Economia

La crisi no tomba el cava

La producció baixa un 0,77% tot i el descens del consum en els principals mercats

Les vendes a l'exterior també reculen un 0,9%, però el sector ho considera una fita

L'import mitjà és de 4,45 euros

La crisi i el descens del consum de les famílies no han pogut tombar el sector del cava, que ha acabat l'exercici del 2013 amb un descens de la producció d'un 0,77%, però amb més de 241,3 milions d'ampolles produïdes i una facturació de 970 milions d'euros, similar a la de l'any anterior. En aquest cas, tant el consum intern com les exportacions se n'han ressentit, amb reculades d'un 0,47% pel que fa al mercat espanyol i d'un 0,92% a l'estranger. “En un any de dificultats, i ja en són set, el cava ha resistit magníficament a les turbulències que se li han presentat”, presumia el president del Consell Regulador del Cava, Pere Bonet, malgrat que reconeixia que “el 2013 no té les dades brillants d'altres anys però confirma un volum internacional importantíssim”. De fet, el cava es manté líder mundial en l'exportació de vins escumosos de qualitat elaborats pel mètode tradicional, amb 159,9 milions d'ampolles exportades.

El 40% dels productors estan exportant en aquests moments, segons dades oficials, i són quatre els països que concentren més del 70% de les vendes a fora: Alemanya (amb 40,3 milions d'ampolles), el Regne Unit (29,9), Bèlgica (27,2) i els Estats Units (17,8). També al Japó es van vendre 7,7 milions d'ampolles l'any passat i al país bressol del xampany, a França, els productors catalans van vendre 5,4 milions d'ampolles. Destaca el descens d'un 16,76% de les vendes en el segon mercat en importància, l'anglès, en què predomina la marca blanca, i que s'explica perquè “probablement els intermediaris demanaven unes condicions baixes amb què els productors no han volgut jugar”. “Per això ens hem de felicitar i obrir una ampolla de cava”, va ironitzar Pere Bonet.

Pel que fa al mercat espanyol, durant l'any 2013 es va comportar millor que un any abans, tot i retrocedir un 0,47%, xifra inferior a la caiguda del 6,28 % del 2012, i es va arribar als 81 milions d'ampolles venudes, de les quals 77,4 es van vendre a Catalunya (un 0,83% menys).

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, es va referir a l'estancament del mercat espanyol i va insistir a no abandonar el mercat català ni la bandera de la qualitat, que ha d'anar acompanyada d'una dignificació del preu del producte.

El preu mitjà d'una ampolla de cava es va situar en 4,45 euros, tenint en compte que el 70,5% són caves de fabricant (amb marca pròpia), amb un preu mitjà de 5,40 euros, i el 29,5% restant correspon a caves de distribuïdors (marca blanca), a 2,15 euros l'ampolla.

LES XIFRES

70,5
per cent
dels caves són marques pròpies i el preu és de 5,40 euros. En marca blanca, el preu baixa als 2,15 euros.
3
països
(Alemanya, el Regne Unit i Bèlgica) concentren el 61% de les exportacions i amb els Estats Units, el 72%.

Un 88% del que es ven és bàsic

Ho recordava ahir el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que “no tot el producte que es diu que és igual és de la mateixa categoria”, i és que la de la qualitat és una batalla en què el cava ha de guanyar. De fet, el sector té molt recorregut per ampliar la producció i comercialització de les categories més acurades, les reserves (criança mínima de quinze mesos) i grans reserves (trenta mesos com a mínim), que representen només el 10 i el 2% de les vendes, respectivament, mentre que el 88% restant correspon a cava estàndard (amb una criança mínima de nou mesos).

A més, en un any les vendes dels caves reserva ha caigut un 13% i els de gran reserva, un 2,65%, mentre que dels estàndards se n'ha augmentat la producció en gairebé 2 milions d'ampolles (d'un total de 211 milions venuts).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia