Economia

Crèdit més enllà de la banca

Volen que els microcrèdits a pimes de particulars es consolidin com una nova via de finançament

Les empreses obtenen recursos i l'inversor diversifica l'estalvi

El Centre Mèdic Meisa, de Viladecans, fa 25 anys que ofereix els seus serveis sanitaris a ciutadans de la comarca del Baix Llobregat. Amb una plantilla de 60 empleats, l'any passat es va veure en la necessitat de comprar un equip per a medicina estètica valorat en 12.000 euros. “Hi havia molt poc finançament bancari i, en tot cas, les condicions que les entitats ens oferien no ens acabaven de convèncer”, explica Josep Coves, conseller delegat del centre. El grup sanitari va acabar firmant un préstec amb Arboribus, una plataforma d'internet localitzada a Barcelona que posa en contacte pimes a la recerca de capital amb inversors individuals.

“Vam aconseguir els 12.000 euros a un interès anual del 6% per retornar en dotze mesos, cosa que tot just acabem de fer, aportant les mateixes dades i paperassa que et reclama una entitat bancària”, assenyala Coves, que hi afegeix: “Vam valorar molt positivament el fet que aquesta via de finançament no constava com a endeutament en el Banc d'Espanya perquè es tracta d'un préstec entre dues empreses i, per tant, no pot incidir negativament en altres línies de crèdits ja contretes amb la banca.”

Fundada el 2012 per Josep Nebot i Carles Escolano, Arboribus ja ha tancat nou préstecs a pimes per un valor total de 270.000 euros. “No pretenem substituir els bancs sinó simplement ser una font de finançament empresarial alternatiu i reduir l'elevat pes del finançament bancari en la pime”, diu Nebot. Arboribus atorga préstecs de fins a 50.000 euros tot i que treballa per augmentar aquesta quantitat fins a 100.000 euros, per a l'activitat empresarial gràcies als 850 inversors que ara per ara té registrats. “Fem anàlisis de solvència de les peticions que ens arriben i, si aquestes són superades, pengem la sol·licitud al nostre web perquè la nostra comunitat inversora decideixi si ofereix les condicions que considera adequades per al crèdit demandat”, explica Nebot.

Origen anglosaxó

Els micropréstecs a través d'internet o el crowdlending és una activitat d'origen anglosaxó que ha experimentat un fort creixement en els últims anys a tot el món. A l'Estat espanyol tot just comença i, juntament amb els crèdits per activitats econòmiques, també abasta crèdits personals o al consum. En un moment en què el finançament bancari és escàs, ofereix una via per captar recursos de ma mera àgil i amb un cost raonable i, igualment, els inversors tenen una eina més per obtenir una rendibilitat dels seus diners. És tracta, en definitiva, d'una nova alternativa de finançament per a particulars i empreses, i també per a estalviadors.

Funding Circle és la plataforma d'aquestes característiques més gran del Regne Unit. Des del seu naixement, el 2010, ha atorgat finançament a micropimes i pimes per uns 300 milions d'euros gràcies als 73.000 inversors registrats. Per donar suport a l'activitat, el govern britànic, a través de diversos organismes públics, ha destinat 71 milions d'euros en els crèdits per intermedi de la plataforma des de la qual està operativa.

Loan Book és una altra d'aquestes plataformes de microcrèdits col·lectius per a pimes que s'acaba de posar en marxa a Barcelona per operar en el conjunt del mercat espanyol. En un primer moment espera casar préstecs de 20.000 a 100.000 euros amb un període de retorn de dotze mesos i amb un cost pel demandant del 6% al 8% anual. “El risc està controlat i, de fet, no atorguem finançament per a nous projectes sinó per a empreses ja consolidades i amb un volum d'ingressos a partir d'un milió d'euros”, afirma Eloi Noya, fundador i director del projecte. Segons Loan Book, les dades d'altres mercats en què aquestes plataformes estan més consolidades mostren que la taxa de morositat és de prop del 2%. “La clau per a l'inversor és la diversificació; és a dir, repartir el total dels diners que vol destinar a com més projectes millor”, hi afegeix Noya. Loan Book calcula que un inversor amb un perfil de risc mitjà pot obtenir una rendibilitat neta anual del 5%, per bé que subratlla que els préstecs no estan garantits i que, per tant, hi ha la possibilitat de perdre-hi diners.

Participació en accions

Arboribus i Loan Book són un dels primers exemples d'aquestes plataformes a l'Estat i, encara que en aquest cas estan especialitzades en microcrèdits, també n'hi ha d'altres d'enfocades a proveir de diners les pimes però a canvi d'una participació accionarial. Majoritàriament es tracta, en aquest últim cas, de projectes incipients impulsats per emprenedors, però que també s'estan oferint a inversors a través de diverses plataformes a la xarxa.

En definitiva, tot un nou sector que, seguint projectes anglosaxons, mira de consolidar-se i està pendent de l'avantprojecte de llei que el govern espanyol prepara per regular-lo. És un avantprojecte que, no obstant això, ha posat en alerta aquesta activitat perquè limita les inversions anuals per estalviador fins a 3.000 euros per projecte i 6.000 per plataforma, unes quantitats que en limiten el futur i que el sector espera que es flexibilitzin.

LES XIFRES

5
per cent de rendibilitat neta anual és el que pot obtenir un estalviador de risc mitjà, segons Loan Book.
270.000
euros a través de nou préstecs és del que la plataforma Arboribus ha estat mitjancera en poc més d'1 any.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia