Economia

8.000 autònoms al límit de l'economia submergida

Els ingressos d'un 40% dels treballadors per compte propi estan al llindar de la pobresa, segons el sector

La demarcació ha perdut 5.800 autònoms en cinc anys

Els més afectats són els transports, l'hostaleria i el sector serveis

El sindicat UGT i la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) calculen que uns 8.000 autònoms gironins –74.000 a tot Catalunya– podrien optar per l'economia submergida si s'elimina el sistema de cotització per mòduls tal com preveu el govern de l'Estat. La mesura afectaria, sobretot, transportistes i persones del món de l'hostaleria, però també altres activitats vinculades als serveis.

El president de la CTAC, Salvador Duarte, va explicar ahir a Girona que el càlcul amb el nou sistema “seria tan complex que els autònoms es veurien obligats a contractar els serveis d'un gestor” i l'increment d'aquestes despeses afegit a altres augments que els autònoms ja han suportat els últims mesos, com ara l'IVA i l'IRPF, farà “inviables molts negocis”. A tot això, s'hi afegeix que la figura de l'autònom ha canviat en aquests anys de crisi, perquè abans estava dominada per emprenedors que ho eren per vocació i ara prevalen els treballadors que aposten per l'autoocupació com a única opció per sortir de l'atur i passen dificultats. “Un 40% del total dels autònoms que estan donats d'alta tenen ingressos del llindar de la pobresa”, va assegurar Duarte.

Com a alternativa, tant la UGT com la CTAC aposten per mantenir el sistema de mòduls, una fiscalitat més progressiva que consideri els impostos en funció dels ingressos i l'aplicació de les cotitzacions a temps parcial aprovada des de l'any 2013.

La secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, va explicar ahir que a les comarques gironines hi ha 58.591 autònoms, una xifra que representa un 20% del total de treballadors de la demarcació. En els últims cinc anys –entre el 2008 i el 2013–, un total de 5.801 treballadors autònoms han “abaixat la persiana” del seu negoci. Aquesta xifra representa, segons les dades facilitades per la UGT, “una mitjana de cent treballadors autònoms cada mes”, sent els mesos més “cruels” del gener al març. Els sectors més castigats són el de la construcció –amb 4.584 autònoms que han plegat– i l'agricultura –amb 607 pagesos autònoms menys–. En canvi, al sector serveis i sobretot a la indústria no se n'han destruït tants a causa de la rotació i de la fórmula del “fals autònom”, és a dir, “treballadors que ocupen un lloc de treball com a autoocupació però que en realitat haurien d'estar contractats com a assalariats per l'empresa”. Aquesta fórmula, segons assegura Bassa, és molt “utilitzada en el sector carni” perquè suposa un “estalvi per a l'empresa”.

Les comarques gironines on s'han destruït més llocs de treball autònoms són la Selva (-14%) i el Baix Empordà (-13%), mentre que la Garrotxa (-7%) i el Gironès (-1,6%) són les que han perdut menys autònoms en aquests últims cinc anys. A la comarca de l'Alt Empordà, la pèrdua de treballadors autònoms ha sigut d'un 10%, gairebé com al Ripollès, on en cinc anys la xifra d'autònoms ha baixat un 10,3%.

LES FRASES

La mesura que vol aprovar l'Estat va en contra de les eines de recuperació del col·lectiu
Dolors Bassa
SECRETÀRIA GENERAL DE La UGT a LES COMARQUES GIRONINES

LES XIFRES

La pressió fiscal de l'autònom és més del 24%, superior a la d'empreses que cotitzen a l'Íbex
Salvador Duarte
president de la cTAC
Una setena part dels treballadors autònoms podrien passar a l'economia submergida
Dolors Bassa
SECRETÀRIA GENERAL DE La UGT a LES COMARQUES GIRONINES
Una despesa més per portar el dia a dia farà que molts negocis siguin pràcticament inviables
Salvador Duarte
president de la cTAC
50
per cent
de les empreses que es van crear el 2013 no van arribar a funcionar un any.
80
persones
de tot Catalunya es beneficiaran del programa Consolida't d'acompanyament financer.

Obren un punt d'assessorament

Imma Bosch

La UGT ha arribat a un acord amb la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya per obrir un punt d'assessorament integral per a aquest col·lectiu. Els interessats podran exposar els seus dubtes i fer les consultes sobre la posada en marxa de negocis o de l'activitat que ja tinguin en funcionament amb l'ajut d'un tècnic assessor. També es faran sessions informatives mensuals a diferents punts de les comarques gironines, segons va explicar el president de CTAC, Salvador Duarte. De fet, ahir mateix se'n va fer una a la mateixa sala d'actes de la UGT que duia el títol Vols fer-te emprenedor/emprenedora?

El programa, segons Duarte, té sentit perquè la meitat de les empreses que es van crear el 2013 no han arribat a un any de funcionament. “Per això presentem un programa d'acompanyament a l'emprenedor, perquè pugui començar amb les millores garanties l'activitat o arribin a la consolidació les que ja estan en funcionament”, va explicar.

També integrat en el programa Catalunya Emprèn, de la Generalitat de Catalunya, s'implementa un altre programa que porta el nom de Consolida't i que té com a objectiu donar acompanyament financer a “les empreses creades per emprenedors”. En principi, segons va manifestar Duarte, és una prova pilot que arribarà a unes vuitanta persones d'arreu de Catalunya: “En l'edició passada vam arribar a aconseguir un milió i mig d'euros de finançament per a aquest col·lectiu.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia