Economia

El govern espanyol infla el rebut de la llum amb els impostos més alts de la UE

Les càrregues públiques són el 50% del preu que paga el consumidor per l'energia, segons l'Oxford Institute

Les llars i les pimes, els més castigats

La “falca governamental”, tal com ho anomena en el seu estudi David Robinson, investigador sènior de l'Oxford Institute for Energy Studies, “va representar, a l'Estat espanyol, el 50% del preu domèstic mitjà de l'electricitat el 2012, el 27% del preu mitjà per als consumidors industrials i el 12% del preu mitjà per a les grans indústries”. Robinson, que va presentar ahir, al Club Financiero Génova, a Madrid, l'estudi Análisis comparativo de los precios de la electricidad en la Unión Europea: una perspectiva española, promogut per la consultora Eurocofín, va detallar que la “falca” inclou “impostos i costos de polítiques públiques” del govern espanyol que s'inclouen en les tarifes d'accés de l'electricitat, i que “s'utilitzen per finançar la despesa pública”.

Aquests costos d'accés del sistema elèctric inclouen les primes a les energies renovables i a la cogeneració, el finançament d'altres objectius del govern espanyol i els costos del sistema, i el pagament dels interessos sobre el deute de tarifa (vegeu els gràfics que acompanyen aquesta informació). Per Robinson, “el resultat de les polítiques aplicades [pel govern espanyol] és que l'Estat té un dels preus elèctrics per a ús domèstic més alts de la UE, malgrat que els seus costos en les àrees de distribució o generació d'energia estiguin entre els més baixos de la UE”. Alhora, l'investigador advoca per aconseguir els objectius mediambientals a través de la competència i perquè les polítiques públiques es financin amb recursos aliens a les tarifes elèctriques.

Renovables i dèficit

Els ajuts a les renovables i el dèficit de tarifa són els grans responsables, segons l'estudi, de la voluminosa “falca” popular. Robinson explica que des del 2005, mentre que els costos regulats del sistema han augmentat un 221%, el suport econòmic a les energies renovables i a la cogeneració s'ha incrementat un 816% i el pagament d'interessos sobre el dèficit de tarifa, un 1.072%. Segons ell, “aquests dos components contribueixen, respectivament, amb més de 9.000 milions i 2.600 milions anuals als costos del sistema”.

L'investigador agrupa consumidors domèstics i pimes en el mateix calaix, adduint que aquestes “compren la seva electricitat a través de les mateixes tarifes” que els primers. Les dades que exposa en l'estudi són molt clares quant al desavantatge que tenen els més febles: “En el primer semestre del 2013, els consumidors domèstics eren responsables d'un 30% del consum elèctric i del 49% dels peatges d'accés, mentre que la resta de consumidors en baixa tensió suposaven el 19% del consum i van pagar el 25% dels peatges, i els consumidors en alta tensió representaven el 51% del consum i van pagar el 26% dels peatges”, afirma.

LA XIFRA

30
per cent
és el consum elèctric de les llars respecte al total de l'Estat, que assumeixen un 49% dels peatges d'accés.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia