Economia

Les reserves d'última hora poden fer que s'arribi al 90% d'ocupació

Si fa bon temps, els percentatges podrien ser un punt superiors a l'any passat els dies festius

El 75% de la flota hotelera gironina està oberta

El 90% de les cases rurals gironines ja
estan ocupades

El temps acabarà marcant l'ocupació en els establiments turístics gironins aquesta Setmana Santa, que ja és ara per ara molt semblant a la de l'any passat i que “si no plou fins i tot podria ser un punt superior”, segons manté el director del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona, Ramon Ramos. En aquests moments, els millors registres ja són a la Costa Brava, on bona part dels hotels oberts podrien arribar “al 90% d'ocupació i en alguns casos fins i tot fer el ple total entre dijous i diumenge”. Lloret de Mar acull aquests dies prop de 8.150 participants i els seus acompanyants de diverses modalitats esportives com ara l'Eurobàsket i el MIC. En canvi, els dies previs als festius d'aquesta Setmana Santa, els llits ocupats als hotels gironins estan entre el 35% i el 70% depenent de la zona.

Aquests percentatges, però, podrien augmentar amb les reserves d'última hora, que cada vegada són més habituals, “perquè hi ha més clients que esperen al màxim per reservar per si troben ofertes”, però també perquè una part del turista d'aquests dies sol ser de proximitat i el temps influeix en la decisió final.

El perfil del turista que aquests dies s'acostarà a la demarcació serà bàsicament nacional: tres de cada quatre turistes que dormen en hotels gironins són catalans. El 25% restant correspon a visitants francesos, perquè, segons Ramos, “el mercat francès continua responent molt bé”, seguit del turista belga i l'alemany.

La mitjana d'estada és de 2,5 dies, i la majoria d'entrada s'espera entre el divendres 18 i el dissabte 19 d'abril. La Federació d'Hostaleria de Girona explica que el 68% de les reserves que fins ara s'han fet als establiments associats són de clients individuals, i el 32% restant les han fet operadors turístics.

El turisme rural també aconsegueix aquests dies una ocupació elevada. Per als dies forts (de divendres a dilluns) ja estan reservades el 90% de les places. Tot i això, i amb l'arribada de les reserves d'última hora, l'associació espera arribar a una ocupació del 95%, que seria molt similar a la de la Setmana Santa de l'any passat. El perfil del turista que ha fet les reserves correspon a famílies de la zona de Barcelona i l'àrea metropolitana i les reserves s'han fet de manera bastant homogènia a les cases rurals de les diverses comarques.

Pel que fa als càmpings, el president de l'associació gironina, Miquel Gotanegra, explica que el fet que aquesta Setmana Santa caigui gairebé a finals d'abril fa que hi hagi més càmpings que s'hagin decidit a obrir, segons publica l'ACN. L'associació representa 76 establiments (el 80% de l'oferta d'allotjament de càmpings) i el 40% han decidit engegar la temporada coincidint amb la Setmana Santa. Gotanegra explica que el client del càmping per Setmana Santa és català i, principalment, provinent de Barcelona.

LES FRASES

La mitjana d'estades per persona i nit és de dos dies i mig, seguint la tendència dels altres anys
Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona
Les reserves de turisme rus són un 10% inferiors a l'any passat per culpa de la devaluació del ruble
Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona
Girona i Radial

“Que hi hagi menys rutes a Ryanair ens afecta”

L'expresident de l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial Xavier Nicolazzi assegura que la previsió d'ocupació de tota la setmana és del 40%, tot i que hi ha hotels que “ja fa molts dies que no tenen habitacions disponibles”. Explica que a la ciutat és difícil de preveure el comportament del turista, perquè si fa molt fred “tira cap a muntanya” i si fa calor tendeix a “les zones de platja”. “La ciutat va molt a remolc de la Costa Brava”, comenta. Explica que el fet que hi hagi menys vols a Ryanair afecta molt l'hoteler.

Alt Empordà

“Gairebé tots els hotels estaran oberts”

L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de l'Alt Empordà, presidida per l'hoteler Lluís Fernández, creu que els establiments ompliran bé de divendres a diumenge i que obriran pràcticament tots, “perquè aquest any la Setmana Santa és més tard que l'any passat”. Segons Fernández, l'hoteler enguany està més animat que l'any passat i creu que farà més bona temporada. El principal client d'aquests dies és el nacional, però també el provinent de l'Estat espanyol i el francès, “per una qüestió de veïnatge”.

Selva

“A l'interior s'espera turisme de proximitat”

Antoni Creus, president de l'Associació d'Hostaleria de la Selva, comenta que a l'interior s'esperen ocupacions d'entre el 75% i el 80%, amb turisme català –de Barcelona, Terrassa, Sabadell i proximitat–, però també de fora. Segons Creus, hi ha clients durant tota la setmana, malgrat que reconeix que els dies festius és quan hi ha una ocupació més elevada. És dels que creuen que aquest any –“si no passa res de nou”– podria ser millor que el passat.

Blanes

“Creiem que igualarem l'ocupació del 2013

El president de l'Associació d'Hostaleria de Blanes, Enric Portas, explica que, tot i que estan pendents de les reserves de darrera hora, la setmana passada els hotelers estaven per sota de l'any passat. “Però creiem que igualarem el 2013.” De cara a la temporada turística que ara comença, Portas creu que acabarà sent millor que els anys anteriors, “malgrat que el turista rus no pugi” –ara és un 10% inferior a l'any passat– i que el turisme nacional no s'hagi recuperat.

Lloret de Mar

El turisme esportiu garanteix una bona ocupació hotelera

El president del Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras, admet que, com a zona turística costanera, per Setmana Santa depenen molt del temps. Si fa bo espera superar “una mica” els percentatges d'ocupació de l'any passat, perquè enguany hi ha més hotels oberts –es calcula que aquesta setmana hi haurà un 75% dels establiments hotelers oberts.

El turisme principal de Lloret és en aquestes dates el de proximitat –famílies, però també grups que fan el viatge de final de curs i Imserso–, però també hi ha turista provinent d'agència majorista de viatges: “Alemany, anglès i algun rus.”

Aquests dies, el turisme esportiu garanteix una bona ocupació hotelera a Lloret, ja que s'esperen prop de 8.150 persones.

Cerdanya

Bona ocupació divendres i dissabte

La vicepresidenta de l'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya, Núria Vidal, comenta que esperen un 80% d'ocupació divendres i dissabte, però, en canvi, d'entre un 35% i un 40% la resta de dies, “molt semblant al que es va fer l'any passat”. Esperen també reserves de darrera hora, sobretot de turista de proximitat. Vidal és optimista per a la temporada turística d'aquest any i creu que serà bona.

Costa Brava Centre

Turista català, belga i francès

La Unió d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, presidida per Montse Closas, explica que enguany “es va molt a última hora” i que el principal mercat és el turista català, però també el belga i el francès. Closas preveu que de dijous a dilluns l'ocupació hotelera sigui del 80% i que pràcticament tots els hotels estan oberts. Explica també que el maig “pot ser bo perquè a França hi ha moltes festes”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia