Economia

La UE s'arronsa i ajorna la fi del ‘roaming' telefònic

La pressió de les companyies esborra la data prevista per Brussel·les

Algunes tarifes han baixat més d'un 80%

L'omnipotent lobby de les telefòniques no pensa estar de braços plegats mentre la Unió Europea li arruïna el negoci del roaming, les tarifes abusives que cobren per fer servir el mòbil a l'estranger. Brussel·les havia de posar fi a aquesta estafa el 15 de desembre del 2015, segons van aprovar els eurodiputats a l'abril. I és que, si Europa ja no té fronteres i comparteix un mateix mercat, per què trucar des del Pertús ha de ser més car que fer-ho des de la Jonquera? Però la pressió que estan fent les operadores, que auguren pèrdues multimilionàries i amenacen amb acomiadaments massius, podria fer canviar d'opinió la UE.

La promesa de prohibir el roaming a finals de l'any que ve ha desaparegut misteriosament de l'esborrany de la llei que ahir va presentar la presidència de torn italiana de la UE. Ara ja no hi ha cap data concreta, tot i que l'Eurocambra va deixar molt clar, en una votació a Estrasburg el 3 d'abril passat amb una majoria molt àmplia, que el roaming havia de ser història com a molt tard el 15 de desembre del 2015. Tot indica que ara els Vint-i-vuit estan negociant amb el sector alguna mena de moratòria o directament retardar l'aprovació de la llei per donar-los temps a adaptar-se i trobar ingressos alternatius. L'esborrany fet públic ahir reconeix que “la data d'entrada en vigor” d'aquesta supressió del roaming “s'ha d'acabar de definir perquè és una qüestió política important” que “dependrà també de mesures transitòries i de definir uns límits d'ús just” d'aquestes trucades.

Brussel·les ha anat obligant les operadores a rebaixar les seves tarifes. Precisament des de l'1 de juliol passat, consultar el correu electrònic, mirar un plànol o enviar un missatge per Whatsapp és un 55% més barat. És a dir, que pagant només un euro ara podem navegar per Facebook mitja hora, buscar en un mapa cinc vegades, visionar un vídeo de deu minuts al Youtube, llegir els diaris en línia durant també deu minuts o penjar tres fotos en alta resolució. I per fer o respondre una trucada quan som fora de l'Estat també ens cobren un 20% menys.

Des que l'eurocomissària Viviane Reding (després substituïda per Neelie Kroes) va llançar aquesta croada, el 2007, aquests recàrrecs s'han abaratit entre un 80% i un 90%. Tot i això, un 47% dels europeus apaguen el mòbil quan són a l'estranger.

LA XIFRA

55
per cent
de rebaixa de les tarifes de dades a l'estranger va imposar la Unió Europea l'1 de juliol passat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia