desigual. La cua de joves que s'esperaven per entregar-hi un currículum i fer una breu entrevista era de les més llargues del recinte firal. “Des de primera hora del matí que estem atenent candidats, no he pogut parar ni a beure aigua”, deia Bullich. La companyia busca sobretot becaris i posicions júniors per a diferents departaments, i ahir al migdia havia rebut sobretot joves amb formació en publicitat, màrqueting i comunicació i també enginyers i alumnes d'escoles de negocis. “Els preguntem què estan estudiant i quina és la seva disponibilitat, i els integrem dins el nostre projecte a Linkedin per tenir-los localitzables en un futur”, explicava Bullich, qui va entrar a la marca de moda com a becària durant sis mesos i s'hi va quedar.

Rebeca Sánchez, de 26 anys i de Barcelona, arribava al migdia preparada per apuntar-se a les cues. Havia arrossegat fins al congrés el seu xicot, en Baptiste Pouchol, de 23 anys i que treballa de policia a Lió. Tos dos volen trobar feina però per a ell és una qüestió vital per poder-se desplaçar a viure a Catalunya. “He estudiat dret però busco qualsevol oportunitat que pugui sortir en aquest camp i també en el del turisme”, explicava Pouchol. La Rebeca va acabar la carrera d'econòmiques l'any passat però ara cursa un mestratge en fiscalitat a Esade i s'ha acostat a la fira per conèixer les ofertes que fan les entitats financeres i auditores. “És una presa de contacte amb el que hi ha ara en el mercat”, explicava Rebeca Sánchez, que va treballar en una agència immobiliària mentre estudiava a la UAB.

Qui també es prenia l'experiència com un primer contacte era la Míriam Sánchez, de 21 anys, i que està en l'últim curs de psicologia a la UAB. “Em vull dedicar, crec, a la psicologia clínica, i sé que en aquest congrés no trobaré cap oferta, però vull veure com està el mercat i saber què ofereix”, explicava. La Míriam s'havia aprofitat, això sí, del consell del personal tècnic que Manpower va posar a disposició dels joves per assessorar-los en els seus currículums. “I m'ha agradat molt la proposta del Cos Consular a Barcelona per si m'interessa alguna experiència a l'estranger que, per descomptat, sí que tinc previst explorar”, deia.

“Prop del 90% de les persones que s'acosten a demanar per les nostres ofertes són joves estudiants que busquen una empresa per fer-hi pràctiques i així poder acabar la seva formació”, explicava Pablo Cabrera, de 25 anys i becari a l'empresa Mondeléz. “Molts han estudiat enginyeria, ja sigui industrial o química o d'altres camps”, deia, i reconeixia que ell mateix s'havia format com a enginyer de camins, tot i que ara està fent tasques com a planificador de demanda a la branca de xiclets i caramels de la multinacional. “Tots vénen contents i ben disposats, encara que no hi ha tantes places com candidats. Això és un no parar”, s'exclamava.

1.500
oportunitats
laborals sumen la borsa de pràctiques i contractes d'aprenentatge de les companyies del congrés.
6
mesos
de mitjana duren els contractes en pràctiques o beques que els joves volen incorporar al seu currículum.

LES XIFRES

10.000
estudiants
participen en el primer congrés internacional d'ocupació i orientació professional per a universitaris.
80
empreses
, en la seva majoria multinacionals, volen temptejar els joves que busquen la primera experiència laboral.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia