Economia

L'obra pública, sota mínims

La quantitat de contractacions va repuntar l'any passat després d'un 2012 a nivells insòlitament baixos

El sector no preveu una normalització fins a l'exercici 2017

La licitació d'obres públiques a Catalunya va repuntar lleugerament l'any passat, encara que es manté sota mínims. Les dades recopilades per la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) reflecteixen que al llarg de l'exercici passat es van licitar i encarregar treballs per 1.084 milions d'euros, un 38% més que un any abans i la primera alça des de l'any 2008. I, encara que el creixement pot semblar considerable, cal tenir en compte que es dóna després dels nivells excepcionalment baixos del 2012 (vegeu gràfic adjunt). De fet, i vist en perspectiva, els 1.084 milions licitats l'any passat són gairebé vuit vegades menys que els encàrrecs rècord de l'any 2008, un exercici certament marcat per la bombolla immobiliària i constructora, però que reflecteix perfectament el contundent viatge d'anada i tornada experimentat pel sector.

“El nombre de licitacions l'any 2013 és baixíssim i, malgrat que nosaltres entenem la situació d'ofec pressupostari, no ens cansem de repetir que a Catalunya falten infraestructures cabdals i que construir-les generaria un altíssim retorn econòmic i social”, explica a El Punt Avui Francesc Boixadós, president de la patronal CCOC. El corredor mediterrani, el quart cinturó del Vallès, el desdoblament de l'N-II a les demarcacions de Girona i Tarragona i les millores en els accessos als ports de Barcelona i Tarragona són només alguns exemples que Boixadós cita per explicar aquest dèficit.

A l'hora de revisar d'on arriben aquestes licitacions, les dades de la CCOC també deixen clares les dificultats que han d'afrontar les administracions públiques. Així, i per al 2013, el nombre d'encàrrecs de la Generalitat va disminuir un 26%, una caiguda que va ser compensada amb escreix per l'augment de les inversions de l'administració de l'Estat (75%) i les corporacions locals (57%).

Recuperació llunyana

“Aquest exercici també esperem una licitació molt baixa i, de fet, no preveiem una certa recuperació fins a l'any 2017”, afirma Boixadós, que sosté que, amb aquests nivells, el sector amb prou feines pot mantenir una ocupació que ja s'ha reduït al voltant del 65% des de l'esclat de la crisi. “Nosaltres calculem que, per mantenir la dimensió actual de l'activitat, ja força reduïda en els últims anys, aquest any hauríem de rebre encàrrecs per valor de 2.400 milions i l'any que ve, per 3.000 milions, unes quantitats que difícilment assolirem”, va assenyalar.

En tot cas, el president de la CCOC assegura que la situació de l'activitat, a banda de dificultar la recuperació del mercat laboral, podria acabar tenint un impacte estructuralment força negatiu per a un sector que en els últims anys ha esdevingut capdavanter entre el conjunt de la indústria de l'Estat: “Les constructores espanyoles s'han convertit en una referència arreu del món, però si deixem de fer obres representatives al mercat espanyol perdrem bona part del prestigi guanyat en els últims anys.”

Al conjunt de l'Estat, la licitació d'obres públiques també va repuntar l'any passat, segons es desprèn en aquest cas de les dades de Seopan, una entitat que agrupa les grans constructores de l'Estat. Les diverses administracions públiques van encarregar treballs per 9.141 milions d'euros, un 22,9% més que el 2012. Cal subratllar, no obstant això, que aquestes dades no són comparables amb les aportades per la CCOC perquè s'ha fet servir una metodologia diferent; en tot cas, però, també assenyalen aquesta tendència a l'alça. I, com en el cas català, aquest repunt arriba després d'un 2012 amb nivells de contractació força baixos i que es corresponen a volums de licitació propis de la dècada dels noranta.

En relació amb l'any passat, l'increment del nombre de licitacions està impulsat per una alça del volum d'obra promoguda pels ministeris de Foment i Agricultura, així com un creixement dels encàrrecs per part de les comunitats autònomes i els ajuntaments.

LES FRASES DE BOIXADÓS

Entenem l'ofec pressupostari, però no ens cansem de repetir que a Catalunya falten infraestructures cabdals
Aquest exercici també esperem una licitació molt baixa i, de fet, no preveiem una recuperació fins a l'any 2017

“Hi ha massa burocràcia”

La Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) ha fet en els últims mesos dues propostes per pal·liar una mica l'escassetat de feina que té actualment el sector constructor i per mirar de mantenir-ne l'ocupació. D'una banda, va proposar tot un pla de rehabilitació i reforma d'edificis a Ciutat Vella, a Barcelona, que es finançaria amb un augment del sostre edificable de l'immoble. D'altra banda, va idear un pla per endreçar i netejar els boscos catalans, uns residus que posteriorment servirien per generar energia mitjançant la construcció d'un conjunt de plantes de biomassa.

“Són propostes que nosaltres vam fer al seu dia i que avancen molt lentament perquè hi ha massa burocràcia, massa grups amb interessos i involucrats en aquests assumptes”, explica Francesc Boixadós, president de la Cambra de Contractistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia