Economia

El Banc d'Espanya adverteix de nou que els bancs d'una Catalunya independent no tindrien accés al BCE

Luis María Linde diu que el procés sobiranista no ha tingut per ara cap impacte als mercats

El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha advertit aquest dimecres de nou que els bancs d'una Catalunya independent no podrien accedir al crèdit del Banc Central Europeu (BCE), fet que tindria conseqüències en la seguretat i el cost dels seus dipòsits. Linde ha afirmat que per ara el debat polític sobre la independència de Catalunya no ha tingut impacte als mercats. A més, ha advertit que encara que una Catalunya independent declarés que l'euro és la seva moneda -tal com ho han fet altres països amb el dòlar-, això no els portaria a participar de la reserva del BCE ni a poder percebre les seves condicions de finançament.

Linde ha fet aquestes manifestacions durant la seva compareixença a la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats l'endemà que el ministre Montoro presentés a la cambra baixa els comptes per al 2015.

El governador del Banc d'Espanya ha recordat que ja s'ha manifestat anteriorment en tres ocasions sobre el procés, i ha reiterat que, d'acord als tractats, si una part d'un país que és membre de la UE se separa d'aquest país, deixa de ser membre de la UE, “i els bancs domiciliats a aquest país deixen de tenir accés a les operacions del Banc Central Europeu”.

Segons el governador del Banc d'Espanya això són “conseqüències automàtiques” i “inevitables” en cas de separació, i comporten un empitjorament substancial de l'accés al crèdit dels bancs que queden fora d'Europa.

“No puc predir què passaria anys després”, ha afirmat, però “quan un banc comercial no té accés a la liquiditat en euros del BCE només té liquiditat als mercats interbancaris, i no es és el mateix, ni en seguretat ni en cost”, ha dit.

Cap conseqüència als mercats

Linde també ha negat taxativament que el procés sobiranista a Catalunya hagi tingut cap mena de conseqüència als mercats, ni hagi repercutit negativament en el cost de l'endeutament de l'Estat.

“Fins ara no hem apreciat cap impacte derivat de les discussions sobre Catalunya, de manera que no comentarem coses que no s'han produït”, ha assegurat. Segons Linde, “els mercats estan molt tranquils”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia