Economia

ocupació

El Gironès i la Selva, les comarques amb més ERO

En els últims cinc anys la demarcació ha acumulat 1.999 expedients que han afectat un total de 27.927 persones

Un estudi de CCOO analitza l'impacte de la crisi al conjunt del territori

Les comarques de Girona han acumulat un total de 1.999 expedients de regulació d'ocupació durant el període 2008-2013. Aquesta xifra representa un 7,8% dels 25.548 expedients que hi va haver durant el mateix període al conjunt de Catalunya. Entre les comarques gironines, el Gironès és la comarca més afectada, amb 620 expedients, i la menys afectada és la Cerdanya (31).

Tercera demarcació

Aquestes dades, recopilades en un estudi que ha efectuat el sindicat Comissions Obreres (CCOO), posen en evidència que Girona ha estat durant aquests anys de crisi la tercera demarcació més afectada del país; darrere només queden les terres de Lleida, amb 1.004 expedients. Tenint en compte que el major nombre d'ERO presentats correspon als territoris amb un nombre més elevat d'establiments empresarials, l'estudi de CCOO afina l'anàlisi comparant el nombre total d'expedients de regulació a cada comarca amb el nombre d'empreses de la comarca. El percentatge d'expedients sobre les empreses existents dóna una idea comparativa de les comarques on hi ha hagut més expedients en termes relatius. Amb aquests paràmetres, les comarques de la demarcació on la incidència ha estat més baixa són l'Alt Empordà i la Cerdanya, amb uns percentatges d'un 0 a un 2,15%; les segueixen el Baix Empordà, el Pla de l'Estany i la Garrotxa (de 2,16% a 3,30%); les àrees més afectades són les del Gironès, la Selva i el Ripollès, amb uns percentatges d'un 4,56% a un 9%. El nombre de persones afectades per aquests expedients a la demarcació durant el mateix període és de 27.927 (un 6,3% del total de 441.441 afectats al conjunt de Catalunya).

Més afectats a la Selva

La comarca de la Selva és la que encapçala el rànquing gironí (7.665 persones), seguida del Gironès (7.275). La comarca que menys afectats acumula és la Cerdanya (138).

Dels 27.927 gironins afectats per un ERO, un 16% és per rescissions de contracte i la resta és per suspensions temporals de contracte o reduccions d'horari (la proporció és equivalent al que s'observa en l'àmbit nacional).

Impacte de la reforma

CCOO ha elaborat aquest estudi amb dades procedents de l'Observatori d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, l'Observatori del Treball de la Generalitat i el Directori Central d'Empreses (DIRCE). Entre altres dades d'àmbit català que recull CCOO, destaca el fet que el nombre d'expedients presentats es va disparar el 2012 fins a un màxim històric, “amb una clara coincidència amb la reforma del mercat laboral (febrer del 2012), que va facilitar l'execució d'expedients i la precarització laboral”. Basant-se en aquesta observació, el sindicat remarca que “la reforma laboral de 2012 no ha contribuït a frenar la tendència de destrucció d'ocupació, sinó que ha facilitat l'acomiadament”. Segons CCOO, es manté des del 2010 una tendència creixent pel que fa al nombre d'ERO presentats, la qual cosa indica que la crisi empresarial no canvia de tendència malgrat el canvi de signe en el creixement del PIB.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia