Economia

L'Estat tornarà als funcionaris una part de l'extra del 2012

El Consell de Ministres aprova avui la devolució del 25% de la paga

El retorn efectiu es farà el gener que ve

El govern espanyol té la intenció de tornar als funcionaris de l'administració general de l'Estat, a principis de l'any que ve, una quarta part de la paga extraordinària que no els va abonar l'any 2012, segons va anunciar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en declaracions al Congrés.

El ministre va explicar, a més, que es mirarà de buscar un sistema perquè la resta de les administracions també puguin fer-ho, perquè no totes tenen recursos, ja que algunes estan “molt lluny” dels objectius de dèficit públic. “Només es pot retornar una part [de l'extra]”, hi va afegir Montoro.

No obstant això, cal remarcar que als tribunals hi ha diverses causes obertes per la supressió amb caràcter retroactiu d'aquest quart de paga extra del 2012. El motiu d'això és que el decret que retallava aquest salari es va aprovar al juliol, quan els treballadors ja s'havien guanyat el dret a cobrar aquesta part.

El govern té previst aprovar aquesta devolució al Consell de Ministres d'avui, i la mesura es faria efectiva el gener de l'any que ve. Aquest retorn salarial representa al voltant de 45 dies de feina.

Aquesta notícia anunciada ahir pel ministre d'Hisenda, però, va acompanyada d'un nou exercici de congelació salarial per als funcionaris, ja que el govern no revisarà els sous de cara a l'any que ve.

Igualment, Montoro va assegurar que augmentarà la contractació de treballadors públics, gràcies a l'efectuació de canvis en la taxa de reposició. En els últims tres anys, i excepte en determinats serveis públics, com ara les forces de seguretat, la sanitat o l'educació, la plantilla de funcionaris estava congelada. “Ara ja estem en condicions de canviar aquesta restricció”, va afirmar el ministre.

La taxa de reposició no serà la mateixa en tots els casos, sinó que serà “canviant” depenent de l'àmbit de l'administració i, en tot cas, afectarà també les comunitats autònomes i les corporacions locals.

La Generalitat treballa per restablir l'extra

La delicada situació de les seves arques ha impedit a la Generalitat, i a diferència d'altres administracions de l'Estat, restablir la paga extraordinària suprimida l'any 2012. Malgrat tot, el president Artur Mas ha encarregat al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que el pressupost de la Generalitat per l'any que ve inclogui la paga extraordinària suprimida. Mas-Colell busca ara fórmules per complir el mandat del president.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia