Economia

Catalunya Banc, per al BBVA

El banc es queda les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa per 1.187 milions

El grup basc redobla l'aposta catalana dos anys després d'adquirir Unnim

La tercera va ser la bona i, finalment, Catalunya Banc té ja un nou propietari. El consell d'administració del FROB va adjudicar ahir l'entitat catalana al BBVA, que es va imposar en una subhasta on també eren presents Caixa Bank i Banco Santander. El grup presidit per Francisco González redobla així la seva aposta pel mercat català, ja que al març del 2012, fa poc menys de dos anys, va adquirir Unnim –les antigues caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu– amb generoses ajudes públiques. Aquest cop, el BBVA pagarà una mica menys de 1.187 milions d'euros per fer-se amb la segona entitat financera catalana per quota de mercat, que ha absorbit amb anterioritat, però, 13.600 milions públics en el seu sanejament.

A més, l'Estat està disposat a fer-se càrrec de les despeses derivades de futures reclamacions per participacions preferents o clàusules sòl hipotecàries i, fins i tot, una més que probable indemnització a Mapfre si Catalunya Banc trenca l'aliança que té subscrita amb l'asseguradora. Igualment, el banc basc podrà aprofitar els suculents crèdits fiscals derivats de l'operació.

BBVA s'ha imposat en la licitació pública a Banco Santander i Caixa Bank. El grup presidit per Emilio Botín era el favorit per adjudicar-se el grup subhastat, ja que la seva presència a Catalunya és molt menor que les altres dues entitats, mentre que l'interès de Caixa Bank estava radicat en el fet de defensar el seu mercat principal de l'entrada d'un fort competidor. Així que amb aquesta operació el BBVA passarà a competir directament pel lideratge bancari de Catalunya amb La Caixa.

Els actius subhastats integrats en Catalunya Banc s'eleven a 63.062 milions d'euros, amb un patrimoni net de 2.500 milions d'euros. L'entitat dirigida per José Carlos Pla està en un procés de tancament d'oficines més enllà de Catalunya per sumar les 715 autoritzades per Brussel·les.

Fusió fallida

Catalunya Banc és fruit de la fusió fallida que al maig del 2010 van signar les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa per aconseguir recursos públics i sanejar-se després de l'esclat de la bombolla immobiliària. Aquests plans se'n van anar en orris amb l'agudització de la crisi econòmica, que van desembocar en la nacionalització de l'entitat al setembre del 2011, quan el FROB va passar a controlar prop del 90% del seu capital. Al llarg d'aquest camí, la Catalunya Banc hereva de Catalunya Caixa ha necessitat ajudes públiques de més de 13.600 milions d'euros, de les quals només s'han recuperat uns 1.187 milions d'euros amb la seva venda.

Des de la seva entrada en el capital, el FROB ha intentat fins a tres cops subhastar Catalunya Banc, encara que el procés no ha estat reeixit fins aquesta tercera ocasió. Anteriorment, les reclamacions d'un esquema de protecció d'actius per part de potencials compradors va provocar la paralització de la venda davant les elevades quanties demandades pels possibles interessats.

Amb aquesta operació, a més, es tanca definitivament la reestructuració de les ja desaparegudes caixes d'estalvi catalanes, un procés encetat el 2010 i que s'ha allargat quatre anys. En aquest període, el mapa financer català ha experimentat un canvi absolut amb la desaparició de les caixes territorials absorbides per les grans corporacions bancàries, ja siguin catalanes o de la resta de l'Estat. Si fa cinc anys estaven presents al mercat català deu caixes d'estalvi i un banc, ara només resten de capital català dues –La Caixa i Banc Sabadell– i totalment bancaritzades.

El FROB, per la seva banda, i un cop tancada la privatització de Catalunya Banc, se centrarà en Bankia, on encara controla més del 50% del seu capital després de nacionalitzar-la el 2012.

LES XIFRES

13.600
milions d'euros en ajudes públiques ha absorbit Catalunya Caixa per al seu sanejament des del 2010.
63.062
milions d'euros és el volum d'actius que gestiona Catalunya Banc i que, per tant, han estat subhastats.
715
oficines té Catalunya Banc al mercat català, on ostenta la segona posició per quota de mercat rere La Caixa.

La venda de la cartera de préstecs

L'agència de qualificació creditícia Moody's va considerar ahir que la recent venda de la cartera de préstecs problemàtics de Catalunya Banc a la firma de capital risc Blackstone millorarà la qualitat dels actius i tindrà, per tant, un impacte creditici positiu a l'entitat. Moody's va fer públic ahir un informe en el qual comenta aquesta operació, que va suposar un desemborsament de 3.600 milions d'euros per part de la nord-americana Blackstone. A més, el FROB va comprometre's amb altres 572 milions d'euros en cas d'un deteriorament més gran del previst dels actius de la cartera en el futur.

Moody's explica que la segregació d'aquesta cartera donarà lloc a una millora de la qualitat dels actius del banc i la cobertura d'insolvències. També indica que altres indicadors crediticis de Catalunya Banc milloraran al mateix temps, com ara la capitalització i la liquiditat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia