Economia

Mas-Colell avisa que recorrerà al TC si l'Estat suprimeix els impostos propis de les comunitats autònomes

El conseller d'Economia creu que seria una mesura “extremadament agressiva” en contra “del que queda de l'autonomia” de Catalunya

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha alertat que el Govern recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) si el govern espanyol assumeix la reforma fiscal de l'equip d'experts que proposa suprimir els impostos propis de les comunitats autònomes. En declaracions des dels passadissos del Parlament, el conseller ha rebutjat contundentment aquesta possibilitat assegurant que és una proposta “molt provocadora, extremadament agressiva i que faria més transparent l'assalt recentralitzador i la política de laminació de l'estat de les autonomies” per part del govern espanyol. El conseller ha garantir una actitud de fermesa de l'executiu català i ja ha avançat que anirien als tribunals.

Mas-Colell no dóna per fet que el ministeri dirigit per Montoro assumeixi les receptes dels experts sobre la reforma fiscal, de fet, creu que el govern espanyol encara no té una “posició completament definida”. Però davant la possibilitat que es pugui aplicar la proposta de suprimir els impostos propis de les autonomies, el titular d'Economia ha avisat que el Govern ho portaria al TC. Mas-Colell considera que l'autonomia fiscal és una part essencial de l'autonomia i ha garantit que el Govern respondria amb fermesa ja que “l'Estatut no és un document que circuli massa per Madrid”.

Segons el conseller d'Economia, el ministre Montoro desprestigia el concepte d'harmonització fiscal perquè la proposta dels experts és una recentralització. En aquest sentit, ha apuntat que en el context europeu hi ha “enormes marges de fiscalitat entre els diferents països”. Una situació que ha lamentat que no es doni a l'estat: “Si això és compatible amb Europa per tant també ha de ser compatible en el context espanyol”.

En aquesta línia, ha defensat el concepte d'harmonització cooperativa que es basa, segons el conseller, en l'acord amb altres comunitats. Un model que Mas-Colell ha contraposat amb “la recentralització pura i dura i la rebaixa substancial de les poques competències fiscals que queden” que suposa la proposta dels experts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia