Economia

El govern espanyol torna a congelar els salaris dels funcionaris per cinquè any

El Ministeri d'Hisenda estudia compensar-ho amb la devolució de la paga extra del 2012

La mesura també podria afectar els empleats públics catalans

Sense donar marge a la negociació amb els sindicats, el govern espanyol aprovarà un any més amb tota probabilitat la congelació del sou dels treballadors públics, i ja en seran cinc. El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, del qual és titular Cristóbal Montoro, ultima el pressupost de l'Estat pel 2015, que podria aprovar oficialment en breu, i no preveu revisar a l'alça el salari dels treballadors públics, en un escenari de creixement pla de la inflació i en un exercici en què entrarà en vigor la reforma fiscal, que segons el govern espanyol representarà una pèrdua de recaptació de 9.000 milions d'euros.

De moment, el pressupost del Congrés dels Diputats pel 2015, que es presenta dies abans que el de l'Estat, experimenta una reducció de les despeses de personal d'un 4,8% en relació amb un any abans, la qual cosa fa pensar que la congelació salarial dels funcionaris està pràcticament tancada.

Queixes sindicals

Aquest dilluns mateix, el principal sindicat de funcionaris a l'Estat espanyol, el CSI-F, insistia a reclamar un increment dels salaris pel 2015, encara que fos simbòlic. “El nostre objectiu és posar fi a la dinàmica de la congelació salarial instal·lada en els últims quatre anys. És molt important que l'avantprojecte de llei no inclogui la congelació salarial, perquè, si el govern espanyol torna a decretar-la per cinquè any consecutiu, cap administració ni organisme públic podria emprendre una negociació d'una possible pujada retributiva als seus treballadors, encara que els seus comptes públics li ho permetin”, segons va explicar dilluns a la premsa el president del sindicat, Miguel Borra.

De fet, si el govern espanyol aprova l'avantprojecte de llei com una norma bàsica, la mesura també afectarà els treballadors públics catalans, amb els quals no es podria pactar cap nou increment.

És previst que la congelació dels sous es compensi amb la devolució de la paga extra del 2012, probablement en metàl·lic i en diversos exercicis, i que s'obrin a negociar futures millores i borses de productivitat entre les plantilles d'empleats públics.

A més, el govern espanyol prepara plans de retribució variable per als treballadors de la Seguretat Social i de l'Agència Tributària.

Mondelez se'n va a Madrid

La multinacional Mondelez (antiga Kraft Foods) tancarà les seves oficines de Barcelona, amb 167 treballadors, per concentrar les seves oficines centrals a les instal·lacions de Madrid, on treballen 231 empleats, en un procés que preveu tancar l'estiu del 2015, segons va comunicar ahir.

L'empresa no ho ha explicat encara als sindicats, segons recull l'agència Efe. Amb aquesta operació, Mondelez vol simplificar les seves operacions, guanyar eficiència, augmentar les oportunitats de carrera dels seus treballadors i reduir costos. Segons la companyia, la decisió respon a criteris estrictament de negoci, i ha estat el resultat d'un procés d'avaluació de les dues localitzacions.

Mondelez oferirà trasllats incentivats a la majoria de treballadors de la seva oficina de Barcelona que ho desitgin.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia