Economia

Espanya dóna per fet un acord amb Andorra per confiscar béns de delictes

L'entesa és imminent, segons el director de la Policía Nacional, però no ha estat confirmada per Andorra

Cosidó ho desvincula del cas Pujol

L'Estat espanyol treballa per establir un protocol que li permeti confiscar els béns intervinguts en operacions contra delictes econòmics, per reposar-los a les víctimes o perquè siguin retornats a l'Estat, si és que ha estat aquest el perjudicat, segons va explicar ahir el director de la Policía Nacional, Ignacio Cosidó. L'acord amb Andorra seria el més imminent, tot i que la intenció és fer-lo extensible a més països, però aquest punt no ha estat confirmat pel govern andorrà.

En unes jornades ahir a Barcelona, Cosidó va precisar que l'acord amb Andorra se signarà “pròximament”, per al repartiment de béns intervinguts i que les negociacions no estan relacionades amb el cas Pujol, ja que és un plantejament anterior i no només inclouen Andorra.

Està previst que es posi en marxa de manera imminent la segona fase del pla de lluita contra la delinqüència econòmica, amb el qual es vol aprofundir en els èxits reportats en la primera fase del programa, iniciat l'any 2012.

Un dels punts d'aquest pla, segons Cosidó, serà potenciar la cooperació internacional, especialment amb països de fora de la Unió Europea, sobretot per signar acords per localitzar, bloquejar i recuperar béns intervinguts en accions de delinqüència econòmica.

Per la seva banda, el comissari en cap de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF), Manuel Vázquez, va explicar que quan s'investiga un cas de delinqüència econòmica “és molt important recuperar els béns producte dels delictes”, més enllà del país on estiguin, de manera que considera bàsic signar aquest tipus d'acord amb tercers països, com en el cas d'Andorra, que ja està cooperant amb les autoritats espanyoles en la investigació dels delictes econòmics.

Amb tot, l'Estat andorrà no ha confirmat l'acord amb l'espanyol i caldrà esperar a veure quins són els termes pactats, tenint en compte les diverses legislacions i detalls com ara que el frau fiscal no està tipificat com a delicte a Andorra.

Segons va dir Vázquez, es tracta de “recuperar els béns que siguin producte d'activitats criminals” d'organitzacions dedicades a la delinqüència econòmica.

Satisfets, però es pot reforçar més

El director de la Policía Nacional, Ignacio Cosidó, es va mostrar ahir “satisfet” amb la cooperació internacional amb els altres països de la Unió Europea en la lluita contra la delinqüència econòmica, encara que va assenyalar que s'han de reforçar més. En aquest sentit, va destacar l'acord amb la Guàrdia de Finances italiana per a l'intercanvi de funcionaris.

Cosidó va subratllar la importància de potenciar la formació dels agents per lluitar contra aquest tipus de delictes, segons ell cada vegada més “sofisticats”, per la qual cosa s'impartirà un màster específic a l'Institut d'Alts Estudis Policials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia