Economia

Les empreses de l'Íbex 35, sota sospita

Hisenda tem un ús generalitzat de targetes fraudulentes entre els directius de les grans empreses espanyoles

Només 7 dels 86 exalts càrrecs de Caja Madrid implicats en el cas deixen els seus càrrecs

El cas de l'ús indiscriminat de targetes opaques de consellers i directius de Caja Madrid ha causat tanta alarma social que Hisenda s'ha vist obligada a obrir una investigació a totes les grans empreses, especialment les cotitzades a l'Íbex 35, en relació amb la sospita que es pogués tractar d'una pràctica generalitzada i que esquivava les obligacions tributàries.

Dos dies després d'esclatar l'escàndol de les targetes de crèdit opaques que van usar fins a 86 directius i consellers de Caja Madrid, l'Agència Tributària ha optat per intentar tranquil·litzar l'opinió pública llançant un pla d'inspecció centrat en les grans empreses per esbrinar si fan servir aquests instruments ocults per al fisc. Fons de l'organisme van argumentar la seva reacció amb la necessitat de descobrir si aquestes companyies fan despeses a través de l'economia submergida i de partides no declarades a Hisenda.

Amb tot, no es tracta de declarar fraudulentes totes les targetes de representació, ja que són perfectament legals si les despeses estan justificades i declarades com a retribucions en espècie. De fet, el sindicat de tècnics d'Hisenda Gestha va explicar ahir que aquest tipus de targetes –que s'utilitzen perquè l'empleat o directiu no hagi d'avançar diners en cas de despeses necessàries per fer la seva feina– no tenen un límit legal però obliguen el treballador a justificar cada partida. En el cas de Caja Madrid, el president de Gestha, Carlos Cruzado, assegura que era un sistema de pagar sobresous sense tributar al fisc. Si haguessin estat targetes atorgades de manera legal, Caja Madrid hi hauria aplicat les retencions corresponents i els seus empleats les haurien d'haver inclòs en la seva declaració de l'IRPF.

Mentre l'administració fa gestos davant d'aquest nou cas de frau, només una petita part dels implicats n'assumeixen, en comptagotes, les seves responsabilitats. Dels 86 beneficiaris de les targetes opaques, només sis han deixat els seus càrrecs en les respectives organitzacions. Als dos que van dimitir o van ser destituïts dijous, ahir se n'hi van afegir quatre més.

Partits i sindicats

L'històric dirigent de CCOO Rodolfo Benito va renunciar ahir a la secretaris d'estudis de la comissió executiva federal del sindicat. També van deixar el càrrec el líder de la UGT de Madrid, José Ricardo Martínez, el vocal de l'executiva del Partit Socialista de Madrid Ángel Gómez del Pulgar, i Manuel José Rodríguez, gerent de l'Empresa d'Habitatge de Boadilla del Monte i exconseller de Caja Madrid proposat pel PP.

També ha plegat José María Buenaventura, director de gabinet del secretari d'Estat d'Hisenda, que era conseller de l'entitat financera.

LES FRASES

Se'm va donar una targeta per a despeses de representació, i n'he fet un ús responsable
Arturo Fernández
president de la patronal CEIM
Qui hagi usat malament les targetes n'ha de respondre, i si té problemes penals no hi pinta res, al PP
Vicente Martínez Pujalte
portaveu econòmic del pp

Imputat l'expresident de la CAM

El jutge de l'Audiencia Nacional Javier Gómez Bermúdez ha imputat l'expresident de la Caixa del Mediterrani (CAM), Modesto Crespo, per la suposada comissió d'un delicte d'apropiació indeguda en el cobrament irregular de dietes per valor de 300.000 euros l'any 2009. El magistrat ha obert una peça separada per investigar els pagaments, concedits a Crespo pel seu càrrec de president de la societat participada Tinser Cartera. La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat, a més a més, la imputació de 18 consellers de la caixa que van avalar les dietes en una reunió celebrada el 27 de novembre d'aquell any. Segons van informar fonts jurídiques, Crespo no va ser nomenat president de Tinser fins al desembre del 2009.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia