Economia

La putada de Banca Catalana

La lletra petita de la desfeta de l'entitat inclou maniobres del poder espanyol

Altres grups financers espanyols van passar per situacions anàlogues sense ser fiscalitzats

Els fets de fa tres dècades encara ara desfermen la indignació entre els responsables de la institució

L'eina per ensorrar l'entitat va ser Mariano Rubio, governador del Banc d'Espanya

La paraula putada significa acció deslleial i aquest és el qualificatiu que dono a l'aplicada a Banca Catalana fa 32 anys. Hi penso cada dia i més d'una vegada. El 6 de juny del 1982 un butlletí confidencial de l'agència de notícies Europa Press informà que una entitat bancària catalana preparava la suspensió de pagaments. Aquell migdia, Televisión Española-Miramar –TV3 encara no existia– va dir que Banca Catalana no faria suspensió de pagaments. El pànic financer fou immediat, així com la retirada de dipòsits. Europa Press estava controlada per la dreta espanyola, però el seu responsable a Barcelona sempre s'ha negat a dir-me la font de la notícia. Aquesta era totalment falsa: Banca Catalana complia amb tots els coeficients de caixa del Banc d'Espanya i no havia rebut ni un duro d'aquest, a diferència de la gran banca espanyola, que havia vist com es canviaven els seus crèdits a la siderúrgia basca per crèdits avalats per l'Estat.

El pànic financer provocà una retirada de diners que ni Banca Catalana ni cap banc espanyol podien suportar. Mil milions de pessetes cada dia. La solució era demanar ajut al Banc d'Espanya. Aquest aportà diners per atendre les retirades però, per aquest fet, passà a controlar Banca Catalana, ja que si retirava els ajuts, aleshores sí que s'hauria imposat la suspensió de pagaments. Entre aquells que retiraren tots els diners del seu compte hi va haver una gran empresa –encara existent– a la qual jo havia salvat d'una suspensió de pagaments feia tres o quatre anys i una altra –de volum mitjà– a la qual jo mateix havia defensat a la nostra comissió de crèdits de Banca Catalana, quan estava en un moment de tresoreria molt delicat. No esperin mai agraïments! És una lliçó que vaig aprendre aleshores.

Vaig explicar tot el procés de Banca Catalana en un llibre de 300 pàgines. Els accionistes es trobaren amb el capital reduït a una pesseta per acció, en virtut d'unes valoracions de l'actiu del banc que van fer ells, molt per sota de la realitat. Es van aplicar a Banca Catalana aquells versos de Josep Carner en la seva traducció d'Alícia en Terra de Meravelles:

“Jo seré jurat i jutge

Vos sereu el pobre reu

Condemnat a mort sereu”

El cas del Banco Santander

Un paral·lelisme per fer entendre la discriminació. Si haguessin aplicat els mateixos criteris comptables al Banco Santander un any més tard, també haurien d'haver reduït el valor de les accions a una pesseta. Segons el Financial Times –en tinc l'article– aquell banc havia acumulat unes pèrdues equivalents als seus fons propis, com a resultat de les seves inversions a l'Amèrica Llatina. Emilio Botín, pare, va tenir por del que podria passar a Espanya després de la mort de Franco i va fer una forta inversió amb la compra de bancs a l'Amèrica Llatina, com Guatemala, Hondures i Mèxic, just un anys abans que tots aquells països fessin suspensió de pagaments i els bancs fossin valorats a zero. Però don Emilio Botín, pare, havia estat un dels dos presidents de la gran banca espanyola que havia anat a felicitar Felipe González quan va guanyar les eleccions legislatives. L'altre president, per cert, va ser Lluís Valls-Taberner, president del Banco Popular i amic meu.

L'instrument per ensorrar Banca Catalana va ser el qui seria governador del Banc d'Espanya, Mariano Rubio, que va morir al cap d'uns anys després de passar uns dies a la presó. El personal del banc va ser correcte. El director general del Banc d'Espanya, Àngel Madroñero, bon amic meu, em va saludar públicament, després de la querella que presentà el fiscal general de l'Estat contra Jordi Pujol i els consellers del banc, jo inclòs. Em va dir: “Francesc, estás en tu casa.” La seva potser, sí, però no la de Mariano Rubio, ni del govern socialista, presidit per Felipe González, que controlava el fiscal general.

Història i tragèdia
Banca Catalana va ser fundada el 1959 per l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol; el seu pare, Florenci Pujol, i pel mateix autor d'aquest article, Francesc Cabana. L'origen de l'entitat va ser la Banca Dorca d'Olot, que va canviar de nom pel que va ser coneguda posteriorment. L'estratègia d'absorcions i d'expansió obrint oficines arreu del país i en algunes ciutats clau fora de Catalunya, va fer que a principi dels anys 80 fos el desè grup bancari de l'Estat. L'alarma va sorgir quan algú va fer córrer el rumor fals que era a punt de fer suspensió de pagaments. Això va desfermar el pànic i la retirada de bona part dels dipòsits, fet que va ser l'inici de la desfeta de l'entitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia