Economia

L'economia s'accelera

El PIB de l'Estat va créixer un 0,6% de l'abril al juny

La demanda interna va ser millor que l'exterior

Alguns analistes dubten del tipus de creixement

L'economia espanyola va animar el seu ritme durant el segon trimestre de l'any i va registrar un creixement d'un 0,6%, dues dècimes més que en el primer trimestre i una dècima per sobre del que havia previst inicialment el Banc d'Es-panya, segons l'indicador avançat que ahir va donar a conèixer l'Instituto Nacional de Estadística (INE). En termes interanuals, la millora del PIB ha arribat fins a l'1,2%, gràcies a una major aportació de la demanda interna, que compensa parcialment l'empitjorament en el comportament de la demanda externa, segons el comunicat fet públic ahir.

Amb aquest trimestre són ja quatre els que registren nivells de creixement de l'economia i, tot i que amb certa lentitud, la tendència és la d'accelerar el ritme. Així, el PIB va créixer un 0,1% en el tercer trimestre del 2013, un 0,2% en l'últim trimestre del 2013, un 0,4% en el primer trimestre del 2014 i, ara, el 0,6% registrat de l'abril al juny. També en taxes anuals són ja dos els trimestres amb dades a l'alça, significativament alta la d'aquest segon trimestre (1,2%) si es compara amb la registrada a principi d'any (0,5%).

El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, destacava que la recuperació de l'economia “guanya impuls” i que la millora de l'activitat està sent “més forta del previst”. Per Jiménez Latorre, aquesta recuperació respon a la “fortalesa” de la demanda interna i del consum privat especialment, un fet que considera “molt positiu” perquè també té incidència en la creació d'ocupació.

En canvi, no es va mostrar preocupat per la menor intensitat en les exportacions, ja que va assegurar que la competitivitat de l'economia i la seva quota de mercat a l'exterior es mantenen bé. Per Jiménez Latorre, l'alen-
timent de les economies emergents i l'apreciació de l'euro explicarien aquest menor dinamisme.

Pel secretari d'estat d'Economia, a partir del 0,5% apunta ja a taxes anuals de creixement per sobre del 2%, la qual cosa confirma que en el conjunt de l'any l'economia espanyola s'aproximarà a taxes de l'1,5%. “La recuperació es fa sobre bases sòlides i està guanyant impuls”, va insistir.

El Banc d'Espanya ja va corregir en el seu últim butlletí econòmic les previsions per a l'exercici, que calculen l'increment del PIB en un 1,3% el 2014 i en un 2% el 2015. Tot i això, caldrà esperar que l'INE confirmi aquesta dada avançada a finals d'agost.

Dubtes dels experts

Però, en contra de l'opinió de l'administració, l'analista de la Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas) María Jesús Fernández va considerar que la composició del PIB resulta “preocupant”, perquè, segons va afirmar: “No creiem que una recuperació amb aquest patró de caiguda de la demanda externa pugui tenir gaire continuïtat.”

El catedràtic de la Universitat de València Joaquín Maudos va explicar que el flux de compravenda a l'exterior de l'economia espanyola “és molt sensible al cicle econòmic”, de manera que quan es recupera el PIB les importacions creixen ràpidament, la qual cosa impedeix que es redueixin tant el dèficit exterior com el deute extern.

A través d'un comunicat, el PSOE va demanar ahir a l'executiu estatal que aprofiti la millora de la conjuntura econòmica per canviar el patró de creixement i combatre
la desigualtat. Pels socia-
listes, el govern no ha de confondre els “factors exògens”, com ara l'acció del BCE o el major marge concedit per Brussel·les amb la política econòmica del país, que “no ha aconseguit corregir cap problema estructural”.

LES FRASES

La recuperació es fa sobre bases sòlides i està guanyant impuls
Fernando Jiménez Latorre
SECRETARI D'ESTAT D'ECONOMIA
Una recuperació amb caiguda de la demanda externa no pot tenir gaire continuïtat
María Jesús Fernández
ANALiSTA de FUNCAS

Caiguda de la inflació a l'Estat espanyol i Alemanya

Els preus van recular al juliol a l'Estat espanyol i Alemanya, segons les xifres avançades de l'indicador de preus al consum (IPC) fetes públiques ahir per les respectives oficines d'estadística. En el cas espanyol, l'IPC interanual es va contraure en quatre dècimes i va tancar en negatiu (-0,3%), mentre que l'indicador mensual va baixar un 0,9% en relació amb el juny. La caiguda s'explica, en part, pel descens en el rebut de la llum, que s'està ajustant en relació amb les tarifes del 2013 i amb l'estabilitat dels preus dels carburants i l'alimentació. És la tercera vegada en deu mesos que els preus mostren taxes negatives. L'últim mes en què hi va haver una taxa més habitual en l'economia espanyola va ser l'agost de l'any passat, quan es va situar en un 1,5%. De fet, el mateix Banc Central Europeu (BCE) defineix l'estabilitat de preus amb una inflació del voltant del 2%, i alerta d'un nivell excessivament baix d'inflació.

L'estat que també s'allunya de l'objectiu del BCE és l'alemany, que va situar la inflació interanual del juliol en un 0,8%, dues dècimes per sota de la registrada al juny, i que suposa el nivell més baix des del febrer del 2010. En aquest cas, els preus dels béns energètics van caure un 1,5% respecte del mateix mes del 2013, mentre que el dels aliments va augmentar una dècima, després d'haver-se estancat durant el mes anterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia