Empreses

Matemàtiques per generar un fàrmac

Anaxomics empra la simulació virtual per a la creació de solucions farmacològiques

La biologia de sistemes està emergint com la via més eficient per ensopegar, a través de la simulació virtual, amb el millor tractament farmacològic per enfrontar-se a una malaltia. Empreses com Anaxomics s'han situat a l'avantguarda d'aquest sector, cada vegada més sol·licitades, per sectors com el de la farmàcia, biotecnologia, cosmètica, alimentació i veterinària.

“La nostra tasca és simular un mapa de proteïnes d'una persona, tot convertint un problema biològic en matemàtic”, explica José Manuel Mas, conseller delegat d'Anaxomics. Com diu, “observem quins gens o proteïnes alteren els fàrmacs i mesurem aquesta alteració”. D'aquesta tasca realitzada in silico, en “podem descobrir nous fàrmacs, alternatius als que hi ha al mercat, o assajar una combinació de fàrmacs per tractar la malaltia”. En adquirir un coneixement global del mapa de proteïnes, és possible calcular matemàticament la interacció de diversos fàrmacs en un tractament. Com diu Mas, “en la biologia de sistemes, l'aproximació al metabolisme del pacient és global i permet tenir en compte tot un seguit de factors alhora, cosa que, a més de permetre dissenyar fàrmacs, ens revela possibles efectes adversos.” A més a més, el treball amb algoritmes permet descartar moltes provatures.

Personalitzar.

Anaxomics està embarcada en diversos projectes vinculats al tractament de malalties com ara la malària, l'esclerosi múltiple i altres malalties neurodegeneratives i els càncers. La tecnologia d'Anaxomics permet filar prim fins al punt de dissenyar tractaments personalitzats. En aquests moments, col·labora amb l'Institut d'Investigació de la Vall d'Hebron (VHIR), en un projecte que tracta “per què hi ha persones afectades d'un càncer de ronyó que no responen correctament a un tractament que sí que té efectes en d'altres.” A partir de les dades genèriques del pacient, que han estat obtingudes per la seqüenciació del seu ADN, els algoritmes informàtics d'Anaxomics permeten construir virtualment un tractament farmacològic específic que sí que pot atènyer resultats positius. De manera semblant, Anaxomics treballa amb el Cresib de l'Hospital Clínic, perquè les vacunes protegeixen més uns pacients que d'altres. Val a dir que aquest disseny personalitzat es beneficia de la rebaixa en el cost de la seqüència de l'ADN, que ja es troba per sota dels 1.000 euros.

La firma biotecnològica fins i tot ha traslladat el seu sistema a una aplicació mòbil, que permet que el metge, des del seu laboratori o consulta, accedeixi als servidors on es dipositen els càlculs fets per Anaxomics i faci una emulació dels efectes d'un medicament sobre el pacient.

A Anaxomics han configurat un mercat bàsicament exterior, a països com ara França i Alemanya, a la UE, i el Japó, el Canadà i els EUA. En el seu creixement, ha estat crucial la recerca col·laborativa que ha desenvolupat a Europa. Com reconeix Mas, “financem el nostre R+D amb els projectes europeus. Ara mateix estem immersos en nou projectes que, a més a més de proporcionar múscul financer, fa que no ens quedem obsolets”.

El conseller delegat d'Anaxomics pensa que la biologia de sistemes pot tenir molta importància en uns temps en què “el mercat s'està transformant, i ara, en sectors com ara el farmacèutic, vendre un producte ja no és suficient per mantenir el compte de resultats i el que cal és evolucionar cap a la venda de serveis”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Matemàtiques per generar un fàrmac

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia