Economia

Caiguda salarial intensa

La reducció de sous és més gran del que recullen les estadístiques

L'expulsió del mercat dels llocs de treball amb menys valor afegit explica el fenomen

La disminució de salaris que registra el mercat espanyol és molt més intensa del que recullen les estadístiques. Això que bona part dels afortunats ciutadans amb feina s'adonen mes a mes en repassar la seva nòmina, ho va mirar d'explicar ahir el Banc d'Espanya. En una anàlisi publicada en el seu butlletí de febrer, l'ens regulador atribueix aquesta disfunció als “canvis tan profunds” experimentats pel mercat laboral en els últims anys.

Aquests canvis han comportat un augment del pes relatiu dels treballadors amb una més gran qualificació i experiència, que, de mitjana, perceben salaris més elevats, cosa que ha provocat una distorsió de les estadístiques. De fet, un repàs de les dades oficials fa palesa aquesta evidència. L'INE, per exemple, reflecteix en les seves dades de costos salarials una moderació a partir del 2010, encara que no és fins a l'últim quadrimestre del 2012 quan assenyala la primera caiguda, d'un 3,6% (vegeu gràfic adjunt). Una reducció –influenciada sens dubte per l'eliminació de les pagues extres als funcionaris– que s'allarga al 2013, però de manera més suau.

“El procés de moderació salarial que va començar el 2010 podria ser una mica més intens del que indiquen les estadístiques”, explica l'anàlisi del Banc d'Espanya. I és que una comprovació empírica de la situació revela que les dades estadístiques sembla que han quedat curtes.

Eurostat, l'oficina estadística de la Comissió Europea, reflecteix reduccions de costos salarials del 2,9% el 2012 i estimacions de caigudes addicionals de l'1,9% l'any passat i de l'1,7% al llarg d'aquest exercici. Tanmateix, la UGT va fer públic l'any passat un sondeig entre cinquanta grans empreses que recull una reducció salarial mitjana del 23,4% des del 2009.

Alça en la cotització

Ahir mateix, i arran de la publicació d'aquesta informació, els màxims responsables de la UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, respectivament, van assenyalar que els salaris han caigut prop d'un 10% en els últims anys, percentatge que pot arribar al 16% entre els sous més baixos.

El Banc d'Espanya explica en la seva anàlisi, signada pels economistes Sergio Puente i Sofía Galán, que, malgrat la intensa destrucció d'ocupació esdevinguda des del 2008, les bases de cotització s'han incrementat a un ritme d'1,3 punts percentuals l'any, un fet que es deu a l'augment del pes dels treballadors amb una més gran remuneració mitjana en el total de la població ocupada. Això és degut al fet que gran part dels llocs de treball eliminats corresponien a treballadors amb menys nivell de formació i experiència, que, de mitjana, cobren salaris inferiors.

Es tracta dels treballadors més joves, estrangers, amb menys nivell educatiu o amb menys antiguitat en l'empresa, cosa que es va donar especialment en el cas dels contractes temporals. Així doncs, l'edat, l'experiència i la qualificació han estat factors clau que han influït en la composició del mercat de treball i que donen resposta a una més moderada rebaixa salarial que la mostrada per les estadístiques oficials.

L'opinió de l'FMI

“Aquests canvis en la composició de l'ocupació han exercit un paper destacat en l'evolució dels sous i podrien explicar una part de l'alça dels salaris que es va observar en les fases inicials de la crisi”, indica l'anàlisi, que hi afegeix: “Només a partir del 2010 els salaris van començar a mostrar un comportament més d'acord amb la debilitat que presentava el mercat laboral.”

Potser influïts per les estadístiques oficials que no reflectien la veritable realitat salarial a l'Estat, l'FMI i altres organismes internacionals han insistit els últims mesos en la necessitat d'aprofundir en les rebaixes de sous com a via per guanyar competitivitat i sortir de la crisi. El dia a dia del treballador, però, és força més complex del que mostren les dades amb què les institucions dissenyen les seves polítiques.

LES XIFRES

22,7
per cent eren els empleats amb estudis universitaris sobre el total de la població ocupada de l'Estat el 2006.
28,2
per cent eren els empleats amb estudis universitaris sobre el total de la població ocupada l'any 2012.

L'economia manté el to positiu

El Banc d'Espanya va assenyalar ahir que en aquestes primeres setmanes del 2014 es manté el to “moderadament positiu” de l'activitat econòmica. En el seu butlletí de febrer, la institució indica que el mercat de treball també continua en una “pauta de progressiva millora”, amb un comportament més favorable de l'afiliació a la Seguretat Social en gairebé totes les branques d'activitats el gener passat. En relació amb la demanda interna, subratlla que els indicadors de consum privat reflecteixen senyals contraposats, després que en l'últim trimestre del 2013 es recuperessin. En aquest sentit, explica que està millorant la confiança dels consumidors i els comerciants minoristes, però al mateix temps s'observa “un cert empitjorament” d'altres indicadors, com ara les matriculacions de vehicles. Finalment, la inversió en béns d'equip continua amb la seva gradual recuperació iniciada el 2013.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia