Economia

Linde anima les empreses amb beneficis a apujar els salaris als treballadors

“Si guanyen diners, poden fer-ho i han de fer-ho”, remarca el governador del Banc d'Espanya

L'FMI proposa canvis en la gestió bancària per evitar més crisis

Després que sindicats i patronals hagin expressat les seves divergències sobre la conveniència de reprendre els increments retributius després d'anys de rebaixes o, en el millor dels casos, congelacions, ahir va entrar en el debat el supervisor bancari. En una compareixença al Congrés dels Diputats, el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, es va mostrar clarament partidari d'una pujada de salaris circumscrita només a les empreses amb beneficis.

Tot i qualificar d'“absurda” la discussió sobre si ha arribat el moment d'apujar els sous, Linde va assegurar que les empreses ho han de fer si està justificat i la seva situació financera ho fa possible, “Si guanyen diners, poden fer-ho i han de fer-ho”, va remarcar el governador. Segons el seu parer, la “filosofia” de la reforma laboral no ha estat mai congelar salaris, sinó impedir alces “desbaratades” que porten al tancament d'empreses i a l'augment de les xifres de l'atur.

“Teníem un model que portava a això”, hi va afegir, després d'afirmar que la intenció del canvi en la normativa laboral és que millorin les condicions dels treballadors en els casos en què l'eficiència empresarial ho fa viable.

En la seva compareixença, el governador del Banc d'Espanya va fer una valoració positiva del pressupost de l'Estat per al 2015 però va advertir de diversos entrebancs que el poden posar en qüestió. En aquest sentit, va admetre que hi ha “incerteses serioses” relacionades amb l'estancament de les economies europees, amb el sobreendeutament de famílies i empreses i amb el dèficit públic. Així, es va fer ressò dels pronòstics de la major part d'analistes que assenyalen “dèbils taxes de creixement tant aquest any com el que ve”, amb significatius riscos a la baixa.

“Espanya –va alertar el governador– és el nen bo de la classe, però la classe també ha d'anar bé perquè, si no, el nen bo es pot esgarriar.”

Recomanacions

D'altra banda, el Fons Monetari Internacional (FMI) va proposar ahir que els executius de la banca hagin de retornar les remuneracions en cas que es confirmi que s'han adoptat “riscos excessius”, així com una millor alineació entre salaris i riscos que adoptin. En un informe presentat ahir, fa recomanacions de gestió de la banca per evitar les causes que van desencadenar l'última crisi.

En concret, demana que el consell d'administració d'un banc hagi de ser independent de la direcció i recomana establir un comitè d'avaluació de riscos. Així mateix, veu necessari incorporar els creditors al consell.

LA FRASE

Espanya és el nen bo de la classe, però si la classe no va bé el nen bo es pot esgarriar
Luis María Linde
governador del banc d'Espanya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia