Economia

Acord entre Vila i Pastor per mantenir de moment l'autonomia financera del Port de Barcelona

Els ingressos per noves concessions del port no hauran d'anar al Fons d'Accessibilitat

El departament de Territori defensarà davant del ministeri de Foment que les aportacions dels ports al Fons siguin voluntàries

El Fons d'Accessibilitat Terrestre Portuària que aprovarà divendres el Consell de Ministres respectarà, de moment, l'autonomia econòmica i financera del Port de Barcelona. Així ho han acordat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i la ministra de Foment, Ana Pastor, després d'una setmana de negociacions.

Segons ha anunciat aquest dijous Vila en unes declaracions als mitjans de comunicació, el seu departament ha negociat des de dijous passat una sortida al desacord entre el govern i l'Estat sobre el Fons d'Accessibilitat Terrestre. Gràcies a aquest acord, ha assegurat que els beneficis que s'obtinguin a cada port han de quedar de manera prioritària al mateix port. “Els resultats positius, si es produeixen quedaran, a Barcelona”, ha indicat.

Així, l'acord preveu que els ingressos per les ampliacions de concessions o noves concessions que negociï el Port de Barcelona no hauran d'anar destinades al Fons d'Accessibilitat. En aquest sentit, ha explicat que la Generalitat i el ministeri han acordat que “no seria correcte que aquests ingressos formessin part del Fons”.

De la mateixa manera, es desactiva la possibilitat que els ports hagin d'aportar el 50% dels seus beneficis per nodrir el Fons. El conseller ha detallat que el Fons que aprovarà aquest divendres el Consell de Ministres no inclourà aquesta imposició i les dues parts s'han donat un termini de tres mesos per negociar algun tipus de solució en aquest sentit. Vila ha avançat que el govern defensarà que l'aportació d'aquests recursos sigui “voluntària”.

Segons l'acord, el Fons establirà que els ports de l'Estat només podran invertir fora del seu domini portuari en el seu “entorn de competitivitat”, és a dir, en projectes que millorin la seva activitat, com per exemple accessos viaris i ferroviaris. “De cap manera recursos del Port de Barcelona serviran per finançar obres alienes al Port”, ha considerat Vila.

Adjudicació dels accessos viaris

El conseller Vila ha celebrat que dins l'acord amb Foment hi ha la concreció que entre el 21 i el 22 de juliol s'adjudicaran els accessos viaris definitius al Port de Barcelona. “Era una condició sine qua non alhora d'entrar a valorar la negociació del Fons d'Accessibilitat Terrestre”, ha subratllat. Segons ell, aquesta és “una notícia positiva” fruit de la negociació entre l'Estat i la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.