Economia

Rato va treure 16.000 euros en efectiu pocs dies abans de la seva dimissió

Les despeses inclouen compres d'art sacre, begudes alcohòliques i locals d'oci nocturn

El fiscal veu “prematur” considerar delicte l'ús de les targetes

L'escàndol de les targetes opaques de Caja Madrid augmenta a mesura que es van coneixent detalls de les despeses fetes per directius i consellers de l'entitat en els últims dotze anys. Els extractes bancaris que investiga el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu són ben explícits de les presumptes irregularitats.

La documentació que estudia el magistrat revela que l'expresident de Bankia Rodrigo Rato va treure dels caixers un total de 16.000 euros en efectiu durant els tres mesos anteriors a la seva dimissió al capdavant de l'entitat. S'indica que entre el 22 de febrer del 2012 –quan van esclatar els rumors sobre la falta de solvència de la caixa– i el 5 de maig – dos dies abans que s'oficialitzés la seva dimissió, Rato va fer 17 reintegraments en caixers. En 16 ocasions va treure 1.000 euros i en una altra, 300.

Els extractes bancaris també mostren com l'exvicepresident del govern espanyol en l'època de José María Aznar va carregar a la seva targeta 1.849 euros que apareixen consignades amb la referència “clubs, sales de festes, pubs, discoteques i bars”. També hi ha un càrrec de 3.547,19 euros en la compra de begudes alcohòliques, 2.439 euros en botigues d'antiguitats i art sacre, 2.086 en l'agència de viatges Ski Arias i 1.204,75 euros en la botiga Computers Peripheral.

Al seu torn, l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa es va gastar en un sol dia gairebé 9.000 euros en l'hotel Ritz de la capital espanyola amb la targeta opaca. Però igual que Rato, la documentació en poder del jutge inclou compres en els establiments més diversos. Hi ha una partida de 6.000 euros en la joieria Suárez, 3.000 euros en una companyia de venda de vins, feta per Nadal, 1.020 euros en el Marbella Club Hotel i 1.640 euros en la botiga de complements Louis Vuitton. També s'inclouen factures d'establiments de luxe com Zalacaín, Horcher, El Frontón, Jockey o Bice.

El dimissionari assessor del rei Felip VI també va fer multituds de càrrecs en la targeta, entre els quals 3.125 euros d'un sol cop en despesa de roba.

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va veure ahir “molt prematur” poder fixar el tipus de qualificació dels fets i si aquests poden ser considerats delicte.

LES XIFRES

4.000
euros
són els que Blesa va carregar a la targeta opaca en un sol dia per adquirir material informàtic i de telefonia.
3.125
euros
són els que Rafael Spottorno, exassessor del rei Felip VI, es va gastar en una compra en una botiga de roba.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia