Economia

I Maurice Lauré va crear l'IVA

Un jove inspector francès de 37 anys inventava, l'abril del 1954, l'impost sobre el valor afegit

La gran virtut del tribut era ser neutre per a l'empresa i no castigar l'exportació

Des del 1967 és obligatori a tots els estats

“Lauré lidera una revolució fiscal, més de 150 estats al món tenen IVA”

França és un bressol per a la invenció d'impostos. El 1604, amb Enric IV al tron, el duc de Sully va idear la paulette, un impost anual sobre els càrrecs heretats. En plena revolució, el 1797, el Directori inaugura l'augment dels impostos indirectes amb l'alcohol, la sal i el tabac i, vuit anys després, el 1805, Napoleó els agruparà en el que ell anomena “drets reunits”. Coneixedor de la tradició d'impostos a la francesa que esquitxava la història del seu país, un jove inspector de tributs, Maurice Lauré, va idear ara fa 60 anys un impost sense el qual cap estat modern subsistiria actualment: l'impost sobre el valor afegit (IVA) o taxe sur la valeur ajoutée (TVA) en francès.

Nascut a Béziers (Llenguadoc-Rosselló) el 1917 i mort el 20 d'abril del 2001, Maurice Lauré es diploma a l'École Polytechnique i aviat s'incorpora al cos de funcionaris d'hisenda. Del 1952 al 1960, aquest alt funcionari serà l'adjunt al director general de tributs del govern francès i aviat demostrarà als companys d'administració que té idees pròpies. En una França en reconstrucció, el discret funcionari de 37 anys creu que l'hexàgon no pot tenir tants impostos sobre les vendes si el que vol l'Elisi és dinamitzar l'empresa en ple final de la guerra d'Indoxina.

Una de les persones que van poder conèixer de prop Lauré és Michel Bouvier, president del think tank Fondafip i professor d'hisenda pública i fiscalitat a la Universitat París I Sorbona. “Lauré tenia la inquietud d'aconseguir que les empreses franceses es desenvolupessin, i per això idea la seva taxa de valor afegit”, relata Bouvier. “I era un impost neutre per a l'empresa, perquè se li permetia deduir-se de l'impost suportat l'impost abonat, així com també les inversions en la majoria dels béns, i tot això sense pe-
nalitzar les exportacions perquè aquestes estaven exonerades d'IVA”, rebla
el president del laboratori d'idees Fondafip.

Curiosament, una de les autoritats que van rebre amb poc entusiasme la idea d'aquell funcionari de 37 anys va ser un paisà seu de Béziers, Edgar Faure, ministre de Finances en el govern de Joseph Laniel abans de ser el president del Consell de Ministres. Però la reserva inicial no evita que el 29 de març de 1954 un projecte de llei de finances (amb l'IVA ideat pel funcionari de tributs) es voti a l'Assemblea Nacional.El 10 d'abril de 1954, la llei que fixava el primer impost del valor afegit de la història era promulgada pel president de la República, René Coty.

Com va recollir Valéry Giscard d'Estaing al seu pròleg del llibre La TVA. Une invention française, de Denys Brunel, el mèrit del funcionari Lauré va ser “concebre fins al mínim detall un dispositiu fiscal compatible amb la vida quotidiana de l'empresa i relativament simple en comparació amb el nostre vell sistema d'impostos indirectes”. Des de Fondafip i la Sorbona, l'expert en fiscalitat Michel Bouvier subratlla que “a l'època, la fiscalitat indirecta era molt complexa, amb diverses taxes sobre les vendes i sobre les prestacions de serveis, així com sobre la producció”. “I eren unes taxes acumulatives en cada nova transacció, de tal manera que el preu de venda anava cada vegada en augment”, rebla. La taxa Lauré, doncs, simplificarà el sistema fiscal francès i aviat cobrirà totes les activitats: la indústria el 1954, el comerç a l'engròs el 1955, el comerç minorista i els artesans el 1968, i els agricultors i les professions liberals el 1978.

Si bé el juny del 1967 la Comunitat Europea va aprovar la directiva de l'IVA –encara vigent– que obliga els estats membres a adoptar el tribut, la taxa Lauré va ser copiada a tot arreu, com evoca Bouvier: “L'impacte ha sigut fulgurant arreu del món, més de 150 estats tenen IVA, és tota una revolució fiscal el que ell va crear.”

29.03.54
Joseph Laniel,
president del Consell, i el ministre Edgar Faure fan votar a l'Assemblea un projecte de llei amb l'IVA.
10.04.54
René Coty,
el president de la República francesa, promulga la llei de finances per la qual neix l'IVA (la TVA en francès).
11.06.67
La Comunitat Europea
aprova la directiva IVA –avui encara vigent– obligatòria per a tots els estats membres.
20.04.01
Maurice Lauré,
creador de l'IVA, mor als 84 anys després de dirigir la Société Générale.

De la loteria de Portugal a l'excepció dels Estats Units

Portugal va viure dijous al vespre enganxada al televisor gràcies a l'IVA. Amb un 25% d'economia submergida, l'agència tributària lusitana va estrenar en prime time el concurs Factura da Sorte, una loteria peculiar en la qual els números en joc són els de les factures emeses a comerços. Les xifres guanyadores: 0.181.018.471 (contribuent amb domicili fiscal al consell d'Amadora) i 0.054.435.987 (contribuent amb domicili fiscal al consell de Ferreira do Alentejo).

Com va avisar abans del primer sorteig el secretari d'estat per Afers Fiscals, Paulo Núncio, el premi per pagar la factura amb IVA (hi concursa tota factura legal, fins i tot el rebut de la llum i l'aigua) no serà mai en metàl·lic, sinó en forma de cotxe d'alta gamma. Els dos primers guardonats per no caure en la temptació de l'economia submergida han obtingut un Audi A4.

A Europa només Eslovàquia ha assajat una loteria de l'IVA com la de Portugal, però el Brasil, l'Argentina, Colòmbia, Puerto Rico i Taiwan també tenen premis per incentivar el pagament de l'impost. En l'IVA l'excepció mundial és els Estats Units, l'únic país dels 34 de l'OCDE on no existeix com a tal un impost indirecte sobre el valor afegit. El més semblant a l'IVA que hi ha és el Sales Tax, un impost no inclòs en el preu i no unitari: a Alaska no es paga, i a Califòrnia es paga un tipus diferent que a Nova York. El Sales Tax només s'aplica a les vendes minoristes i el distribuïdor és qui abona l'impost a hisenda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia