Eines

Verbio i Astrea desenvolupen la firma digital per empremta de veu

La seguretat de la identificació de les persones mitjançant la biometria de veu serà posada a prova amb votació per telèfon a les eleccions europees

No hi ha cap obstacle jurídic per implantar el sistema, tan segur com els altres

“Quan et vagis a fer el DNI, a més d'agafar-te l'empremta digital et preguntaran si vols deixar la teva empremta de veu, que et servirà per acreditar-te quan facis gestions amb l'administració pública i empreses privades. Què millor que trucar a un telèfon i, dient un seguit de dígits o una frase determinada, poder identificar que la persona que parla és la que correspon a les dades?” Així veu el futur de la biometria vocal Antonio Terradas, copropietari de Verbio, empresa especialitzada en tecnologia de la veu, que ha signat un acord amb la consultora de firma electrònica Astrea per desenvolupar la firma electrònica remota mitjançant la biometria de veu.

Terradas explica que ja hi ha empreses privades que fan servir la verificació per veu, mentre que no li consta que faci el mateix alguna administració pública. El que ha fet Astrea és certificar que aquest sistema d'identificació és tan segur com qualsevol altre i que no hi ha cap obstacle jurídic per implantar-lo. “La veu és una dada més. L'usuari ha de saber que li estan prenent l'empremta de veu i ha d'autoritzar el seu ús específic. Per tant, s'han de seguir les directrius de la llei orgànica de protecció de dades”, explica Terradas, que apunta l'avantatge que el sistema detecta l'estat emocional de l'usuari, de manera que per exemple notarà si aquest està sotmès a coacció per fer una transacció, i la denegarà.

Per demostrar la seguretat del sistema, en les pròximes eleccions europees es farà a Callús (Barcelona) una prova pilot de vot per telèfon, utilitzant la veu i no el DNI per comprovar la identitat del votant. S'han recollit gravacions de la veu de 200 persones, a partir de les quals Verbio elabora l'empremta vocal de cada persona, que queda vinculada a un ID d'usuari desvinculat de qualsevol dada personal seva. El dia de les eleccions, l'usuari podrà trucar a un telèfon, i un cop verificat que realment és qui diu ser, comparant l'empremta vocal amb la veu de la trucada, podrà votar. Aquests vots no tindran validesa jurídica, però l'objectiu de la prova és oferir una solució que permeti votar a persones amb dificultats per desplaçar-se, com disminuïts o residents a l'estranger.

”La solució obre un nou espectre de possibilitats per als ciutadans, que podran signar els seus documents a distància, sense necessitat de desplaçar-se, incrementant notablement la seva qualitat de vida”, explica el CEO d'Astrea, Nacho Alamillo. Fer transaccions bancàries i verificar compres són alguns dels usos que permet aquesta tecnologia.

Un 70,7% de les pimes i grans empreses utilitzen la firma electrònica -que confirma i certifica, mitjançant un protocol encriptat, que la signatura d'una persona està vinculada a un document original i que aquest no ha estat modificat posteriorment, mentre que només la fan servir un 17% dels ciutadans. S'espera que la firma per biometria vocal equipari els dos indicadors a l'alça fins arribar al 80% el 2017, gràcies a la facilitat d'ús. Segon Verbio, les previsions són que el 30% dels tràmits es facin telefònicament o per internet.

Ús empresarial. No hi ha dades sobre la implantació de la biometria vocal a les empreses perquè aquests són reticents a publicar que són usuàries d'aquesta tecnologia per a activitats com moviments en els comptes, accedir a informació confidencial, canviar les credencials sense necessitat de presència física de persones, fer pagaments amb més seguretat que no simplement un codi enviat a mòbil o una targeta de coordenades o controls de torns de treball.

Les entitats bancàries comencen a veure aquesta solució com a una alternativa als actuals processos de seguretat (empremta dactilar, codis…) i en aquest sector Verbio està treballant en dos projectes. Treure diners del caixer automàtic dient-li una frase pot ser una alternativa com altres que s'han provat, com la identificació del client per l'iris de l'ull o pel patró de les venes del palmell de la mà.

Criptografia

Especialistes en seguretat documental

Astrea és una consultora lleidatana especialitzada en la firma electrònica i la criptografia, especialment en la seva aplicació als dominis de l'administració electrònica i el comerç electrònic. Ha creat una biblioteca de polítiques de seguretat documental, com l'estàndard tècnic de signatura electrònica d'actes administratius resolutoris, la guia de signatura electrònica de format PDF o els procediments de gestió de claus basats en maquinari criptogràfic certificat.

Aplicacions

Portals de cites i anàlisi d'emocions

L'autenticació de la parla és una de les quatre àrees de treball de Verbio. La primera són els portals de veu, que desxifren una demanda i hi donen resposta, i ha desenvolupat el sistema de cita prèvia de l'ICS i de l'Agència Tributària. També proporciona anàlisis de la conversa, que detecta les emocions, un sistema que ha instal·lat el servei d'atenció al públic de l'Ajuntament de Barcelona i permet detectar la qualitat de l'atenció al públic (per exemple, quan dubta en la resposta al ciutadà). La quarta àrea és la subtitulació i transcripció, que dóna servei, per exemple, a TV3.

Verbio és propietat al 50% d'Antonio Terradas i Carlos Puigjaner, després que l'any 2009 la van comprar a l'empresa de capital de risc Innova31, que a la vegada l'havia comprat als fundadors, un grup de professors de la UPC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia