Economia

La DO Alella camina cap a la producció ecològica total

Un 40% del raïm que es conrea a la zona del Maresme i el Vallès Oriental ja és de vinyes sense tractar

L'enoturisme és l'activitat complementària per la qual aposten els cellers

La Denominació d'Origen (DO) d'Alella, la més petitat de conreu de vinya que hi ha a Catalunya, aspira a convertir-se també en la primera on tota la producció es faci a través de l'agricultura ecològica. De moment, fins a un 40% de les vinyes de formen part de la zona protegida en el Maresme i el Vallès Oriental ja no reben cap tractament químic i tres dels vuit cellers que integren la DO hi han apostat íntegrament. Un dels més destacats és el celler Alta Alella que va abraçar la cultura ecològica des del seu començament, segons recorda el seu propietari, Josep Maria Pujol-Busquets. “Nosaltres fem producció ecològica per convicció i creiem que el futur del sector o passa per aquí o no hi haurà futur”, explica i afegeix que la rebaixa de la pressió urbanística ha facilitat en els últims temps que les terres dedicades al conreu de la vinya puguin continuar creixent. La DO Alella abraça unes 300 hectàrees de terreny en una orografia difícil, però que atorga al raïm “una gran personalitat i unes característiques molt peculiars”. La producció anual no supera el milió d'ampolles, de les quals la meitat s'exporta a l'estranger.

Precisament, en plena verema –es va començar a recollir el raïm el dia 8 d'agost– Pujol-Busquets avança que la collita d'aquest any “serà tan especial com ho ha estat el temps”. “Hem tingut molta pluja i poques hores de sol, un fet que retarda la maduració del gra que acumula frescor, dóna més aroma a la pell perquè la calor no la crema i que es traduirà en uns vins més atlàntics i menys mediterranis”, considera. Pel que fa a la pansa blanca, la varietat pròpia de la zona i que li dóna el tret característic “encara trigarà a collir-se”.

Segons el productor vinícola, la verema “s'allargarà ben bé fins a finals de setembre o principis d'octubre”. Paral·lelament a la producció de vins, la zona de la DO Alella ha apostat sense reserves en els darrers anys per l'enoturisme. “En el nostre cas ha estat un encert, perquè el vi forma part de paisatge i el celler és un tret diferencial del territori”, comenta Pujol-Busquets. Les activitats vinculades a la vinya augmenten any rere any. Per Pujol-Busquets “el vi de la DO Alella ha d'estar molt present al nostre entorn més immediat i, també, molt present als mercats més llunyans”.

D'altra banda, Alella ja escalfa motors per a la celebració del 12 al 14 de setembre de la 40a Festa de la Verema. L'alcalde del municipi i president del consell de govern del consorci DO Alella, Andreu Francisco (ERC), no amaga que en aquesta edició s'ha buscat donar la màxima repercussió a la cultura vinícola d'aquesta població maresmenca.

En aquest sentit, Francisco destaca en declaracions a ACN la presència de noms de primera fila en el món de la gastronomia i de l'enologia com és el cas de Pedro Ballesteros, l'únic professional de tot l'estat espanyol amb el títol 'Master of Wine'; la cuinera amb més estrelles Michelin del món, la santpolenca Carme Ruscalleda, i els sommeliers Ferran Centelles, Meritxell Falgueras i Rosa Vila. Un dels actes més importants s'organitzarà al voltant de la varietat de la pansa blanca. “ “És el raïm de referència i es mereixia un moment especial”, diu l'alcalde. Per això, la nit del dia 13 de setembre inclourà un tast dels vins més singulars de pansa blanca de la DO Alella; l'espectacle teatral 'El Tast', de Pep Garcia-Pascual, i una sessió d'observació astronòmica perquè a través d'un planetari mòbil els assistents puguin observar “les constel·lacions de la verema”.

LA FRASE

El vi de la DO Alella ha d'estar present tant en els mercats més propers com en els més llunyans
Josep M. Pujol-Busquets
PROPIETARI ALTA ALELLA

LES XIFRES

3
cellers
dels 8 que integren la denominació ja treballen totalment amb agricultura ecològica.
300
hectàrees
de conreu de vinya ubicades entre el Maresme i el Vallès Oriental formen part de la DO Alella.

Menys producte però de més qualitat, al Penedès

La verema a la DO Penedès ha començat una setmana abans que l'any passat com a conseqüència d'una climatologia moderada que ha portat molts dies de pluja, però sense precipitacions intenses i poca calor. El director de la DO, Francesc Olivella, avança que no s'espera una collita tan gran com la del 2013 “però sí que serà de gran qualitat i no patirà cap de les malalties pròpies del raïm com la malura, el míldiu, l'oïdi o la botritis”. En concret, es parla d'entre un 10% o un 15% menys de producció “perquè la fuita en planta ja ens representa un 34% menys que la collita del 2013”. Per Olivella, s'ha arribat a un punt que les veremes “s'han estabilitzat des de fa anys si no es produeixen condicions extremes”. “Tendim a la estandarització de la producció i això ens permet garantir cada any uns vins de qualitat”, precisa. Les primeres varietats que s'han començat a collir són les de Chardonnay i Pinot Noir. A mesura que avancin les setmanes arribarà el torn del macabeu, el xarel·lo, l'ull de llebre o el merlot, entre d'altres. La DO Penedès engloba uns 2.700 productors que conreen unes 4.000 hectàrees de vinya que es comercialitza a través de 170 cellers a la zona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia