Economia

La banca no ho és tot

Les empreses busquen alternatives de finançament als tradicionals préstecs bancaris

El 73% dels diners d'un crèdit els aporta la gran banca

Fons privats de deute i els micropréstecs, noves opcions

Un catàleg recull diverses opcions per finançar-se a banda dels bancs

Els anys en què les entitats bancàries posaven una catifa vermella per rebre els petits i mitjans empresaris per oferir-los línies de crèdit ja són història. La bombolla del crèdit, que acompanyava la immobiliària, ja fa temps que va esclatar, però com a gran mal ha deixat una economia excessivament bancaritzada amb escasses alternatives de finançament més enllà dels grups bancaris.

En són una mostra les següents dades de la CNMV per al conjunt de l'Estat, que assenyalen que el 73% del finançament empresarial prové avui dia de la banca, una dada que fins i tot és superior en el cas de les petites empreses. A Alemanya, el finançament bancari no arriba al 60% i a França està per sota del 50% (vegeu el gràfic adjunt). Trobar alternatives al finançament bancari és un dels grans objectius del Ministeri d'Economia, al capdavant del qual hi ha Luis de Guindos, que en reiterades ocasions ha denunciat l'elevat pes de la banca en el finançament empresarial espanyol i ha promogut diversos instruments, amb més o menys èxit, per mirar de reduir-lo.

“La prioritat de la banca, avui dia, és complir amb el nou marc regulador, que li exigeix tenir més capital i, per aquest motiu, sembla difícil que en els pròxims anys augmenti el crèdit per aquesta via”, explica a aquest diari Enrique Pérez-Hernández, professor de l'Instituto de Estudios Bursátiles (IEB), i hi afegeix: “La nostra economia ha de buscar canals alternatius, com ara els mercats de capital o l'anomenada banca a l'ombra, que redueixin la forta dependència que ara tenim de la banca tradicional.” Una anàlisi del mateix IEB calcula que actualment els recursos alternatius per finançar les empreses espanyoles s'eleven a 160.000 milions d'euros. Una quantitat gens menyspreable –encara que en moltes ocasions no de fàcil accés– i que suposa més del 15% del total de recursos que la banca destina a préstecs a l'empresa, que l'agost passat s'elevaven al bilió d'euros.

Fons d'inversió o capital de risc, tant en forma de capital pròpiament dit com per la via de la concessió de crèdit; els mercats alternatius com ara el MAB i el MARF, i, finalment, les plataformes de micropréstecs (crowdlending) a través d'internet són altres vies que estan guanyant força en els últims mesos, i que només la generositat creditícia de la banca en l'última bonança n'ha impedit fins ara un desenvolupament més notable. “En l'àmbit mundial, i en línies generals, l'anomenada banca a l'ombra genera el 50% del finançament; és a dir, el recorregut d'aquestes activitats en el mercat espanyol és encara molt gran”, indica el professor Pérez-Hernández, que també subratlla la necessitat d'augmentar la regulació d'aquestes pràctiques per evitar futures crisis.

Regulació

Gemma Puig és directora de creixement empresarial d'Acció, l'agència destinada a promoure la competitivitat adscrita al Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat: “El nostre objectiu és que aquests instruments vagin guanyant pes com a alternativa al finançament bancari, i creiem que el fet que es regulin oferirà més garanties, estabilitat i seguretat.”

Des d'Acció, i deixant de banda els instruments destinats a injectar recursos a canvi de capital, es destaquen fonamentalment tres eines com a via per facilitar crèdit per a la pime: els micropréstecs, el descompte de factures i, finalment, el prefinançament de comandes. “No totes es desenvoluparan amb la mateixa velocitat; nosaltres estem veien que, per exemple, el crowdlending està creixent molt i gairebé s'ha consolidat com una alternativa al finançament bancari”, explica Oriol Sans, gerent de finançament d'Acció.

L'agència de competitivitat empresarial de la Generalitat acaba de publicar el Catàleg de finançament alternatiu, un recull de les diverses firmes presents en el mercat català que poden aportar recursos al món empresarial. Es tracta d'un ampli catàleg en què apareixen des de grups d'inversors privats fins a fons de capital de risc o altres instruments destinats al finançament a través de deute o préstecs. “És un catàleg viu que actualitzarem un cop l'any”, subratlla Puig.

Pel que fa al crèdit empresarial per part de la banca, la responsable d'Acció reconeix que l'aixeta encara no està oberta.“Si el finançament està destinat a la inversió i al creixement, la banca està disposada a estudiar-ho i a parlar-ne”, afirma Puig, que tot seguit aclareix: “Però si és per reestructurar el finançament o facilitar liquiditat, la sortida és més complicada, perquè la banca està demanant unes garanties que l'empresari difícilment pot aportar en un moment com l'actual.”

LES XIFRES

160.000
milions d'euros
són els recursos alternatius a la banca per finançar empreses, segons l'IEB.
50
per cent
del finançament empresarial mundial està en mans de l'anomenada banca a l'ombra.

En espera dels tests d'estrès

Fa temps que el món financer espera la reactivació del crèdit bancari, un fet que no s'acaba de concretar. Avui diumenge, però, és un dia marcat en vermell per als banquers, perquè es donaran a conèixer els resultats dels tests d'estrès. Uns resultats que, sens dubte, marcaran el sector i permetran conèixer qui té capacitat per prestar diners i qui va més curt. Uns tests d'estrès, a més, que resulten fonamentals, ja que són els últims abans de l'entrada en vigor, l'1 de gener que ve, de la unió bancària europea i, previsiblement, el BCE obligarà les entitats febles a enfortir el seu capital abans de quedar sota la seva tutela. “Els bancs estan concloent el seu procés de desendeutament i, amb un balanç nou, tindran capacitat de prestar”, va dir recentment Mario Draghi, president del BCE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia