Economia

El Corte Inglés, al mercat exterior

Isidoro Álvarez anuncia la internacionalització “en un temps raonable”

Pizarro entra en el consell d'administració de l'empresa

Les línies de negoci del grup, positives des de fa onze mesos

El nou conseller buscarà suport econòmic per expandir el grup

Isidoro Álvarez, president del grup El Corte Inglés, va acabar la seva intervenció davant la junta general d'accionistes de la companyia, celebrada ahir a Madrid, amb una notícia que feia temps que molts esperaven escoltar: la internacionalització de la firma. “La direcció de l'empresa continuarà impulsant els processos de millora de la gestió. Seguirà promovent iniciatives d'innovació i estímul amb la inestimable cooperació dels nostres proveïdors. I espera fer el pas de la internacionalització en un temps raonable”, va anunciar Álvarez. Fora de l'Estat espanyol, la companyia té a hores d'ara centres a Portugal –Lisboa i Porto.

La incorporació de Manuel Pizarro al consell d'administració del grup, una aposta personal del president de la companyia que va ser aprovada ahir pels accionistes, forma part d'aquest nou objectiu empresarial. Álvarez volia disposar d'una figura de referència –que amplia rellevància i pes dins de l'organització després del nomenament– per reforçar l'àrea financera del grup, fet el refinançament del seu deute –el grup va firmar el novembre de l'any passat un préstec sindicat de 4.909 milions amb 27 entitats financeres i amb un termini de vuit anys– i un cop oberta la porta a noves línies de finançament en els mercats, després de tancar també el novembre de l'any passat la primera emissió de bons de la seva història –feta a la Borsa d'Irlanda, a través de la titulització dels drets de cobrament de les seves targetes i préstecs al consum–, per un import de 600 milions.

Vies de finançament

Pizarro va ser nomenat el juny passat adjunt a la presidència d'El Corte Inglés, amb la funció declarada de ser l'assessor personal del president. Segons fonts pròximes a la companyia, la tasca de Pizarro se centrarà fonamentalment a explorar noves vies de finançament que han de donar suport a l'expansió internacional del grup i alhora van descartar la sortida a borsa de la companyia a curt termini.

Comptes redreçats

El gegant de la distribució va aconseguir tancar l'exercici 2013/2014, que comprèn des de l'1 de març de l'any passat fins al 28 de febrer d'enguany, amb un benefici de 174,3 milions d'euros, un 6,2% més que l'any anterior, tot i que la xifra de negoci consolidada es va situar en 14.292 milions, inferior en un 1,8% a l'obtinguda en el període 2012/2013. Les previsions, segons fonts de l'empresa, són “moderadament optimistes” amb vista a l'exercici vinent, tant per la reactivació general del consum a l'Estat com per la millora de les xifres del grup des de l'últim trimestre de l'any passat. Totes les línies de negoci, asseguren, estan en positiu des de l'octubre passat.

Els formats que han aportat més activitat econòmica al grup han estat els grans magatzems, Hipercor i Viajes El Corte Inglés, que junts sumen el 87% del total de la xifra de negoci del grup. Els grans magatzems, el format que ha resistit més bé la crisi, van obtenir un benefici de 275 milions, un 3,9% més que l'exercici anterior, malgrat que les vendes van caure un 1,2%, fins als 8.441,4 milions.

174,3
milions
de benefici obté el grup El Corte Inglés aquest exercici i trenca, així, un cicle de cinc anys de caigudes.
87
per cent
del total de la xifra de negoci del grup el concentren els grans magatzems, Hipercor i Viajes El Corte Inglés.

‘Outlet' gegantí a Barcelona i ampliació a Girona

El grup El Corte Inglés va dedicar entre el març del 2013 i el febrer del 2014 –el període del seu exercici fiscal– un total de 404 milions d'euros a inversions, la major part dirigides a nous projectes, reformes i condicionament de centres comercials. A Catalunya, el grup té diversos projectes en marxa, dos dels quals molt avançats. D'una banda, un outlet de grans marques –80% dedicat a confecció, moda i complements; 10% a sabateria; 5% a llar, i 5% a esports– al davant de l'Hipercor de la Meridiana, un espai de gairebé 4.500 m² que fins ara havia estat ocupat per botigues de conveniència del grup. El nou centre gegantí s'inaugurarà dijous vinent.

D'altra banda, l'ampliació en 5.000 m² del centre d'El Corte Inglés a Girona, ocupat per un Hipercor i botigues de la marca, ha superat els obstacles i, segons fonts de la companyia, està previst començar les obres a finals d'agost de l'any vinent i inaugurar les noves instal·lacions a finals del 2017. Els canvis que s'han fet en el projecte inicial se centren a situar un pàrquing al subsòl de la plaça Salvador Dalí, on està ubicat l'Hipercor, i construir en alçada les noves plantes. Per als altres dos projectes del grup a Catalunya, ubicats a Mataró i a Badalona, la companyia augura perspectives ben diferents. Mentre que a Mataró només s'està en espera de diverses resolucions jurídiques per determinar el projecte, a Badalona s'han de resoldre prèviament els futurs accessos viaris al centre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia