Economia

El PP fa el sord i ajorna l'expulsió de Rodrigo Rato

El partit de Mariano Rajoy s'escuda en la necessitat de demanar més dades per prendre una decisió

L'exvicepresident assegura que no pensa renunciar a la militància i que vol donar la seva versió sobre l'escàndol

L'escàndol social provocat per les targetes opaques al fisc de Caja Madrid sembla que no afecta el PP. Quan fa gairebé dues setmanes que va sortir a la llum pública aquest comportament, com a mínim, reprovable per part d'exconsellers i exdirectius de l'entitat que va donar lloc a Bankia per, tot seguit, ser nacionalitzada, el partit de Mariano Rajoy no ha pres cap decisió sobre els seus setze afiliats implicats en el cas, entre ells Rodrigo Rato.

El comitè de dret i garanties del PP va obrir un expedient informatiu als setze militants implicats en el cas –dels quals tres ja s'han donat de baixa del partit– dilluns passat i ahir es va tornar a reunir per analitzar les al·legacions dels expedientats i decidir si aplica sancions, entre les quals hi ha suposadament l'expulsió del partit. Tanmateix, l'òrgan avaluador va decidir ajornar la decisió per veure com actua la justícia ordinària respecte als implicats.

En tot cas, sobta aquesta lentitud del partit que ara mateix té el poder al govern de l'Estat, ja que bona part de la resta d'organitzacions i entitats implicades en el cas ja han reaccionat. Ahir mateix, per exemple, el PSOE va decidir expulsar del partit deu militants –sis més ja havien presentat la baixa voluntària– que van utilitzar aquestes targetes. Un camí que en els últims dies també han seguit patronals i sindicats amb membres esquitxats per aquest cas.

També sorprèn aquesta lentitud quan el mateix Mariano Rajoy va qualificar de “comportaments inadmissibles” els dels exresponsables de Caja Madrid. “Entenc que el comitè de garanties no optarà per l'expulsió de ningú sense escoltar-lo prèviament: hi ha uns procediments”, va afirmar ahir Vicente Martínez-Pujalte, portaveu econòmic del PP. I així va ser, el PP només va ratificar l'expedient a Rato, sense anar més enllà. El president del Congrés dels Diputats, el popular Jesús Posada, va assegurar que el seu partit arribarà “fins al final” en la investigació, però ho farà seguint uns passos per prendre una decisió “fundada” i “no a tota velocitat”.

I és que una cosa és expulsar del partit militants amb més o menys ascendència en el partit i una altra és fer fora tot un factòtum com Rodrigo Rato, exvicepresident del govern espanyol, un dels dos delfins d'Aznar al seu dia i, en definitiva, un dels fundadors del que avui és el gran partit de centredreta de l'Estat. En declaracions a RNE, Rato va manifestar ahir que no pensa renunciar a la militància i que vol donar la seva versió sobre l'escàndol, a més de subratllar que la primera trucada del PP sobre la seva implicació en el cas la va rebre dilluns passat. Un altre destacat del PP entre els setze militants investigats és Estanislao Rodríguez-Ponga, que va ser secretari d'estat d'Hisenda en el segon govern d'Aznar.

Declaració al jutge

Avui mateix està previst que el jutge de l'Audiencia Nacional que instrueix el cas, Fernando Andreu, prengui declaració a Rato i Miguel Blesa en condició d'imputats, entre altres implicats.

Cal recordar que l'escàndol afecta un total de 86 exconsellers i exdirectius de Caja Madrid –posteriorment Bankia–, que entre el 1999 i el 2012 van carregar en targetes de crèdit de l'entitat despeses majoritàriament personals per 15,5 milions d'euros.

D'altra banda, el president de la Confederació Empresarial Madrilenya (Ceim), Arturo Fernández, va presentar ahir la dimissió com a vicepresident de la Ceoe, després de fer ús de 37.000 euros, ja retornats, amb la polèmica targeta del grup financer. Fernández, que va presentar la dimissió en el transcurs d'una junta ordinària que es va fer ahir al matí, també deixarà la Ceim en els propers mesos amb la convocatòria d'unes eleccions a les quals no es presentarà.

Fernández era un dels homes de confiança del president de la Ceoe, Joan Rosell, que en la junta d'ahir va tenir paraules d'agraïment per a Fernández per la seva dedicació i treball. En tot cas, Rosell es veurà ara obligat a buscar un nou aliat que cobreixi el forat deixat per Fernández amb vista a les eleccions a la gran patronal espanyola que, precisament ahir, va convocar per al 17 de desembre.

LES FRASES

Jo entenc que el PP no optarà per l'expulsió de ningú sense escoltar-lo prèviament: hi ha uns procediments
Vicente Martínez-Pujalte
portaveu econòmic del pp
El PP anirà fins al final en aquesta investigació, però la decisió serà fundada i no es prendrà a tota velocitat
Jesús Posada
president del congrés

Sánchez Barcoj diposita els diners

L'exdirector financer de Caja Madrid Ildefonso Sánchez Barcoj ha consignat a l'Audiencia Nacional els 484.200 euros que va carregar a la targeta opaca. Sánchez Barcoj va lliurar al jutjat un xec per aquest import davant el silenci rebut per part de la Fundació Caja Madrid, a la qual inicialment va voler tornar els diners després de l'esclat de l'escàndol. En un escrit que acompanya el xec, Sánchez Barcoj explica que ja ha reintegrat 98.789 euros més que va assumir Bankia, i que vol fer el mateix amb la quantia que va sufragar Caja Madrid per eliminar “qualsevol mal” que hagi pogut causar. Sánchez Barcoj, un home de l'absoluta confiança de Miguel Blesa, declara avui com a imputat davant el jutge Fernando Andreu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia