Economia

Tusgsal acusa Casquete de proveir-se de 4,5 milions

L'empresa d'autobusos estudia traslladar als jutjats diverses “irregularitats” que afectarien l'exdirector general de la firma

El comitè d'empresa l'acusa de filtrar informació a una altra firma

Torna al primer plànol de l'actualitat el nom de Fermín Casquete, que va ser director general de l'empresa Tusgsal fins al març del 2012 a més de moure els fils del PSC de Badalona durant una llarga etapa. Quan semblava que estava desaparegut de la vida social, un comunicat fet públic pel comitè d'empresa de Tusgsal, acompanyat d'unes dures acusacions de l'actual màxim responsable de la firma d'autobusos, han destapat tot un seguit de suposades irregularitats que tant Casquete com els seus fills haurien comès mentre aquest era el màxim responsable de Tusgsal.

D'entrada, els membres del comitè d'empresa han revelat que Fermín Casquete, l'home que decidia les llistes del PSC a Badalona, es va proveir, a esquenes del consell d'administració, d'un pla de pensions xifrat en 4'5 milions d'euros. Quan l'any 2012 els representants dels treballadors van acudir al registre mercantil, van descobrir l'existència d'aquest pla, que Casquete no va arribar a cobrar. La seva sortida de l'empresa, però, no va ser gratuïta. L'actual director general de la companyia, Justo Alarcón, admet l'existència del pla de pensions així com la quantia i les formes de procedir del seu antecessor en el càrrec, però no vol entrar en detalls respecte a la quantitat que Casquete va percebre a canvi de desvincular-se de l'empresa. Fonts de Tusgsal, però, situarien la indemnització en 2,5 milions d'euros.

En aquell moment, ara fa dos anys i mig, a l'empresa es va fer un pacte de silenci a fi i efecte de “preservar els interessos de l'empresa”, explica Alarcón.

Si ara el comitè d'empresa s'ha decidit a parlar és perquè, segons explica al comunicat, Fermín Casquete es dedica a assessorar des de l'ombra l'empresa Alsa, que es disputa el servei del Nit Bus amb Tusgsal. Segons els treballadors, Casquete estaria utilitzant informació confidencial per afavorir Alsa. Seria una manera de venjar-se del que ell pot considerar una sortida per la porta del darrere, tant seva com dels seus dos fills, a qui pretenia deixar al capdavant de Tusgsal. Però en aquell interval de temps es van descobrir algunes irregularitats que, segons posen de manifest a l'empresa, també esquitxarien els fills de Casquete. Pare i fills es van acabar desvinculant de Tusgsal.

Justo Alarcón no vol valorar la possible col·laboració de Fermín Casquete amb Alsa perquè, tal com afirma, “tinc total confiança en les possibilitats de la meva empresa per guanyar el concurs”. Respecte a les irregularitats detectades, anuncia que un grup d'advocats ja estudia quins temes poden ser denunciats al jutjat. A banda del pla de pensions, s'analitza on van anar a parar els diners que s'havien de repartir entre els treballadors en concepte d'incentius i que, d'un any per un altre, es van reduir en un 50%.

Fermín Casquete no ha volgut fer declaracions respecte a les greus irregularitats que se li atribueixen. Assegura que es reserva el dret de prendre mesures legals per defensar el seu honor.

Una Visa que treia fum

El director general de la companyia, Justo Alarcón, també arremet contra els fills de Fermín Casquete. Segons diu, es va descobrir que un d'ells feia servir la Visa de l'empresa sense cap mena de mania, i que la quantitat de diners que es van gastar en coses no relacionades amb Tusgsal pujava a un preu de 300.000 a 400.000 euros. Va adquirir un cotxe de 90.000 euros. De l'altre fill de Casquete, s'investiga, sempre segons Alarcón, on anaven a parar els diners que cobrava pel lloguer d'uns pàrquings que són propietat de Tusgsal “i que mai no vam veure fins que ells van marxar de l'empresa”.

Tusgsal és una societat anònima limitada, propietat dels treballadors. Dóna feina a 1.500 persones i gestiona el servei de bus al Barcelonès Nord, el Nit Bus i el 51% de l'Aerobús, entre d'altres. El 2012, sense Casquete, Tusgsal va multiplicar per cinc els beneficis, segons detalla Alarcón. La xifra es manté.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia