Economia

La borsa continua atenta al futur

El creixement econòmic ha de donar fortalesa als resultats de les empreses que aspiren a revalorar-se en el mercat

Els analistes creuen que el parquet espanyol podria avançar enguany la meitat que el 2013

El mercat local no
haarribat encara als màxims de Nova York o altres places europees

Al marge de la renda fixa, tot i que estretament interrelacionada, hi ha la renda variable. La borsa espanyola va tancar el 2013 amb una pujada del 21% després de tres anys de caigudes. Per a aquest exercici, quan encara falten cinc mesos en què poden passar moltes coses, els analistes preveuen una cloenda molt més discreta. La pregunta dels llecs en la matèria és per què la borsa pujarà menys enguany si l'economia va millor que l'exercici passat. La resposta la dóna Arcadi Orrit, que, entre altres càrrecs relacionats amb els mercats, és responsable de l'àrea d'inversió de l'Associació de Professionals i Assessors de la Inversió i Finançament (AIF): “La borsa s'anticipa.” D'aquesta manera, la pujada espectacular de l'Íbex 35 del 2013 descomptava la millor situació econòmica que vivim en aquest moment, a partir dels indicadors anticipats de què disposa. És per això que cal tenir present la màxima ja clàssica dels experts borsaris que afirma que la inversió en renda variable s'ha de plantejar a mitjà o a llarg termini. Així, “si continuen millorant les expectatives i els indicadors anticipen que el creixement serà més robust, potser tindrem una nova fase alcista”, preveu Orrit.

Alguns aventuren prudentment alguna dada. Per Xavier Teixidó, director a Barcelona de Renta 4, la pujada màxima esperada per al 31 de desembre podria oscil·lar entre un 10% i un 15% respecte als 9.760,3 punts amb què es va iniciar l'any. La taxa, d'alguna manera, extrapolaria a tot l'any el 6%-7% aproximat d'ascens que acumula des del gener, amb ascensos constants tot i el recent càstig d'aquesta setmana. “El parquet no té ganes de baixar –indica Teixidó–, i la mínima reculada és aprofitada pels inversors per prendre noves posicions.” Val a dir que hi ha poca volatilitat i que els observadors, al marge de turbulències puntuals, ho veuen tot molt tranquil. Segons Teixidó, això és perquè “la lliçó s'ha après” i la gent ja sap on inverteix els diners.

La situació contrasta amb els màxims històrics en què se situen els mercats de Nova York, Berlín i Londres. A l'Íbex 35, només alguns grups com ara Gas Natural estan tocant aquestes cotes. “Però el sector bancari –assenyala Teixidó– encara té molt recorregut, malgrat que els grups que han quedat després de la reestructuració ja fa temps que presenten bones expectatives.”

Orrit, que creu que a final d'any els màxims hauran estat els 11.500, assegura que tot dependrà “de les valoracions que se'n vagin fent”, i que la tendència és a pujar, “si la recuperació econòmica es confirma, perquè els beneficis empresarials milloraran”.

No obstant això, per als interessats en renda variable, Albert Grau, d'Argenta, més que no pas en la borsa espanyola o les europees, veu moltes possibilitats d'inversió en els mercats dels països emergents, especialment els asiàtics i a l'Amèrica del Sud, que tenen, diu, “recorregut durant un any i mig”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia