Economia

El sector eòlic europeu titlla la reforma espanyola d'“ideològica i irracional”

La patronal sectorial dels països de la UE acusa els populars de “llençar per la finestra” el lideratge de la indústria de l'Estat

Aposta per un mercat integrat

Thomas Becker, conseller delegat de l'Associació Europea d'Energia Eòlica, EWEA en les seves sigles en anglès, va recriminar el govern espanyol per la reforma energètica que ha posat en marxa, afirmant que “s'ha guiat més per la ideologia que per la racionalitat”, i assegurant que “és impossible dialogar amb algú que es guia per la ideologia”. Becker va fer aquesta reprovació durant la roda de premsa prèvia a la inauguració del congrés eòlic més important de la UE, EWEA 2014, que fins dijous se celebra a Barcelona.

Acompanyat a la taula per representants d'associacions d'energies verdes europees i per la directora executiva de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), Maria Van der Hooven, que va defensar la interconexió de la xarxa eòlica europea “per poder tenir un mercat integrat i pròsper”, Becker també va acusar el govern popular de “llençar per la finestra” el lideratge de la indústria renovable de l'Estat. “És difícil entendre com l'Estat espanyol pot posar en perill la seva indústria eòlica, que és líder mundial” i un dels sectors més innovadors i generadors d'ocupació del país, va dir.

Els representants de
les principals associacions eòliques de l'Estat, José López-Tafall, president de l'Associació Empresarial Eòlica (AEE), i José Miguel Villarig, president de l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA) van criticar una reforma centrada en les mesures retroactives. Per Villarig, la reforma té uns “objectius simplement recaptatoris” per resoldre el dèficit de tarifa elèctrica, passant per sobre de “tota la seguretat jurídica” que ha d'oferir un país a les seves empreses, i va alertar del perill que moltes empreses “no podran resistir els canvis”.

López-Tafall va ironitzar sobre el fet que l'Estat espanyol penalitza l'energia eòlica mentre Europa la premia, ja que precisament l'Estat rebrà el premi European Wind Energy Award, el guardó de l'energia eòlica europea, per ser el primer país del món on aquesta renovable va ser durant un any sencer (2013) la primera font d'electricitat. Segons ell, “Espanya sacrifica de manera injusta un dels sectors líders al país i a Europa, per creació d'ocupació i innovació”.

LA XIFRA

30
per cent
és l'aportació de les renovables al consum energètic que hi va haver a l'Estat el gener i febrer passats.

La fotovoltaica es mobilitza

L'Associació Nacional de Productors d'Energia Fotovoltaica (Anpier) ha convocat un calendari d'assemblees territorials –26 en total, que començaran el 24 de març, a Barcelona– per explicar el nou marc per al sector energètic i promoure “una defensa mobilitzadora”, que culminarà amb una manifestació a Madrid. L'associació assenyala, en un comunicat fet públic ahir, que l'objectiu d'aquesta iniciativa és explicar a les 55.000 famílies fotovoltaiques de l'Estat la situació en què queden amb el nou marc retroactiu per al sector renovable, que suposa retallades del 50% en els retorns que l'Estat va garantir i que ha estat “imposat sense consens sectorial, polític ni territorial pel govern de Mariano Rajoy”. Miguel Ángel Martínez-Aroca, president d'Anpier, afirma en la nota que “trepitjar els drets i la dignitat de 55.000 famílies que van actuar de bona fe té un cost social, polític i jurídic”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia