Economia

La Caixa s'adapta a la llei i ja és una fundació bancària

L'assemblea aprova la conversió jurídica de l'entitat i el traspàs a Criteria de tota l'activitat financera i empresarial

Fainé valora l'adaptació a un canvi que no afectarà “el compromís social”

Tot canvia perquè tot continuï igual. Aquesta va ser una de les idees força que ahir va plantejar el president de La Caixa, Isidre Fainé, en la seva al·locució davant una assemblea ordinària però molt excepcional, en què es va decidir, en compliment del memoràndum europeu arran del rescat financer, la transformació de l'actual entitat en fundació bancària. D'aquesta manera tota l'activitat empresarial queda traspassada a Criteria, el seu hòlding, que controla al cent per cent, mentre que la nova fundació, amb una dotació inicial de 5.868 milions i uns actius nets pròxims als 20.000 milions que la converteixen en la segona més gran d'Europa i la tercera del món, s'ocuparà de l'obra social de forma bastant immediata, a partir del tercer trimestre d'enguany.

L'ordre del dia de l'assemblea també incloïa sotmetre a vot el traspàs d'actius i passius no relacionats amb l'obra social cap a Criteria Caixa Holding, que serà la que gestionarà a partir d'ara la participació majoritària de La Caixa a Caixa Bank, el braç financer de l'entitat, del qual manté encara més del 60%. La fundació actual queda dissolta i amb tot plegat, segons el president de l'entitat, el que es fa és aportar “més especialització”, sense que en cap moment hi hagi cap canvi en l'obra social ni tampoc en la condició central del banc “com a cor del grup”.

L'art de l'encaix

En el seu discurs Fainé va insistir que la de La Caixa és “una història d'anticipació i adaptació a canvis”, perquè, va subratllar, “sense evolució i canvi no hi ha progrés”. Per Fainé, La Caixa no ha perdut en cap moment un compromís social “que encaixa perfectament amb l'economia social de mercat”. El manteniment de la filosofia es demostra, segons Fainé, amb el fet que l'entitat dotarà l'obra social amb el mateix pressupost que en els últims set anys, malgrat la crisi, 500 milions d'euros, dos terços dels quals aniran destinats a programes en què s'atendran els col·lectius més vulnerables.

Pel que fa a l'entorn econòmic, el president de La Caixa, que també va tenir unes paraules de reconeixement per l'expresident mort fa pocs mesos, Ricard Fornesa, va donar per bons els esforços fets a l'Estat complint “una agenda de reformes serioses”, cosa que demostra que “és capaç de reduir els desequilibris macroeconòmics”, però va alertar que cal continuar en aquesta línia perquè “la confiança pot ser el pitjor enemic”.

Al seu torn, el director general de La Caixa, Joan M. Nin, es va estendre detallant les xifres de l'entitat, positives tot i la crisi, i va posar l'accent en el fet que la nova estructura enfortirà “els tres àmbits essencials: bancari, cartera industrial i acció social” de la novena entitat per capitalització borsària a la zona euro”.

LA FRASE

El model de les caixes d'estalvis és més vigent que mai: si no existís La Caixa, hauríem de crear-la
Isidre Fainé
president de La Caixa
Les claus

Gent de la casa i de confiança per al nou patronat

M.M

Tot i que el gruix del patronat ja formava part d'òrgans de l'entitat, segons Fainé, perquè la transició “no fos traumàtica” i per mantenir “la independència de criteri”, hi haurà incorporacions: Salvador Alemany, president d'Abertis, i els seus homòlegs a Telefónica, César Alierta, i al grup Inbursa, el mexicà Carlos Slim, que completen un equip de quinze, en lloc dels 160 de l'assemblea actual, un fet que va provocar les crítiques dels sindicats, que van reclamar fórmules de representació de la plantilla i d'altres entitats.

Un equip heterogeni

També hi haurà un representant de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, com a entitat fundacional, i dos més designats per Càritas i la Creu Roja. Com a independents hi figuren Javier Solana, Jaume Lanaspa i l'esmentat Alemany. Amb provada experiència en el món financer hi haurà nou patrons, encapçalats pel president Fainé, amb Josefina Castellví, l'exconseller Francesc Homs, els esmentats Alierta i Slim, i també M. Teresa Bassons, Javier Godó, Juan J. López Burniol i Alejandro García Bragado.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia