Economia

L'ocupació turística el juliol, més fluixa que l'any passat

Les pluges i l'arribada dels turistes més tard que altres anys han fet que els establiments hagin tingut menys reserves

El sector confia remuntar l'ocupació el mes d'agost

Les pluges i l'arribada dels turistes més tard que altres anys han fet que aquest juliol l'ocupació a les comarques gironines hagi estat lleugerament inferior a la temporada passada. Mentre les cases rurals de l'interior i la costa i els apartaments turístics s'han quedat amb un 60% de les reserves, els càmpings no han arribat al 70%. Els representants del sector reconeixen que aquest juliol “ha costat arrencar” i confien tenir un millor agost i assolir, almenys, els nivells de l'any passat. També noten que hi ha una petita recuperació del client estatal, però que és lenta.

L'Associació de Turisme Rural de Girona calcula que l'ocupació d'aquest juliol és un xic inferior a la de l'any passat. A les comarques costaneres i a l'interior, han arribat a un 60%, mentre que a les zones de muntanya, l'índex ha estat d'un 40%. Les reserves han estat, sobretot, estades curtes i amb el preu com a principal condicionant en el cas dels clients estatals. Pel que fa a la previsió d'agost, esperen arribar al 85% d'ocupació a la costa, a un 70% a l'interior i a un 50% a les comarques de muntanya, xifres lleugerament inferiors als darrers anys. Tot i això, hi ha el factor de reserves a última hora, cada cop més freqüent, que pot modificar el final de la temporada.

El perfil del client és, majoritàriament, de tipus familiar. Pel que fa a procedències, el sector ha detectat una reducció del turisme estatal mentre que hi ha hagut un major nombre de reserves d'estrangers, sobretot de l'Estat francès, Holanda, Dinamarca i Alemanya. Aquests últims no es fixen tant en el preu ni van a última hora, com passa amb els estatals, sinó que acostumen a planificar amb temps les vacances i a fer estades llargues.

L'ocupació al mes de juliol als càmpings gironins ha estat també inferior a altres temporades i no s'ha arribat al 70%. Les pluges i també el fet que el turisme ha endarrerit les vacances dues o tres setmanes han fet que el juliol hagi sofert una davallada respecte d'altres anys. Pel que fa a les previsions del mes d'agost, des de l'Associació de Càmpings de Girona és que es tancarà el mes amb una mitjana d'un 85%.

Des de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) calculen que la mitjan d'ocupació el mes de juliol se situa a l'entorn del 60%, un percentatge molt similar a l'any anterior. Segons el seu vicepresident, Lluís Perera, el turisme es concentra sobretot el mes d'agost, fet que els fa preveure arribar a un 85 o 90% de mitjana, si bé l'última setmana costarà d'ocupar i caldrà intensificar els paquets amb ofertes.

Des del Grup Costa Brava Centre, que aplega hotels, restaurants i bars, asseguren que aquest juliol ha “costat d'arrencar” i que, durant la primera quinzena de juliol, s'ha arribat al 78% d'ocupació als hotels de costa, un punt per sota de l'any passat. No tenen dades de la segona quinzena, però confien que seran més bones. Pel que fa als d'interior, s'ha experiment un creixement –passant del 45% al 53%–, que s'atribueix al fet que la pluja ha allunyat el turisme de la costa i també perquè el nombre de llits és inferior al que hi ha en total a les zones de platja. En la categoria de petits hotels, també s'ha vist un creixement del 5% respecte de la primera quinzena de juliol de l'any passat, arribant al 50%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia