Economia

La millora laboral s'atura

L'atur creix un 0,6% a l'agost i trenca les baixades continuades des del febrer

La contractació interanual puja un 8,4%

L'Estat afegeix 8.070 aturats als 4,4 milions

La ratxa de baixades continuades que ha registrat l'atur des del febrer passat s'ha frenat aquest agost, mes en què Catalunya ha registrat un augment de 3.385 desocupats, un 0,6% més que el juliol anterior i situa el total de persones sense feina en 571.616. En comparació amb l'agost del 2013, la desocupació, però, s'ha reduït un 6,55%, percentatge que resta 40.042 persones a la xifra d'aturats. Davant d'aquesta reducció interanual, i tot i la pujada de l'agost passat, el secretari d'Ocupació i Relacionals Laborals de la Generalitat, Joan Aregio, va explicar ahir que la posició del govern és “moderadament optimista”, i va atribuir la pujada a l'estacionalitat habitual. Pel que fa a l'Estat, l'atur va augmentar en 8.070 persones a l'agost i el nombre total de desocupats se situa en 4.427.930. Tot i això, les xifres també indiquen que hi ha 270.853 aturats menys que fa un any, fet que suposa la disminució interanual més gran que hi ha hagut en un mes d'agost de tota la sèrie històrica.

En referència a la millora interanual registrada a l'agost a Catalunya, Aregio va afirmar: “Estem millor que l'any anterior per 14è mes consecutiu.” Per aquesta raó va considerar que “la consolidació del canvi de tendència sembla ferm”, a més de destacar que, tret de l'agost del 2013, que va ser diferent, aquest agost ha estat el menys dolent dels mesos d'agost des del 2008. Per Aregio, les dades de desocupació d'aquest mes passat suposen “el retorn a la normalitat d'un mes d'agost”, tot i que l'evolució és millor que en anys anteriors de la crisi. Aquesta mateixa conclusió la va estendre a les dades d'afiliació a la Seguretat Social –que va registrar valors interanuals positius, amb un 2,03% més d'altes– i a les de contractació, sobre les quals va voler destacar que la proporció entre contractes indefinits i temporals és favorable als primers.

Per edats, el secretari d'Ocupació va recalcar el bon resultat de l'atur juvenil, tant en dades intermensuals com interanuals, amb un descens de l'1,5% i del 6%, respectivament. Per demarcacions, Barcelona lidera la davallada interanual, amb un 7% menys d'aturats, seguida de Girona (6,1%), Tarragona (4,7%) i Lleida (4,4%). Per sectors, i en dades interanuals, la construcció va registrar un descens en el nombre d'aturats del 17,9%, seguida de la indústria (11,9%) i els serveis (4,3%). Agricultura i la categoria “sense ocupació anterior” van registrar un increment del 14,5% i del 6,9%, respectivament.

Engracia Hidalgo, secretària d'Ocupació, i Tomás Burgos, secretari d'estat de Seguretat Social, van coincidir a afirmar que l'augment de l'atur a l'agost passat és un “factor estacional” i que, a mitjà termini, els dos ministeris sostenen que continuarà la tendència positiva en el mercat laboral, així com que les expectatives en afiliació continuen “intactes”.

Menys afiliats

A l'Estat, la Seguretat Social va perdre el mes passat una mitjana de 97.582 afiliats, un 0,58%, tot i que en dades interanuals ha crescut un 1,97%, el percentatge més elevat des del gener del 2008. La despesa en prestacions d'atur el juliol passat es va situar en 1.989,8 milions, un 18,4% menys que en el mateix mes del 2013.

Tot i l'optimisme per unes dades negatives però estacionals, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar ahir que l'executiu popular presentarà aviat “un paquet complet de mesures d'activació de l'ocupació”, juntament amb altres iniciatives socials orientades a la infància, les famílies i les persones grans.

LES FRASES

Tornem a la normalitat en un mes com aquest, però amb resultats menys dolents que els d'un agost clàssic
Estem millor per 14è mes consecutiu, fet que confirma la fermesa en el canvi de tendència
Joan Aregio
Secretari d'Ocupació

La interpretació de les dades va per barris

Les xifres són úniques, però cadascú fa la seva valoració:

CEOE

Joan Rosell, president de la patronal espanyola, va destacar que tot i el repunt de l'agost, la tendència en matèria de desocupació és positiva. “L'agost ha estat menys dolent del que havíem previst”, va dir, alertant sobre els mesos venidors, en què desapareixen molts contractes de serveis.

CCOO, UGT i USO

Les tres centrals sindicals van criticar l'estacionalitat, la creixent precarietat i temporalitat del mercat laboral, alertant que s'ha incrementat el nombre d'aturats que han deixat de cobrar prestació o subsidi, que ja suposen gairebé el 40% del total de desocupats.

Pimec

La patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya va valorar de manera positiva la reducció interanual de l'atur. Va destacar l'augment de la desocupació en el sector primari a Lleida, que va atribuir al vet rus.

Cecot

La patronal vallesana va considerar negatives les dades de l'atur de l'agost, i va reclamar a l'executiu espanyol noves mesures que tinguin un impacte real i directe sobre les empreses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia