Economia

opinió

Llums i ombres del pla del BCE

Ahir, el Banc Central Europeu (BCE) va abaixar el tipus d'interès al qual presta euros a la banca que opera dins de la zona euro, l'anomenat preu oficial del diner, del 0,15% fins al 0,05%, el mínim històric des que existeix l'euro. El president del BCE, l'italià Mario Draghi, també va anunciar una compra massiva de deute en mans de la banca per al mes d'octubre. El programa de compra de deute inclourà un ampli ventall d'actius financers, principalment bons garantits, tant públics com privats.

Per una banda, s'afavoreix el creixement econòmic en abaratir el cost de l'endeutament del sector privat. La baixada del tipus d'interès és una mesura d'estímul del consum i la inversió d'empreses i famílies a causa que la majoria de préstecs, tant d'hipoteques com de crèdits al consum o per compra de béns d'equipament, són a tipus d'interès variable, de manera que disminuiran les quotes mensuals dels préstecs que els privats han de pagar als bancs. Això farà que tinguin més renda disponible i, per tant, que augmenti la seva despesa en consum i inversió. Aquest previsible increment de la demanda per part del sector privat generarà més volum d'activitat econòmica i un augment del PIB.

D'altra banda, s'incrementa la quantitat de diners en mans de la banca disponibles per a la concessió de crèdits. Així doncs, la compra de deute de la banca per part del BCE també és una mesura d'estímul del creixement, perquè suposarà una gran injecció de diners per a la banca, que vendrà el seu deute al BCE i cobrarà euros a canvi.

Amb aquests euros obtinguts de la venda de deute, el BCE espera que la banca augmenti el volum de crèdit al sector privat, especialment per a les pimes. Amb aquest increment del volum de crèdit, augmentarà la despesa en inversió de les empreses, que ara podran obtenir finançament per als seus projectes, i també la de les famílies, que tindran més facilitat per obtenir préstecs al consum i hipoteques.

Les dues conclusions principals que podrem treure d'aquestes mesures adoptades pel BCE són: (1) el BCE creu que la zona euro encara està lluny de la sortida de la crisi i que la recuperació econòmica només s'està produint a Alemanya, a la qual, per cert, convé que la resta de països tinguin creixement per poder exportar els seus productes industrials, i (2) aquestes mesures provocaran més endeutament, especialment del sector privat, cosa que en alguns estats de la UE agreujarà una situació ja crítica actualment, com és el cas d'Espanya, on el deute total, tant públic com privat, sobre el PIB és de més del 450%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia